Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 61 návštěvníků)

Plněné čokoládové brambůrky

0.0
Plněné čokoládové brambůrky

Potřebné ingredience

Vyrábíme oříško-čokoládové kuličky (velké asi jako klasické rumové kuličky) plněné fantastickým máslovým krémem. Bez syrových vajec! Příprava je trošku náročnější, ale uvidíte, že to rozhodně stojí za to :-) Fotka je ilustrační (i když brambůrky pak takhle opravdu vypadají), letos jsem je ještě nedělala (a beztak nemám foťák)

Postup přípravy

1. Uvaříme natvrdo 2 vajíčka. Bílky sníme (sladkého bude ještě dost). Žloutky vidličkou rozmačkáme, přidáme 60g másla, 70g cukru moučka a lžíci rumu. Utřeme do pěny. Hmotu dáme do ledničky ztuhnout. Potom z ní tvarujeme kuličky, o něco větší než třešňové pecky. Pracujeme rychle a nevzdáváme to, hmota je patlavá a kuličky se dělají špatně, ale nic náročnějšího už Vás potom nečeká. Pokud to jde opravdu špatně, dáme hmotu znovu na chvíli do ledničky, uvaříme si čaj a použijeme do něj 2 lžíce rumu. Ono to půjde...

2. Kuličky dáme ztuhnout do mrazáku (důležité!).

3. V této fázi prakticky můžeme skončit. Kuličky můžeme z mrazáku průběžně ujídat, jsou vynikající. Pokud se i po jejich ochutnání rozhodnete pokračovat, pak:

4. Do rendlíku dáme 100g mletých ořechů a necháme chvíli prohřát. Mezi tím nastrouháme 100g čokolády, přidáme do ní teplé ořechy, 100g cukru moučka, 15g másla a 1-2 lžíce rumu. Rukama vypracujeme měkké těsto. Opět dáme na chvíli ztihnout do ledničky (ne moc)

5. I v této fázi můžeme skončit, pokud 22. nebo 23. 12. dávají večer v TV nějaký pěkný rodinný film. Obložíme se dětmi a maželem, vezmeme si k sobě misku s těstem a talíř s kuličkami a necháme rodinu, aby střídavě ujídali. Použijte opět dvě až tři lžíce rumu a uvařte si k tomu grog. Než skončí film, máte po těstíčku i kuličkách.

6. Pro obzvlášť pečlivé hospodyňky dodávám pro úplnost i poslední krok: Z těstíčka tvarujeme na dlani placičky (aby hmota opět trochu změkla) a do ní balíme kuličky, které jsme těsně před tím vyndali z mrazáku. Doporučuji je vyndavat třeba po pěti kusech, aby byly opravdu úplně zmrzlé, jinak to jde špatně. Máme tedy čokoládovo-oříškovou kuličku s máslovou náplní uvnitř. Kuličku pak ještě vyválíme v kakau a uložíme do malého papírového košíčku.

7. Když kuličky ponecháme při pokojové teplotě, náplň uvnitř krásně povolí. Při servírování necháme tchýni chvíli vydusit nad otázkou, jak jste dostali ten krém do takové malé kuličky :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

bedla7 19. 12. 2011, 9:50
(clamp) (clamp)pěkně popsané a určitě dobré. Hezké vánoce (banky)
zuzouš 19. 12. 2011, 9:44
(zajic) (zajic) (zajic) (zajic) jééé letos už se mi do nich nechce, ale určo si je zkusím klidně po vánocích na mlsandu. (L)
novabar 19. 12. 2011, 9:41
(Y)
johnynka 19. 12. 2011, 9:21
(zajic)
Brůs 19. 12. 2011, 9:20
:-D :-D :-D :-D :-D
petula.s 19. 12. 2011, 12:26
@Brůs Nesměj se (6), je to fakt vy-ni-ka-jí-cí (jezisek) (Y) ,-) ,-) ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie