(recept
si oblíbilo 592 návštěvníků)
Cheesecake z lučiny a zakysané smetany
Potřebné ingredience
Jednoduchý a rychlý moučník z běžně dostupných surovin. A není vůbec sladký, doporučuji vyzkoušet. Používám formu 26 cm na průměr.
Postup přípravy
Korpus:
200g jakýchkoliv sušenek - já používám perníkové z Lidlu nebo Ikey (lze i BeBe sušenky, albertky, máslové, esíčka apod.)
30g másla (mírně rozpustit)
1. vrstva:
150g cukru (já dávám hnědý třtinový)
2 Lučiny ve vaničce (ty větší - rodinné balení) = 2x 200g
3 vejce
2 lžíce citronu
špetka soli
2. vrstva:
2 zakysané smetany
1 vanilkový cukr
Sušenky rozdrtíme (já mixuju) a smícháme s mírně rozpuštěným máslem. Vsypeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Lžící nebo rukou pořádně udusáme.
Šlehačem do jemna smícháme suroviny na 1. vrstvu, vlijeme na korpus. Dáme péct na 190°C na 25 min.
Poté vyjmeme z trouby a natřeme 2. vrstvu z vyšlehané zakysané smetany s vanilkovým cukrem. Zapečeme ještě asi 8 minut na 210°C.
Necháme vychladnout a můžeme zdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou, natřít kyselejší marmeládou a posypat plátky mandlí, ozdobit šlehačkou atd. ...
Dobrou chuť.
200g jakýchkoliv sušenek - já používám perníkové z Lidlu nebo Ikey (lze i BeBe sušenky, albertky, máslové, esíčka apod.)
30g másla (mírně rozpustit)
1. vrstva:
150g cukru (já dávám hnědý třtinový)
2 Lučiny ve vaničce (ty větší - rodinné balení) = 2x 200g
3 vejce
2 lžíce citronu
špetka soli
2. vrstva:
2 zakysané smetany
1 vanilkový cukr
Sušenky rozdrtíme (já mixuju) a smícháme s mírně rozpuštěným máslem. Vsypeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Lžící nebo rukou pořádně udusáme.
Šlehačem do jemna smícháme suroviny na 1. vrstvu, vlijeme na korpus. Dáme péct na 190°C na 25 min.
Poté vyjmeme z trouby a natřeme 2. vrstvu z vyšlehané zakysané smetany s vanilkovým cukrem. Zapečeme ještě asi 8 minut na 210°C.
Necháme vychladnout a můžeme zdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou, natřít kyselejší marmeládou a posypat plátky mandlí, ozdobit šlehačkou atd. ...
Dobrou chuť.
Suroviny 1. a 2. vrstva, chybí jen citron a špetka soli
udusaný korpus - používám tyto sušenky s perníkovou příchutí z Lidlu
vyšlehaná 1. vrstva, nezapomeneme vymačkat citron (dávám i půlku), je tam pikantní
1. tvarohovou vrstvu nalijeme na korpus
upečeno na 190°C 25 minut
nalitá 2. vrstva ze zakysané smetany
Dopečený na 210°C 8 minut - zde již odstřižený pečící papír
a můžeme krájet
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Holy50
(upraveno)
10. 11. 2013, 20:38
Výbornéééé Dělala jsem z domácí lučiny
Vanusak
(upraveno)
10. 11. 2013, 20:51
@Holy50
Petro, tak to musela být o to větší radost z dobroty. Díky za vyzkoušení.
safarikovap
(upraveno)
7. 11. 2013, 13:50
Dobrý den. Na recept jsem narazila nedávno a dnes vyzkoušela - podle mě máte v receptu chybu. Hned na začátku musíte všechny upozornit, že suroviny musí zdvojnásobit, protože jedna taková dobrota je fakt málo Jenom se po něm zaprášilo - naprosto luxusní
Vanusak
(upraveno)
8. 11. 2013, 14:59
@safarikovap
Ufff, Petro, úplně ve mně hrklo, že by měla být v receptu chyba... A že by na to doteď nikdo nepřišel? Jsem moc ráda, že Vám tak chutnalo.
Jitiska
(upraveno)
18. 8. 2013, 13:36
Dobrý den,tak jsem ho dneska upekla je moc dobrý.Jen jsem se chtěla zeptat,když jsem tam dala první nápln,tak to hezky nabylo, dala jsem tam druhou vrstvu a když se to upeklo,vypla jsem troubu a pootevřela dvířka a nechala vychladnout a trochu to spadlo asi to má být nízký nebo jsem udělala chybu?
Vanusak
(upraveno)
18. 8. 2013, 20:56
@Jitiska
Jitko, diky za vyzkouseni receptu a ano, mate pravdu, kolac je nizky, chybu jste nejspise neudelala, pokud vypada stejne jako na fotce.
Mirmich
(upraveno)
14. 8. 2013, 9:29
Dopadl skvěle !!! Všem doporučuji, při dodržení postupu se musí podařit Vložila bych fotku, ale jsem zde nováček a nevím jak . Děkuji za super recept, budu už péct jen tento .
Vanusak
(upraveno)
17. 8. 2013, 14:30
@Mirmich
Mirko, moc děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se podařil. Jak vložit fotku, na to určitě brzo přijdete, všichni jsme tu nějak začínali.
s-arka
(upraveno)
3. 7. 2013, 7:20
Dobrý den, Ivo. Včera jsem Váš cake upekla, ale použila jsem riccotu místo lučiny. Na objem toho bylo tedy asi o 100g víc a tak jsem asi měla nechat 1.vrstvu v troubě déle. Když jsem totiž nanášela smetanu, byl střed ještě dost řídky, ne pevný a tak se chci zeptat, zda se ta smetana nanáší na pevné těsto Doufám, že jsem to celé nepokazila, uvidíme, až dnes nakrojím.
Vanusak
(upraveno)
3. 7. 2013, 15:52
@s-arka
Šárko, ano, těsto musí být pevné, protože pak se ta poslední vrstva nechá jenom zezlátnout na pár minut. Myslím, že by se to mělo s větším objemem těsta opravdu péct déle. Jedině tu smetanu péct o něco dýl, jestli se ještě trochu dopeče ten střed. Zkuste péct na spodní troubu nejdřív, aby se to nespálilo.
s-arka
(upraveno)
3. 7. 2013, 20:52
@Vanusak
Ivi, povedlo se Je opravdu úžasný Nechala jsem ho trochu déle zapéct s 2. vrstvou, pak jsem vypla troubu a cake nechala dojít při pootevřených dvířkách! Všem moc chutnal, brzy budu dělat znova
Vanusak
(upraveno)
3. 7. 2013, 22:39
@s-arka
Tak paráda! To je dobře, že to dopadlo ke spokojenosti všech. Díky za vyzkoušení. A ať chutnají další ještě lépe.
ivahouba
(upraveno)
26. 4. 2013, 14:38
vyborny, lahodny, jednoduchy . cukru jsem dala 80g hnedeho +30g mouckoveho (uplne stacilo - sladke akorat), 2x 60,5g luciny, 2x Philadelphia 125g a citr. stavu z celeho mensiho citronu. Jinak vse presne podle receptu a povedl se napoprve skvely 26cm cheesecake. Cheesecake umi pekne potrapit , tento recept je super. Jsem moc rada, ze jsem na nej narazila Dekuji
Vanusak
(upraveno)
26. 4. 2013, 15:09
@ivahouba
Ivo, no tak skvělé, že se takhle vyvedl a že chutnal. Díky za vyzkoušení!
šubka
(upraveno)
17. 4. 2013, 19:42
Tak ten brzy vyzkouším, díky za recept
Vanusak
(upraveno)
19. 4. 2013, 11:45
@šubka
Zuzko, vyzkoušejte a pak se pochlubte. Ať chutná!
šubka
(upraveno)
27. 4. 2013, 16:10
@Vanusak
Upečeno, snězeno a moc chutnal, díky
Vanusak
(upraveno)
29. 4. 2013, 11:00
@šubka
Tak super! Díky za vyzkoušení a info.
judunaja
(upraveno)
20. 3. 2013, 18:03
O víkendu jsem pekla svůj první cheesecake podle Vašeho receptu. Přijeli tchánci, tak jsem se chtěla vytáhnout . Povedlo se - pochvala byla veliká . Rozhodně nezůstane jen u jednoho exempláře. Děkuji za recept a chválíme celá rozvětvená rodina Zuzana
Vanusak
(upraveno)
20. 3. 2013, 22:03
@judunaja
Zuzko, díky moc za slova chvály, ale je to i o Vaší šikovnosti, neubírejte si ji. Díky a jsem ráda, že všem chutnalo.
simušT
(upraveno)
17. 3. 2013, 19:57
Tak jsem poprvé vyzkoušela a upekla a musím říct, že je to opravdu jednoduchý, rychlý recept a moc nám všem chutnal!! Příště zkusím dát méně cukru do první vrstvy, na mně byl sladký )))
Vanusak
(upraveno)
20. 3. 2013, 17:08
@simušT
Simono, díky za vyzkoušení. Jasně, že si to pak každý může upravit podle sebe. Někdo dokonce cukr přidává.
P.A.V.L.A
(upraveno)
4. 3. 2013, 20:36
určitě brzy udělám, moc lákavé
Vanusak
(upraveno)
7. 3. 2013, 20:46
@P.A.V.L.A
Pavlíno, tak pak dejte vědět, jak jste si pochutnali.
hheellaa
(upraveno)
4. 3. 2013, 20:32
Na cheesecake mám už dlouho zálusk Určitě vyzkouším
Vanusak
(upraveno)
7. 3. 2013, 20:46
@hheellaa
Heleno, vyzkoušejte, není to vůbec složité.
Dellynka
(upraveno)
3. 3. 2013, 19:10
Ivo,moc Vám děkuji za recept.Jsem v kuchyni zacatecnik,ale koláč měl úspěch
Vanusak
(upraveno)
4. 3. 2013, 20:11
@Dellynka
Petro, děkuji a přeji Vám i plno dalších úspěchů v kuchyni, každý jednou začíná. . Jsem ráda, že se koláč povedl.
mewl
(upraveno)
12. 10. 2012, 22:50
Milá Ivo, děkuji moc za recept, cheesecake je naprosto luxusní Musím dělat zas a znovu , všichni jsme se do něj zamilovali milli + +
Vanusak
(upraveno)
14. 10. 2012, 13:12
@mewl
Milli, to jsem ráda, že jste si šmákli, však klidně pečení zopákněte.
Vlastina123
(upraveno)
28. 7. 2012, 11:17
tento víkend určitě upeču!!!
Vanusak
(upraveno)
14. 10. 2012, 13:11
@Vlastina123
Tak snad chutnalo!
spero
(upraveno)
17. 7. 2012, 17:25
Ivi, díky za skvělý recept. Koláček se krásně dělal, dobře vypadal a všem mooooc chutnal. Prostě paráda. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4118798 Dala jsem 200 g BeBeček s 80 g másla, do náplně 200 g Lučiny a 250 g vaničkového netučného tvarohu, ostatní přesně jako vy včetně třtinového cukru. Je to vážně vynikající dobrotka. Jsem nadšená. Takže díky díky moc
Vanusak
(upraveno)
17. 7. 2012, 20:38
@spero
Ivčo, moc se Vám povedl, jsem ráda, že jste si pochutnali. Koláč vypadá nádherně.
spero
(upraveno)
18. 7. 2012, 22:33
@Vanusak
Díky za pochvalu. Už se na něj chystám znovu. Fakt super.
Vlr.Buckova
(upraveno)
9. 7. 2012, 21:15
vyzkouším
Vanusak
(upraveno)
10. 7. 2012, 14:03
@Vlr.Buckova
Valerie, nic to není, dobrou chuť!
zuza72
(upraveno)
9. 7. 2012, 14:00
Dobrý den Ivo dnes možná to zkusím anebo zitra jak mi to vyjde ale vypada to moc dobře ,mám ráda když to neni sladky dám Vám vědět ,jen máslo mám roztékat a pak smíchat s sušenkou?děkuji za opověd Zuzka
Vanusak
(upraveno)
9. 7. 2012, 15:15
@zuza72
Zuzko, vyzkoušejte. Máslo stačí jen lehce nechat rozehřát do konzistence, aby se spojilo se sušenkama. Přeju dobrou chuť.
zuza72
(upraveno)
10. 7. 2012, 16:25
@Vanusak
dobrý den Ivo moc děkuji a ještě by chtěla se zeptat na perníčky ,kupujete suché nebo se cukrovou polevou ?byla jsem v Lidlu tak jsem koukala a neměli .děkuji za odpověd Zuzka
Vanusak
(upraveno)
10. 7. 2012, 16:27
@zuza72
Jenom suché. Jestli nejsou, tak vemte jiné z vypsaných, třeba bebe, máslovky, albertky... - viz. výše v receptu.
zuza72
(upraveno)
10. 7. 2012, 21:43
@Vanusak
díky Ivo jste hodná Zuzka
zuza72
(upraveno)
13. 7. 2012, 12:29
@zuza72
dobrý den Ivo tak dneska jsem udělala tak jsem zvědavá jak to bude dobrý,jne chci se zeptat ještě zakysaná smetana musi ztuhnout v troubě?davala jsem 210 C 80 minut a je měkká?nevadí?děkuji za odpověd hezký den Zuzka
Vanusak
(upraveno)
14. 7. 2012, 12:10
@zuza72
Zuzko, tak doufám, že po vystydnutí koláč zpevnil, možná jste jen měla řidší zakysanku. Určitě bude chutnat.
zuza72
(upraveno)
28. 7. 2012, 10:42
@Vanusak
dobrý den Ivo ano po upečení se zpevnil ,tak byl super a byl vynikající prostě bomba děkuji a určitě si udělám znovu Zuzka
Lenastei
(upraveno)
24. 6. 2012, 13:39
Milá Ivo dnes jsem vyzkoušela váš cheesecake a je vynikající všichni doma jsou z něj nadšení děkuji za receptík, určitě bude můj oblíbený Lenka
Vanusak
(upraveno)
24. 6. 2012, 13:49
@Lenastei
Lenko, moc děkuji za vyzkoušení a těší mě, že jste si pošmákli.
zajda75
(upraveno)
17. 6. 2012, 22:15
Vynikající, děkuji za skvělý recept.
Vanusak
(upraveno)
17. 6. 2012, 22:55
@zajda75
Petro, není zač. Díky za vyzkoušení a paráda, že chutnalo.
kafinka
(upraveno)
31. 5. 2012, 21:07
Dnes jsem pekla, je výborný! Jen jsem teda dala 100g másla, těch 30g se mi zdálo málo na spojení se sušenkama.
Vanusak
(upraveno)
31. 5. 2012, 22:32
@kafinka
Moniko, ono to možná záleží na sušenkách, ale já víc nedávám, on ten tvaroh potom taky tu vrstvu zvláční, do druhého dne se krásně proleží. Jsem ráda, že chutnalo.