(recept
si oblíbilo 555 návštěvníků)
MAROKÁNKY CO NEMAJÍ CHYBU -vždycky podařené .

Potřebné ingredience
Po letošním zkoušení nová varianta- místo šlehačky plechovka kokosového mléka a másla malý ořech - výsledek super! ¼ l šlehačky ke šlehání,4 lžíce hladké mouky,5 lžic krupicového nebo moučkového cukru,25g másla,směs rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 300-400g.
Postup přípravy
Šlehačku nebo kokosové mléko, hladkou mouku a cukr zahřívám až do zhoustnutí (bešamel) pak přidám kousek másla a zahustím směsí rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 300-400g. Hmota musí být hustá, že v ní stojí lžíce.
*na pečící papír tvořím kávovou lžičkou a mokrými prsty tenké hrbaté hromádky a peču až do hněda při 180´C – dobu si netroufám odhadnout, každý máme jinou troubu, je potřeba sledovat,aby se nespálily rozinky, ale jinak opravdu nechávám do hnědé barvy na okrajích. Z plechu z papíru lze marokánky sundat pp chvilce , protože teprve pak ztuhnou-horké jsou úplně měkké. Dělám to tak, že pečící papír s placičkami šoupnu na stul, pracovní desku, připravím si další várku a mezi tím ty prvně pečené chládnou a tuhnou. Druhý den je lehce polévám čokoládovou polevou.
Tak letos jsem dala vlašské ořechy, mandle, rozinky, nakrájené fíky a hodně sušených brusinek (koupeno v Ikea) a tahle směs se mně zdá vynikající, ty brusinky jsou kyselkavé a dávají tomu takový šmrnc :).
Zkusila jsem i místo cukru 20g medu - placičky se v tomto případě víc roztékají při pečení, tak je nutné nechat vyšší hromádku - jak ji sundám ze lžičky, do placičky se rozteče sama v troubě. Je ale potřeba nechat mezi hromádkami místo.
*na pečící papír tvořím kávovou lžičkou a mokrými prsty tenké hrbaté hromádky a peču až do hněda při 180´C – dobu si netroufám odhadnout, každý máme jinou troubu, je potřeba sledovat,aby se nespálily rozinky, ale jinak opravdu nechávám do hnědé barvy na okrajích. Z plechu z papíru lze marokánky sundat pp chvilce , protože teprve pak ztuhnou-horké jsou úplně měkké. Dělám to tak, že pečící papír s placičkami šoupnu na stul, pracovní desku, připravím si další várku a mezi tím ty prvně pečené chládnou a tuhnou. Druhý den je lehce polévám čokoládovou polevou.
Tak letos jsem dala vlašské ořechy, mandle, rozinky, nakrájené fíky a hodně sušených brusinek (koupeno v Ikea) a tahle směs se mně zdá vynikající, ty brusinky jsou kyselkavé a dávají tomu takový šmrnc :).
Zkusila jsem i místo cukru 20g medu - placičky se v tomto případě víc roztékají při pečení, tak je nutné nechat vyšší hromádku - jak ji sundám ze lžičky, do placičky se rozteče sama v troubě. Je ale potřeba nechat mezi hromádkami místo.

Polevu nechejte dokonale zaschnout, pak se mouhou seskládat i na sebe, ale musí být v chladnu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Iveta a dětičky
(upraveno)
14. 12. 2010, 9:13
Musím se přidat s obrovskou chválou na Vaše marokánky. Jsou úúúúžasné. Tady si maminky stěžujou že jim to rodina sní - já nemůžu na nikoho nadávat, snědla jsem si je sama
Tak si je jdu teď dodělat a rovnou z min. dvojité dávky. Jsou dokonalé a řekla bych že tak 3 den mi změkli dala jsem tam kandované ovoce o kterém jsem si myslela že ho ráda nemám ha ha ha ha........užírala jsem a užírala. Určitě si zapisuji do sešítku na cukroví protože bombastické, díky za recept Ivča



nahlásit

AliceM
(upraveno)
14. 12. 2010, 9:36
@Iveta a dětičky
Ivčo, také si je před sebou schovávám
. Krásné svátky a konec roku









nahlásit
bennísek
(upraveno)
11. 12. 2010, 21:55
úžasné a hned jsem je dělala z dvojité dávky
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

AliceM
(upraveno)
12. 12. 2010, 16:03
@bennísek
Díky a krásné vánoční svátky




nahlásit
janulka44
(upraveno)
2. 12. 2010, 19:07


nahlásit

AliceM
(upraveno)
3. 12. 2010, 0:52
@janulka44
ať se podaří
))




nahlásit

Reník 78
(upraveno)
2. 12. 2010, 16:54
Dobrý večer
, právě jsem vytáhla z trouby plechy s skvělým cukrovíčkem
, na to že jsem je pekla poprvé,tak myslím, že jsou báječné
, ta kombinace šlehačky s máslem no mňam, mňam
. Snad do Vánoc nějaké zbydou
Děkuji za báječný receptík
Renča















nahlásit

AliceM
(upraveno)
2. 12. 2010, 18:44
@Reník 78
Krásné svátky
. P.S. Mně ta hmota chutná i před upečením
.










nahlásit
Veronika N.
(upraveno)
3. 10. 2010, 17:35
Dobrý den Alice, narazila jsem na váš recept a hned v týdnu je vyzkouším. Čekám na Mikuláše miminko a chci mít napečeno už něco dokud můžu a hlavně nechci být ochuzená o mlsání vánočního cukroví
Chtěla jsem se vás zeptat, jestli se dají skladovat v mrazáčku, zkoušela jste už?? A prosím ještě jak děláte čokoládovou polevu?? Zatím jsem nebyla moc spokojená s žádnou. děkuji a hezký den Verča

nahlásit

AliceM
(upraveno)
4. 10. 2010, 0:53
@Veronika N.
Dobrý večer Verčo, v mrazáku jsem je ještě neměla, protože je hned všichni snědí ")), nicméně si myslím, že by to vůbec neměl být problém. A na čokoládovou polevu mám svůj asi naprosto zcestný způsob, ale mám ji vždycky výbornou (alespoň pro nás..): tak tedy vemu misku nebo kastrůlek malé velikosti a nalámu do něj 1 hořkou Figaro čokoládu a 1/2 70% hořké Lindt, přidám asi 1cm silný plátek 100% tuku Omega, přibližně 3 lžíce vody a postavím do rozehřáté trouby po pečení - už nesmí být zapnutá!!!!! Po nějaké době (jak si vzpomenu - cca 20 minut), vytáhnu misku a promíchám, všechno je změklé, teplé a nádherně se spojí a mám úžasnou lesklou polevu. Mám-li pocit, že je směs moc hustá přidám trošinku vlažné vody. Pokud ji nechci úplně tvrdou, tak místo 100% tuku přidávám máslo. Mějte se krásně
a přeju úžasné čekání na miminko
a pak ty nejkrásnější a nejzdravější chvilky s ním
. Alice




nahlásit

Klajena
(upraveno)
26. 12. 2009, 14:43
Jsou luxusní, vynikající, perfektní. Od teď je budu péct každý rok. Moje rodinka je miluje!!
Moc děkuji za receptík a krásné svátky a šťastný Nový rok



nahlásit

AliceM
(upraveno)
28. 12. 2009, 11:00
@Klajena
Leni, díky a krásný nový rok



nahlásit
dragouš
(upraveno)
22. 12. 2009, 15:37
Děkuji za recept
první várka byla úspěšně snězena a tak jsem musela udělat další. Ještě jednou děkuji a přeji
šťastné a veselé a hodně zdravíčka do nového roku




nahlásit

AliceM
(upraveno)
22. 12. 2009, 16:11
@dragouš
Díky a krásné svátky
!



nahlásit
Kristla
(upraveno)
21. 12. 2009, 23:55
Naprosto LUXUSNÍ
Málem jsem je všechny snědla ještě nepollité čokoládou, jsou VYNIKAJÍCÍ
Děkuji za NEJ recept a přeji krásné
a












nahlásit

AliceM
(upraveno)
22. 12. 2009, 10:57
@Kristla
Díky






nahlásit

Klaris
(upraveno)
14. 12. 2009, 21:21










nahlásit

AliceM
(upraveno)
18. 12. 2009, 19:12
@Klaris






nahlásit

Hanka V.
(upraveno)
13. 12. 2009, 21:05
Letos jsem opět dělala Vaše marokánky, jsou opravdu výborné a doufám, že do vánoc alespoň jedna zůstane
Alice chci se zeptat, když mícháte nad parou... šleháte nebo stačí míchat? Já už marokánky dělala hodněkrát podle Vašeho receptu, vždycky nad parou šlehám ručním mixérem ale napadlo mě, jestli to nezhoustne i tak?
Děkuji za radu
Hanka






nahlásit

AliceM
(upraveno)
13. 12. 2009, 23:51
@Hanka V.
Hani, já naprosto natvrdo to zahřívám na vařiči
. Mám hrnec s vysokým dnem, poctivě míchám vařečkou a zatím jsem neměla problém
. Dřív jsem nad parou jen míchala vařečkou
.









nahlásit

Kordulka
(upraveno)
12. 12. 2009, 16:29
Dobrý den , paní Alice , jelikož jsem jelito, prosím o orientační dobu a stupeń pečení, průměr 5cm , to jsem se již dočetla . Díky Vám a hezké svátky! Ladka

nahlásit

AliceM
(upraveno)
18. 12. 2009, 19:12
@Kordulka
Laďko, peču to při cca 180´C v horkovzdušné a asi tak kolem 8-15 minut, záleží na tloušťce, prostě, jak začnou hnědnou okraje, tak je vyndám, chvilku nechám jen tak na plechu ležet a pomalu sešoupnu (teplé jsou měkké, jak vychladnou, tak se zpevní)
,




nahlásit
bravja
(upraveno)
12. 12. 2009, 14:14
Poprvé jsem je zkusila a musím říct, že jsou fakt dobré. Nejdříve jsem se bála, že jsem je přesušila, ale hned na druhý den změkly.
Díky.






nahlásit

AliceM
(upraveno)
12. 12. 2009, 17:26
@bravja




nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
11. 12. 2009, 11:31
Vyzkoušeno
jsou skvělé a krásně drží tvar,ale příště ze dvou dávek
Díky moc za recept a hezké








nahlásit

AliceM
(upraveno)
11. 12. 2009, 12:10
@
díky
!!




nahlásit

macíčekm
(upraveno)
9. 12. 2009, 8:57









nahlásit

AliceM
(upraveno)
9. 12. 2009, 23:14
@macíčekm
Marcelko díky
, péct budu až od příštího týdne, ale už se moc těším
, zatím jsem pracovně vytížená na 120 %
. Krásné svátky i Vám všem
a šťastný a zdravý nový rok
. Alice+ spol
















nahlásit

Dadia
(upraveno)
8. 12. 2009, 19:50
Milá Ali
ve Vašem receptu postrádám
jedno důležité upozornění
a to, že JEDNA DÁVKA OPRAVDU NESTAČÍ
Udělala jsem je na zkoušku a přítel, který cukroví normálně vůbec nejí, mi je už téměř
zblajznul Takže nesmírně děkuji za úžasný recept
Přeju krásný předvánoční čas

















nahlásit

AliceM
(upraveno)
9. 12. 2009, 23:16
@Dadia
Radko díky
, krásné vánoční svátky a nový rok
. Alice











nahlásit

Dadia
(upraveno)
9. 12. 2009, 23:24
@AliceM
Právě jsem dodělala další 3 dávky




nahlásit

AliceM
(upraveno)
9. 12. 2009, 23:44
@Dadia




nahlásit

JITAMICHAL
(upraveno)
1. 12. 2009, 13:31
Dobrý den Alice. Chci se zeptat jak dlouho před vánoci můžu marokánky udělat...šlo by to třeba už teď,neztvrdnou nebo se nezkazí?Děkuji za odpověď.
nahlásit

AliceM
(upraveno)
1. 12. 2009, 14:35
@JITAMICHAL
hm, já je dělávám až tak týden před Vánoci, protože jinak mně je rodina sní dřív, než je Štědrý den
. Když pak nějaké zůstanou a mám je v chladnu, tak se jim nikdy nic nestalo a v lednu byly krásně vláčné a dobré..... takže by neměl být problém, ale asi bych je dělala až po Mikuláši (pro mě je to takové datum ještě od maminky, že pak se už může cokoliv péct
).





nahlásit

JITAMICHAL
(upraveno)
1. 12. 2009, 15:38
@AliceM
Moc děkuji,myslela jsem na příští týden,tento dělám 3 dorty a zbytek už asi moc nestíhám.Takže příští týden se do nich dám.

nahlásit

AliceM
(upraveno)
2. 12. 2009, 11:55
@JITAMICHAL




nahlásit
Mija.Mija
(upraveno)
15. 10. 2009, 18:07

nahlásit

AliceM
(upraveno)
20. 10. 2009, 23:11
@Mija.Mija


nahlásit

macíčekm
(upraveno)
22. 12. 2008, 15:52
Dobrý den, ještě jednou děkuji za recept, dělala jsem celkem z 5 dávek!!!
Všem moooc chutnají, díky
a






nahlásit

AliceM
(upraveno)
23. 12. 2008, 1:47
@macíčekm








nahlásit

hanys77
(upraveno)
22. 12. 2008, 14:44







nahlásit

AliceM
(upraveno)
23. 12. 2008, 1:49
@hanys77
Hani, možná jste udělala ty okraje až přiliš tenké a nebo ta hmota-kaše, než se do ní přidají tuhé ingredience byla málo tuhá, musí zhoustnout tak, že opravdu se v ní velice špatně pohybuje i se šlehací metlou. Tak třeba příště
. Krásné svátky




nahlásit
sarka01
(upraveno)
18. 12. 2008, 8:53
Dobrý den Alice, také velmi chválím!! Je to úžasný recept.Marokánky jsou úplně super. Šárka
nahlásit

AliceM
(upraveno)
18. 12. 2008, 10:20
@sarka01
Děkuji !




nahlásit