(recept
si oblíbilo 554 návštěvníků)
MAROKÁNKY CO NEMAJÍ CHYBU -vždycky podařené .
Potřebné ingredience
Po letošním zkoušení nová varianta- místo šlehačky plechovka kokosového mléka a másla malý ořech - výsledek super! ¼ l šlehačky ke šlehání,4 lžíce hladké mouky,5 lžic krupicového nebo moučkového cukru,25g másla,směs rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 300-400g.
Postup přípravy
Šlehačku nebo kokosové mléko, hladkou mouku a cukr zahřívám až do zhoustnutí (bešamel) pak přidám kousek másla a zahustím směsí rozinek a sekaných ořechů všeho druhu a mandlí – celkem 300-400g. Hmota musí být hustá, že v ní stojí lžíce.
*na pečící papír tvořím kávovou lžičkou a mokrými prsty tenké hrbaté hromádky a peču až do hněda při 180´C – dobu si netroufám odhadnout, každý máme jinou troubu, je potřeba sledovat,aby se nespálily rozinky, ale jinak opravdu nechávám do hnědé barvy na okrajích. Z plechu z papíru lze marokánky sundat pp chvilce , protože teprve pak ztuhnou-horké jsou úplně měkké. Dělám to tak, že pečící papír s placičkami šoupnu na stul, pracovní desku, připravím si další várku a mezi tím ty prvně pečené chládnou a tuhnou. Druhý den je lehce polévám čokoládovou polevou.
Tak letos jsem dala vlašské ořechy, mandle, rozinky, nakrájené fíky a hodně sušených brusinek (koupeno v Ikea) a tahle směs se mně zdá vynikající, ty brusinky jsou kyselkavé a dávají tomu takový šmrnc :).
Zkusila jsem i místo cukru 20g medu - placičky se v tomto případě víc roztékají při pečení, tak je nutné nechat vyšší hromádku - jak ji sundám ze lžičky, do placičky se rozteče sama v troubě. Je ale potřeba nechat mezi hromádkami místo.
*na pečící papír tvořím kávovou lžičkou a mokrými prsty tenké hrbaté hromádky a peču až do hněda při 180´C – dobu si netroufám odhadnout, každý máme jinou troubu, je potřeba sledovat,aby se nespálily rozinky, ale jinak opravdu nechávám do hnědé barvy na okrajích. Z plechu z papíru lze marokánky sundat pp chvilce , protože teprve pak ztuhnou-horké jsou úplně měkké. Dělám to tak, že pečící papír s placičkami šoupnu na stul, pracovní desku, připravím si další várku a mezi tím ty prvně pečené chládnou a tuhnou. Druhý den je lehce polévám čokoládovou polevou.
Tak letos jsem dala vlašské ořechy, mandle, rozinky, nakrájené fíky a hodně sušených brusinek (koupeno v Ikea) a tahle směs se mně zdá vynikající, ty brusinky jsou kyselkavé a dávají tomu takový šmrnc :).
Zkusila jsem i místo cukru 20g medu - placičky se v tomto případě víc roztékají při pečení, tak je nutné nechat vyšší hromádku - jak ji sundám ze lžičky, do placičky se rozteče sama v troubě. Je ale potřeba nechat mezi hromádkami místo.
Polevu nechejte dokonale zaschnout, pak se mouhou seskládat i na sebe, ale musí být v chladnu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Iveta a dětičky
(upraveno)
14. 12. 2010, 9:13
Musím se přidat s obrovskou chválou na Vaše marokánky. Jsou úúúúžasné. Tady si maminky stěžujou že jim to rodina sní - já nemůžu na nikoho nadávat, snědla jsem si je sama Tak si je jdu teď dodělat a rovnou z min. dvojité dávky. Jsou dokonalé a řekla bych že tak 3 den mi změkli dala jsem tam kandované ovoce o kterém jsem si myslela že ho ráda nemám ha ha ha ha........užírala jsem a užírala. Určitě si zapisuji do sešítku na cukroví protože bombastické, díky za recept Ivča
AliceM
(upraveno)
14. 12. 2010, 9:36
@Iveta a dětičky
Ivčo, také si je před sebou schovávám . Krásné svátky a konec roku
bennísek
(upraveno)
11. 12. 2010, 21:55
úžasné a hned jsem je dělala z dvojité dávky
AliceM
(upraveno)
12. 12. 2010, 16:03
@bennísek
Díky a krásné vánoční svátky
janulka44
(upraveno)
2. 12. 2010, 19:07
letos je chci poprvé zkusit a zrovna jsem našla tyro Vaše...moc děkuji za receptík
AliceM
(upraveno)
3. 12. 2010, 0:52
@janulka44
ať se podaří ))
Reník 78
(upraveno)
2. 12. 2010, 16:54
Dobrý večer , právě jsem vytáhla z trouby plechy s skvělým cukrovíčkem , na to že jsem je pekla poprvé,tak myslím, že jsou báječné , ta kombinace šlehačky s máslem no mňam, mňam . Snad do Vánoc nějaké zbydou Děkuji za báječný receptík Renča
AliceM
(upraveno)
2. 12. 2010, 18:44
@Reník 78
Krásné svátky . P.S. Mně ta hmota chutná i před upečením .
Veronika N.
(upraveno)
3. 10. 2010, 17:35
Dobrý den Alice, narazila jsem na váš recept a hned v týdnu je vyzkouším. Čekám na Mikuláše miminko a chci mít napečeno už něco dokud můžu a hlavně nechci být ochuzená o mlsání vánočního cukroví Chtěla jsem se vás zeptat, jestli se dají skladovat v mrazáčku, zkoušela jste už?? A prosím ještě jak děláte čokoládovou polevu?? Zatím jsem nebyla moc spokojená s žádnou. děkuji a hezký den Verča
AliceM
(upraveno)
4. 10. 2010, 0:53
@Veronika N.
Dobrý večer Verčo, v mrazáku jsem je ještě neměla, protože je hned všichni snědí ")), nicméně si myslím, že by to vůbec neměl být problém. A na čokoládovou polevu mám svůj asi naprosto zcestný způsob, ale mám ji vždycky výbornou (alespoň pro nás..): tak tedy vemu misku nebo kastrůlek malé velikosti a nalámu do něj 1 hořkou Figaro čokoládu a 1/2 70% hořké Lindt, přidám asi 1cm silný plátek 100% tuku Omega, přibližně 3 lžíce vody a postavím do rozehřáté trouby po pečení - už nesmí být zapnutá!!!!! Po nějaké době (jak si vzpomenu - cca 20 minut), vytáhnu misku a promíchám, všechno je změklé, teplé a nádherně se spojí a mám úžasnou lesklou polevu. Mám-li pocit, že je směs moc hustá přidám trošinku vlažné vody. Pokud ji nechci úplně tvrdou, tak místo 100% tuku přidávám máslo. Mějte se krásně a přeju úžasné čekání na miminko a pak ty nejkrásnější a nejzdravější chvilky s ním . Alice
Klajena
(upraveno)
26. 12. 2009, 14:43
Jsou luxusní, vynikající, perfektní. Od teď je budu péct každý rok. Moje rodinka je miluje!! Moc děkuji za receptík a krásné svátky a šťastný Nový rok
AliceM
(upraveno)
28. 12. 2009, 11:00
@Klajena
Leni, díky a krásný nový rok
dragouš
(upraveno)
22. 12. 2009, 15:37
Děkuji za recept první várka byla úspěšně snězena a tak jsem musela udělat další. Ještě jednou děkuji a přeji šťastné a veselé a hodně zdravíčka do nového roku
AliceM
(upraveno)
22. 12. 2009, 16:11
@dragouš
Díky a krásné svátky !
Kristla
(upraveno)
21. 12. 2009, 23:55
Naprosto LUXUSNÍ Málem jsem je všechny snědla ještě nepollité čokoládou, jsou VYNIKAJÍCÍ Děkuji za NEJ recept a přeji krásné a
AliceM
(upraveno)
22. 12. 2009, 10:57
@Kristla
Díky
Klaris
(upraveno)
14. 12. 2009, 21:21
první várku manžel už zpracoval , zítra jdu na další kolo, jsou báječné
AliceM
(upraveno)
18. 12. 2009, 19:12
@Klaris
Hanka V.
(upraveno)
13. 12. 2009, 21:05
Letos jsem opět dělala Vaše marokánky, jsou opravdu výborné a doufám, že do vánoc alespoň jedna zůstane Alice chci se zeptat, když mícháte nad parou... šleháte nebo stačí míchat? Já už marokánky dělala hodněkrát podle Vašeho receptu, vždycky nad parou šlehám ručním mixérem ale napadlo mě, jestli to nezhoustne i tak? Děkuji za radu Hanka
AliceM
(upraveno)
13. 12. 2009, 23:51
@Hanka V.
Hani, já naprosto natvrdo to zahřívám na vařiči . Mám hrnec s vysokým dnem, poctivě míchám vařečkou a zatím jsem neměla problém . Dřív jsem nad parou jen míchala vařečkou .
Kordulka
(upraveno)
12. 12. 2009, 16:29
Dobrý den , paní Alice , jelikož jsem jelito, prosím o orientační dobu a stupeń pečení, průměr 5cm , to jsem se již dočetla . Díky Vám a hezké svátky! Ladka
AliceM
(upraveno)
18. 12. 2009, 19:12
@Kordulka
Laďko, peču to při cca 180´C v horkovzdušné a asi tak kolem 8-15 minut, záleží na tloušťce, prostě, jak začnou hnědnou okraje, tak je vyndám, chvilku nechám jen tak na plechu ležet a pomalu sešoupnu (teplé jsou měkké, jak vychladnou, tak se zpevní) ,
bravja
(upraveno)
12. 12. 2009, 14:14
Poprvé jsem je zkusila a musím říct, že jsou fakt dobré. Nejdříve jsem se bála, že jsem je přesušila, ale hned na druhý den změkly. Díky.
AliceM
(upraveno)
12. 12. 2009, 17:26
@bravja
Zrušený účet
(upraveno)
11. 12. 2009, 11:31
Vyzkoušeno jsou skvělé a krásně drží tvar,ale příště ze dvou dávek Díky moc za recept a hezké
AliceM
(upraveno)
11. 12. 2009, 12:10
@
díky !!
macíčekm
(upraveno)
9. 12. 2009, 8:57
..zdravíme, ještě jednou děkuji za receptík, loni sklidili obr úspěch a letos dělám opěěěěěěěěěěět a více dávek , krásné ánoční a svátky Mikšíci
AliceM
(upraveno)
9. 12. 2009, 23:14
@macíčekm
Marcelko díky , péct budu až od příštího týdne, ale už se moc těším , zatím jsem pracovně vytížená na 120 % . Krásné svátky i Vám všem a šťastný a zdravý nový rok . Alice+ spol
Dadia
(upraveno)
8. 12. 2009, 19:50
Milá Ali ve Vašem receptu postrádám jedno důležité upozornění a to, že JEDNA DÁVKA OPRAVDU NESTAČÍ Udělala jsem je na zkoušku a přítel, který cukroví normálně vůbec nejí, mi je už téměř zblajznul Takže nesmírně děkuji za úžasný recept Přeju krásný předvánoční čas
AliceM
(upraveno)
9. 12. 2009, 23:16
@Dadia
Radko díky , krásné vánoční svátky a nový rok . Alice
Dadia
(upraveno)
9. 12. 2009, 23:24
@AliceM
Právě jsem dodělala další 3 dávky
AliceM
(upraveno)
9. 12. 2009, 23:44
@Dadia
JITAMICHAL
(upraveno)
1. 12. 2009, 13:31
Dobrý den Alice. Chci se zeptat jak dlouho před vánoci můžu marokánky udělat...šlo by to třeba už teď,neztvrdnou nebo se nezkazí?Děkuji za odpověď.
AliceM
(upraveno)
1. 12. 2009, 14:35
@JITAMICHAL
hm, já je dělávám až tak týden před Vánoci, protože jinak mně je rodina sní dřív, než je Štědrý den . Když pak nějaké zůstanou a mám je v chladnu, tak se jim nikdy nic nestalo a v lednu byly krásně vláčné a dobré..... takže by neměl být problém, ale asi bych je dělala až po Mikuláši (pro mě je to takové datum ještě od maminky, že pak se už může cokoliv péct ).
JITAMICHAL
(upraveno)
1. 12. 2009, 15:38
@AliceM
Moc děkuji,myslela jsem na příští týden,tento dělám 3 dorty a zbytek už asi moc nestíhám.Takže příští týden se do nich dám.
AliceM
(upraveno)
2. 12. 2009, 11:55
@JITAMICHAL
Mija.Mija
(upraveno)
15. 10. 2009, 18:07
AliceM
(upraveno)
20. 10. 2009, 23:11
@Mija.Mija
macíčekm
(upraveno)
22. 12. 2008, 15:52
Dobrý den, ještě jednou děkuji za recept, dělala jsem celkem z 5 dávek!!! Všem moooc chutnají, díky a
AliceM
(upraveno)
23. 12. 2008, 1:47
@macíčekm
hanys77
(upraveno)
22. 12. 2008, 14:44
Zdravím Ali, tak nevím, kde jsem udělala chybu, ale marokánky se mi v troubě během pečení jakoby potrhaly, mám je jak krajkové . S hmotou se pracovalo perfektně, jen to pečení nedopadlo. Chuťově jsou ale výborné . No a druhý plech jsem chtěla ještě dopéct, protože se mi zdály ze spodu moc málo upečené, že by se v ruce mohly rozpadat a ten se mi podařilo spálit, achjo Ale co, kdyby byly jen takové nehody Krásné Vánoce
AliceM
(upraveno)
23. 12. 2008, 1:49
@hanys77
Hani, možná jste udělala ty okraje až přiliš tenké a nebo ta hmota-kaše, než se do ní přidají tuhé ingredience byla málo tuhá, musí zhoustnout tak, že opravdu se v ní velice špatně pohybuje i se šlehací metlou. Tak třeba příště . Krásné svátky
sarka01
(upraveno)
18. 12. 2008, 8:53
Dobrý den Alice, také velmi chválím!! Je to úžasný recept.Marokánky jsou úplně super. Šárka
AliceM
(upraveno)
18. 12. 2008, 10:20
@sarka01
Děkuji !