Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

Maďarská kuchyně - Grenadýrský pochod aneb fleky s bramborama

0.0
Maďarská kuchyně - Grenadýrský pochod aneb fleky s bramborama

Potřebné ingredience

brambory, těstoviny, cibule, paprika (opravdu se vyplatí koupit si sypanou papriku té lepší kvality), olej (nejlépe slunečnicový, ale může být i olivový), sůl

Postup přípravy

Velmi jednoduché a rychlé jídlo, které sice vypadá zvláštně, ale je velmi chutné. Jedná se o maďarský recept. Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. V jiném hrnci ve slané vodě se lžící oleje uvaříme dle návodu jakékoli těstoviny. Než se vše uvaří, orestujeme na oleji nadrobno posekanou cibuli. Jakmile cibule zezlátne, vmícháme do ní lžíci kvalitní sypké papriky, zamícháme a hned odstavíme z plotny, aby paprika nezhořkla. Uvařené brambory šťouchadlem rozmačkáme nahrubo (aby tam zůstaly kousky), přimícháme orestovanou cibuli s paprikou, promícháme a přidáme těstoviny a opět promícháme. Jídlo je hotové. Vhodné je jíst ho s kyselou okurkou, čalamádou, červenou řepou nebo s kompotem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

iwis8 19. 11. 2012, 11:21
Teda granadír na slovensku pozná každý, je to výborné jedlo, aj keď nie každému musí chutiť. Aj keď my teda zemiaky na kašu nepučíme. Osmažíme cibuľku krásne dozlata, osolíme, opaprikujeme, najskôr pridáme cestovinu, premiešame a tak pridáme zemiaky a premiešame( lepšie sa to premieša ). A inak s uvarenými zemiakmi je to taká zrýchlená verzia. Moja babka napríklad na zemiaky udusí na tej cibuľke, keď je opaprikovaná (vtedy sú ozaj výborné, len treba ich trochu podliať) a najlepšie sú s domácimi cestovinami - u nás je to cestovina pokrájaná na štvorčeky. A babky to u nás volajú "Šifliky"
koblizecek 19. 11. 2012, 12:26
@iwis8 ANO SIFLIKY JA TO TU PRED CHVILKOU PSALA,MOZNA JSEM NAPSALA SUFLIKY..JA TO SLYSIM JEN OD TATKY JAK O TOMTO JIDLE BASNI. Kdyz jsem letos byla u pribuznych na Slovenku uvarili vybornou zelnacku s hlavkoveho zeli.Fakt bomba ,neverila bych,ze muze byt tak dobra a pritom obycejne jidlo.Recept jsem si bohuzel nepoznamenala.
iwis8 19. 11. 2012, 12:27
@koblizecek Myslíte z čerstvej kapusty? Tú zbožňujem (Y)
koblizecek 19. 11. 2012, 12:35
@iwis8 Ano presne.Byla paprikova a vyborna
iwis8 19. 11. 2012, 12:50
@koblizecek Je mnoho receptov aku ju uvariť. Dá sa nájsť ako kapustová polievka s pretlakom, či paradajkami k:official&client=firefox-a" target="_blank" title="https://www.google.com/search?q=kapustov%C3%A1+polievka+s+paradajkami&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla :sk:official&client=firefox-a" class="link--blue link">https://www.google.com/search?q=kapustov%C3%A1+polievka+s+paradajkami&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla :sk:official&client=firefox-a . U nás sa varí tak že najskôr osmažíme cibuľu, pridáme nakrájanú kapustu, trochu rasce soli, pražíme kým trochu nezmäkne, potom môžme posypať červenou parikou (niekdo rovno zapraží aj múkou), zalejeme vodou a necháme variť, keď je kapusta tak polomäkká pridáme na kocky pokrájané zemiaky (nemusíme, niekto ju varí bez nich) . Keď zemiaky začnú mäknúť, pridáme pretlak, dochutíme a dovaríme. Ja s pretlakom pridávam aj olúpané nakrájané paradajky, máme to tak radi (Y)
Cindy*2 19. 11. 2012, 14:05
@iwis8 To vyzkouším (Y)
iwis8 19. 11. 2012, 14:33
@Cindy*2 Ešte ma napadla jedna polievka na podobnom princípe http://www.dobre-recepty.sk/detail/39264-bosianske-zamelky/ na oleji (masti) opražíme múku na zaprážku,pridáme červenú papriku, podlejeme vodou, rozmiešame, pridáme na kocky pokrájané zemiaky, posolíme a dáme variť (môžeme tam dariť klobásu, ktorú na konci vytiahneme, pokrájamé a dáme späť do polievky, prípadne ak máme dobrú slaninu s kožkou na spodku, nevyhadzujeme ju ale dáme tú kožu variť do tejto polievky- pre vôňu ,-), ak chcem jedlo pôstne, tak tam dám ssúšené hríby alebo aj nič), keď sú zemiaky uvarené pridáme tam zámelky (z múky a vajca uhnietime tvrdé cesto, ktoré necháme odstáť a potom postrúhame na hrubšom strúhadle) a necháme prevrieť. pretlačíme tam pár strúčikov cesnaku podľa chuti a pridáme petržlenú vňať posekanú. Naša suseda hovorila, že ju kedysi chlapi jedávali na raňajky keď išli do hory. My ju máme radi na obed, je naozaj sýta (jidlo). A je lepšie jej navariť iba na ten deň, vtedy je najchutnejšia (Y)
Cindy*2 19. 11. 2012, 14:55
@iwis8 To také zkusím. Zámelky - to je naše strouhání. Já ho dávám dost často do polévek. Jako právě dnes jsem jej dělala do rajské. (dcerka to miluje ještě syrové, což nejsem moc ráda právě kvůli syrovému vejci, tak ho jí potají, abych to neviděla :-) ) Máma mi vyprávěla, že strouhání doma ještě trochu orestovali na tuku dorůžova, zalili vodou, osolili a nechali uvařit. A byla z toho domácí tarhoňa. Já tarhoňu dělám jen z klasické koupené těstovinové rýže a moc nám to chutná. Kolikrát jen tak nebo i k masu nebo omáčkám místo klasické přílohy.
iwis8 19. 11. 2012, 14:16
@Cindy*2 Skúste je ozaj dobrá a sýta
koblizecek 19. 11. 2012, 13:01
@iwis8 Dekuji za recept.Ja myslela,ze je v tom mleta paprika a on protlak.
iwis8 19. 11. 2012, 13:41
@koblizecek Kľudne tam môžte prisypať aj červenej papriky (Y)
iwis8 19. 11. 2012, 12:52
@iwis8 nejde mi vložiť odkaz ale stačí zadať googlu kapustová polievka s pretlakom
Zrušený účet 19. 11. 2012, 10:34
(Y) (Y) pro masožravce jako jsem já (H) přidat uzené nebo uzeninu (H) k tomu kopec zeleniny (zajic)
maruška 19. 11. 2012, 9:46
(X) mi o tomto jídle párrát říkala....že měli k obědu nějaký pochod ,-) já pořád něvěděla co je to za jídlo (L)
Sophie70 19. 11. 2012, 9:40
ja som zo Slovenska, bývam neďaleko maďarských hraníc, sme mesto, kde žije veľa maďarov a aj naši predkovia boli maďari a toto je jedlo, ktoré poznajú tak maďari ako aj slováci..... aj tu je veľa jedál, ktoré by som neuvarila a tie ani nekomentujem, proste 100 ľudí je 100 chutí..... toto jedlo patrí k veľmi starým jedlám, je to kuchyňa našich babičiek a prababičiek, ale niekomu sa to zdá asi nie moderné, tak to odsudzuje.... a ozajstní maďari do toho určite nedávajú klobásu.....
křižačka 19. 11. 2012, 11:50
@Sophie70 Souhlasím,můj otec taky pochází ze Slovenska,téměř od Maďarských hranic a přesně jak píšete,toto jídlo tam vařili běžně,ještě dnes kdy bydlí už spoustu let v Místku si ho občas uvaří a pak nám básní,jak si pochutnal,miluje klobásy,ale do tohoto by si ji určitě nedal...a ještě si dělává fleky se zelím,na podobný způsob.
MILU999 19. 11. 2012, 9:32
(Y)výýýýýborné...švagrová s dětmi a maminka švagrové se olizovaly až za ušima (clamp)
Jikri 19. 11. 2012, 9:23
Tohle jídlo miluji. Neznala jsem ho, až když jsem začala pracovat ve školce, poprvé jsem ochutnala. Musím říct, že u dětí je toto jídlo velmi oblíbené. A pokud tady někdo lituje chudáky děti, tak ty se spíš ofrňují nad masem. Jídla tohoto typu mají moc rádi.
Strepitula 19. 11. 2012, 7:37
(clamp)
Mikrah 19. 11. 2012, 7:31
tohle mívají ve školce na oběd, tak už vím co jí ,-) (F)
koblizecek 19. 11. 2012, 6:42
Zdenko tohle jidlo delava muj tata me deti se po tom mohou utlouct.Tata pochazi se Slovenska a tam se toto jidlo bezne dela.Za sebe teda musim napsat,ze me toto jidlo moc nechutna jsem totiz masozrava. ,-) Ale rada tu uvitam vase jine recepty z madarske kuchyne a myslim,ze spousta dalsich.A pamatujte ,nikdy se nezavdecite vsem. Ja,kdyz si tu vzpomenu na nekolikabarevnmou babovku a spoustu kladnych komentaru tady,tak me zustava rozum stat. (Y)
Pami 19. 11. 2012, 8:09
@koblizecek No jo, to bylo v době než se vysílalo Peklo na talíři o mmb. Od té doby jsou všichni zdravě a správně vařící. +o(
gabikaKa 18. 11. 2012, 21:38
Zdeni, bez ohľadu na väčšinu komentárov musím vyhlásiť, že u nás je granadír jedno z najobľúbenejších jedál. A to bez preháňania. Dokážeme sa toho naládovať do prasknutia. Manžel s mliekom, ja s čalamádou, zaváranou špargľou... Takže hlavu hore a viac takýchto receptov, nech tým mudrlantským maminkám, ktoré sa rochnia v kritizovaní, naskakuje husia koža. Pekný večer, Gabi. (Y) :-) (Y) :-) (hello)
Cindy*2 18. 11. 2012, 23:53
@gabikaKa Gabi, já jsem s recepty už skončila. Tedy, ne, že bychom doma nic jiného nejedli, ale po tolika koulejících očích mi to skutečně otrávili. A to jsem původně uvažovala, že sem přidám i Ratatouille, jak jsem se ho naučila v Normandii. Ale raději ne....
Ivana29 19. 11. 2012, 8:42
@Cindy*2 Zdeni ještě mně něco napadlo *-) Kdyby jste poupravila pro některé recept - BIO brambory, BIO těstoviny,BIO cibule,BIO paprika (opravdu se vyplatí koupit si sypanou papriku té lepší kvality), BIO olej (nejlépe slunečnicový, ale může být i olivový), sůl Jen nevím jestli existuje i BIO sůl ,-)Protože mám dojem, že některé rodiny i snídají pravou svíčkovici (smich)To, že některé jídla, které jsou v receptech bych doma opravdu neuvařila je fakt. Ale nemám potřebu k nim psát komentáře tipu "fůůůůj to si dělále prdel, že se tímto cpete" Je mi úplně volný co kdo jí..I když úpřimně si myslím, že to tak horké nebude a doma sežerou všechno ale proč by nenapsali urážlivý "komentík", že jo (smich) Ale tohle mě fakt nadzvedlo tak jsem musela několikrát reagovat - koukám, že hodně lidí tento recept nezná nebo spíš si nepamatuje ,-) Protože je to jídlo, které se hodně vaří ve školách, školkách a nemocnicích. Moje mamka to vaří výlučně z domácich těstovin a je to vynikajíci věc (Y)
Cindy*2 19. 11. 2012, 14:09
@Ivana29 Moje mamka to také dělala z domácích fleků, ale já jsem na to líná. Dělám domácí jen výjimečně. :-)
ivana.king 19. 11. 2012, 8:02
@Cindy*2 Zdeni, můžu Vás poprosit o recept na Ratatouille - dělám "něco" zeleninového, ale ráda bych vyzkoušela "originál". Jestli nechcete dávat do receptů, tak přes vzkazy ...... Děkuji moc! (hello)
Cindy*2 19. 11. 2012, 14:58
@ivana.king receptík ńa ratatouille jsem přidala :-)
ivana.king 19. 11. 2012, 15:26
@Cindy*2 Děkuji! (L)
cozumel 18. 11. 2012, 20:32
Tenhle recept je tak notoricky známý a koluje na všech možných stránkách po netu, že snad ani není nutné ho sem dávat *-) *-)
maruška 19. 11. 2012, 11:01
@cozumel *-) zajímavé, že tu koluje několik notoricky známých receptů na jiná jídla +o(
JarkaH 19. 11. 2012, 10:49
@cozumel a všimla jste si , kolik tu je bábovek? špaget? perníčků ? (všechny samozřejmě měkké) *-) *-)
kattka 19. 11. 2012, 8:19
@cozumel Já jsem ho třeba neznala.
karma75 19. 11. 2012, 6:49
@cozumel já třeba vůbec neznám, a jsem ráda, že jsem ho zde našla.....určitě vyzkouším
Cindy*2 18. 11. 2012, 21:54
@cozumel Tak pardon, nenapadlo mě to, že je to tu tak často....
maruška 19. 11. 2012, 11:02
@Cindy*2 (F) já tento recept vůbec neznám...a určitě vyzkouším
evicela 18. 11. 2012, 19:26
ještě lepší je orestovat s tou cibulí nakrájenou anglickou slaninku a to dost (jidlo)
jitkaad 18. 11. 2012, 19:19
Dělávala babička každý týden, pěkně s kyškou nebo jen s mlékem, někdy s okurkem, jak kdy, ale říkali jsme tomu myšorec :-) (Y)
magsan 18. 11. 2012, 19:17
Ano, znám (Y) (Y) (Y)Měli jsme tento týden..naprosto úžasná záležitost, máme to moc rádi (clamp)
YILAN 18. 11. 2012, 19:15
tohle vari moje kamaradka, jejiz exmanzel pochazi ze Slovenska :-$ Nikdy jsem nejedla, ale mam zbytek brambor od obeda, kolinka od vcerejska, takze jdu na to (Y)
anib 18. 11. 2012, 19:11
Sorry, ale tohle maďar nepozře, není v tom klobása-papriková. Na rozdíl od všech ostatních, vím co je maďarská kuchyně
Ivana29 18. 11. 2012, 19:26
@anib tak teď jste vedle jak tá jedle ,-)
Cindy*2 18. 11. 2012, 19:13
@anib Já jsem poloviční Maďarka. moje maminka je čistokrevná Maďarka - takže o tom také něco vím! To si snad myslíte, že Maďaři jedí jen klobásy??? To snad nemyslíte vážně? :-D
anib 18. 11. 2012, 20:22
@Cindy*2 já celá
anib 18. 11. 2012, 21:02
@Ivana29 když je to na netu s madarskou vlaječkou tak je to svatosvatá pravda
Ivana29 19. 11. 2012, 7:08
@anib No větší kravinu jako to, že Maďar nepozře jídlo kde není papriková klobása jsem ještě neslyšela (smich) Zkuste si o weekendu (smich) to jídlo uvařit a zjistíte jaká je to dobrota.. Jo a ještě něco...všude ale úplně všude mají špatné info o původu toho jídla a jenom Vy máte asi pravdu :) http://ona.idnes.cz/madarska-kuchyne-od-gulase-po-langos-d7l-/recepty.aspx?c=A060831_121713_recepty_web
Nadys 19. 11. 2012, 0:12
@anib a když nejí madar paprikovou klobásu ke všemu ,není asi madar podle Vás (smich)
lase 18. 11. 2012, 18:39
Tak tohle vařím i já, trošku v jiné podobě, ale ingredience jsou stejné a taky to mám od babičky, která měla maďarské předky. Nic špatného v tom nevidím (Y)
kachena 18. 11. 2012, 18:09
tohle vaří i v závodní jídelně v Motole (H)
MíšaC 19. 11. 2012, 0:48
@kachena Ano, i pro pacienty... A taky v ÚPMD v Podolí :-)
danima3 18. 11. 2012, 19:10
@kachena i v naší nemocnici (chripka)
magsan 18. 11. 2012, 19:18
@danima3 taktéž na Bulovce před lety...ale nyní ve FNKV ne :-S
zdenakucerova 18. 11. 2012, 19:26
@magsan jj Bulovka mohu potvrdit....
Andrá1 18. 11. 2012, 17:41
Dámy tohle je opravdu letitý starý rakousko-uherský recept. Někdo přidává ještě uzeninu, nebo uzený. A dostanete jej jak na Slovensku tak i v Maďarsku. Než budete kritizovat, nejdříve si něco trochu o jídle přečtěte. To, že recepty na MMB kritizoval pan Vaněk, ještě neznamená, že každý recept je hned blaf.
Zrušený účet 18. 11. 2012, 17:44
@Andrá1 Kobzol smíchaný s těstovinou je blaf. Na tento názor Vaňka nepotřebuju.
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:28
@ Teda já jen zírám. Dala jsem sem dva recepty z maďarské kuchyně. Oba dva doma jíme naprosto běžně. A dokonce jsem to naučila i pár kamarádek, které to také vaří a chutná jim to. Jde o levné a rychlé recepty.\r\nNejvíce odsuzují ty, které to nikdy neochutnaly, ale dopředu vědí, že je to humus.\r\nFrancouzům zase připadá jako humus, že u nás děláme například nudle s mákem či s tvarohem, škubánky apod.\r\nJá ve Francii ochutnala kde co, včetně žabích stehýnek, šneků či ústřic, humrů, mořských pavouků. něco mi chutnalo, něco ne, ale rozhodně jsem nikdy nehanila něco, co jsem nezkusila.
Brůs 18. 11. 2012, 19:04
@Cindy*2 a fotečka by nebyla?
Andrá1 18. 11. 2012, 19:22
@Brůs Tady máte foto...recept je na MMB již hodně dlouho a v několika podobách a celkem i chválen http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=49242 (L)
Brůs 18. 11. 2012, 19:23
@Andrá1 :^) já vám musím hodně ležet v žaudku, co? (smich)
Andrá1 18. 11. 2012, 19:27
@Brůs A proč ? To stejné bych si mohla myslet já (L)
Brůs 18. 11. 2012, 19:29
@Andrá1 já na vás nereaguju. To vy Brůse vyhledáváte. Je to fešák, že jo (cigo)
Andrá1 18. 11. 2012, 19:37
@Brůs Chtěla jste foto....tak abyste nemusela čekat až to paní uvaří. To přece není nic špatného. A zastat se někoho, v tom taky nevidím nic špatného.
Cindy*2 18. 11. 2012, 19:15
@Brůs Kvůli vám to brzy udělám a nafotím ,-) t
Brůs 18. 11. 2012, 19:21
@Cindy*2 (Y) super, budu se těšit
lase 18. 11. 2012, 19:12
@Brůs Radomíro, zkuste si to uvařit a hned uvidíte, jak to vypadá :-p
Brůs 18. 11. 2012, 19:22
@lase děkuji ne. Těstoviny si dám, ale určo nes krupicí. :-p
Nadys 18. 11. 2012, 17:53
@ (smich) otevřete si staré české kuchařky ,to vám poradí i pan Vaněk
Andrá1 18. 11. 2012, 17:48
@ A co je uhlířina? Knedlíky a brambory...a můžete si na ni dojít do Hiltnu.....
žingi 18. 11. 2012, 17:31
to jste někde opsala,to nevaříte nikomu,že né *-) *-) *-) :-o
Ivana29 19. 11. 2012, 8:47
@žingi *-) *-) *-)
Nadys 18. 11. 2012, 17:44
@žingi :^)Jano?

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie