(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Maďarská kuchyně - Grenadýrský pochod aneb fleky s bramborama
Potřebné ingredience
brambory, těstoviny, cibule, paprika (opravdu se vyplatí koupit si sypanou papriku té lepší kvality), olej (nejlépe slunečnicový, ale může být i olivový), sůl
Postup přípravy
Velmi jednoduché a rychlé jídlo, které sice vypadá zvláštně, ale je velmi chutné. Jedná se o maďarský recept. Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. V jiném hrnci ve slané vodě se lžící oleje uvaříme dle návodu jakékoli těstoviny. Než se vše uvaří, orestujeme na oleji nadrobno posekanou cibuli. Jakmile cibule zezlátne, vmícháme do ní lžíci kvalitní sypké papriky, zamícháme a hned odstavíme z plotny, aby paprika nezhořkla. Uvařené brambory šťouchadlem rozmačkáme nahrubo (aby tam zůstaly kousky), přimícháme orestovanou cibuli s paprikou, promícháme a přidáme těstoviny a opět promícháme. Jídlo je hotové. Vhodné je jíst ho s kyselou okurkou, čalamádou, červenou řepou nebo s kompotem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
iwis8
(upraveno)
19. 11. 2012, 11:21
Teda granadír na slovensku pozná každý, je to výborné jedlo, aj keď nie každému musí chutiť. Aj keď my teda zemiaky na kašu nepučíme. Osmažíme cibuľku krásne dozlata, osolíme, opaprikujeme, najskôr pridáme cestovinu, premiešame a tak pridáme zemiaky a premiešame( lepšie sa to premieša ). A inak s uvarenými zemiakmi je to taká zrýchlená verzia. Moja babka napríklad na zemiaky udusí na tej cibuľke, keď je opaprikovaná (vtedy sú ozaj výborné, len treba ich trochu podliať) a najlepšie sú s domácimi cestovinami - u nás je to cestovina pokrájaná na štvorčeky. A babky to u nás volajú "Šifliky"
koblizecek
(upraveno)
19. 11. 2012, 12:26
@iwis8
ANO SIFLIKY JA TO TU PRED CHVILKOU PSALA,MOZNA JSEM NAPSALA SUFLIKY..JA TO SLYSIM JEN OD TATKY JAK O TOMTO JIDLE BASNI. Kdyz jsem letos byla u pribuznych na Slovenku uvarili vybornou zelnacku s hlavkoveho zeli.Fakt bomba ,neverila bych,ze muze byt tak dobra a pritom obycejne jidlo.Recept jsem si bohuzel nepoznamenala.
iwis8
(upraveno)
19. 11. 2012, 12:27
@koblizecek
Myslíte z čerstvej kapusty? Tú zbožňujem
koblizecek
(upraveno)
19. 11. 2012, 12:35
@iwis8
Ano presne.Byla paprikova a vyborna
iwis8
(upraveno)
19. 11. 2012, 12:50
@koblizecek
Je mnoho receptov aku ju uvariť. Dá sa nájsť ako kapustová polievka s pretlakom, či paradajkami k:official&client=firefox-a" target="_blank" title="https://www.google.com/search?q=kapustov%C3%A1+polievka+s+paradajkami&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla k:official&client=firefox-a" class="link--blue link">https://www.google.com/search?q=kapustov%C3%A1+polievka+s+paradajkami&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla k:official&client=firefox-a . U nás sa varí tak že najskôr osmažíme cibuľu, pridáme nakrájanú kapustu, trochu rasce soli, pražíme kým trochu nezmäkne, potom môžme posypať červenou parikou (niekdo rovno zapraží aj múkou), zalejeme vodou a necháme variť, keď je kapusta tak polomäkká pridáme na kocky pokrájané zemiaky (nemusíme, niekto ju varí bez nich) . Keď zemiaky začnú mäknúť, pridáme pretlak, dochutíme a dovaríme. Ja s pretlakom pridávam aj olúpané nakrájané paradajky, máme to tak radi
Cindy*2
(upraveno)
19. 11. 2012, 14:05
@iwis8
To vyzkouším
iwis8
(upraveno)
19. 11. 2012, 14:33
@Cindy*2
Ešte ma napadla jedna polievka na podobnom princípe http://www.dobre-recepty.sk/detail/39264-bosianske-zamelky/ na oleji (masti) opražíme múku na zaprážku,pridáme červenú papriku, podlejeme vodou, rozmiešame, pridáme na kocky pokrájané zemiaky, posolíme a dáme variť (môžeme tam dariť klobásu, ktorú na konci vytiahneme, pokrájamé a dáme späť do polievky, prípadne ak máme dobrú slaninu s kožkou na spodku, nevyhadzujeme ju ale dáme tú kožu variť do tejto polievky- pre vôňu , ak chcem jedlo pôstne, tak tam dám ssúšené hríby alebo aj nič), keď sú zemiaky uvarené pridáme tam zámelky (z múky a vajca uhnietime tvrdé cesto, ktoré necháme odstáť a potom postrúhame na hrubšom strúhadle) a necháme prevrieť. pretlačíme tam pár strúčikov cesnaku podľa chuti a pridáme petržlenú vňať posekanú. Naša suseda hovorila, že ju kedysi chlapi jedávali na raňajky keď išli do hory. My ju máme radi na obed, je naozaj sýta . A je lepšie jej navariť iba na ten deň, vtedy je najchutnejšia
Cindy*2
(upraveno)
19. 11. 2012, 14:55
@iwis8
To také zkusím. Zámelky - to je naše strouhání. Já ho dávám dost často do polévek. Jako právě dnes jsem jej dělala do rajské. (dcerka to miluje ještě syrové, což nejsem moc ráda právě kvůli syrovému vejci, tak ho jí potají, abych to neviděla ) Máma mi vyprávěla, že strouhání doma ještě trochu orestovali na tuku dorůžova, zalili vodou, osolili a nechali uvařit. A byla z toho domácí tarhoňa. Já tarhoňu dělám jen z klasické koupené těstovinové rýže a moc nám to chutná. Kolikrát jen tak nebo i k masu nebo omáčkám místo klasické přílohy.
iwis8
(upraveno)
19. 11. 2012, 14:16
@Cindy*2
Skúste je ozaj dobrá a sýta
koblizecek
(upraveno)
19. 11. 2012, 13:01
@iwis8
Dekuji za recept.Ja myslela,ze je v tom mleta paprika a on protlak.
iwis8
(upraveno)
19. 11. 2012, 13:41
@koblizecek
Kľudne tam môžte prisypať aj červenej papriky
iwis8
(upraveno)
19. 11. 2012, 12:52
@iwis8
nejde mi vložiť odkaz ale stačí zadať googlu kapustová polievka s pretlakom
Zrušený účet
(upraveno)
19. 11. 2012, 10:34
pro masožravce jako jsem já přidat uzené nebo uzeninu k tomu kopec zeleniny
maruška
(upraveno)
19. 11. 2012, 9:46
mi o tomto jídle párrát říkala....že měli k obědu nějaký pochod já pořád něvěděla co je to za jídlo
Sophie70
(upraveno)
19. 11. 2012, 9:40
ja som zo Slovenska, bývam neďaleko maďarských hraníc, sme mesto, kde žije veľa maďarov a aj naši predkovia boli maďari a toto je jedlo, ktoré poznajú tak maďari ako aj slováci..... aj tu je veľa jedál, ktoré by som neuvarila a tie ani nekomentujem, proste 100 ľudí je 100 chutí..... toto jedlo patrí k veľmi starým jedlám, je to kuchyňa našich babičiek a prababičiek, ale niekomu sa to zdá asi nie moderné, tak to odsudzuje.... a ozajstní maďari do toho určite nedávajú klobásu.....
křižačka
(upraveno)
19. 11. 2012, 11:50
@Sophie70
Souhlasím,můj otec taky pochází ze Slovenska,téměř od Maďarských hranic a přesně jak píšete,toto jídlo tam vařili běžně,ještě dnes kdy bydlí už spoustu let v Místku si ho občas uvaří a pak nám básní,jak si pochutnal,miluje klobásy,ale do tohoto by si ji určitě nedal...a ještě si dělává fleky se zelím,na podobný způsob.
MILU999
(upraveno)
19. 11. 2012, 9:32
výýýýýborné...švagrová s dětmi a maminka švagrové se olizovaly až za ušima
Jikri
(upraveno)
19. 11. 2012, 9:23
Tohle jídlo miluji. Neznala jsem ho, až když jsem začala pracovat ve školce, poprvé jsem ochutnala. Musím říct, že u dětí je toto jídlo velmi oblíbené. A pokud tady někdo lituje chudáky děti, tak ty se spíš ofrňují nad masem. Jídla tohoto typu mají moc rádi.
Strepitula
(upraveno)
19. 11. 2012, 7:37
Mikrah
(upraveno)
19. 11. 2012, 7:31
tohle mívají ve školce na oběd, tak už vím co jí
koblizecek
(upraveno)
19. 11. 2012, 6:42
Zdenko tohle jidlo delava muj tata me deti se po tom mohou utlouct.Tata pochazi se Slovenska a tam se toto jidlo bezne dela.Za sebe teda musim napsat,ze me toto jidlo moc nechutna jsem totiz masozrava. Ale rada tu uvitam vase jine recepty z madarske kuchyne a myslim,ze spousta dalsich.A pamatujte ,nikdy se nezavdecite vsem. Ja,kdyz si tu vzpomenu na nekolikabarevnmou babovku a spoustu kladnych komentaru tady,tak me zustava rozum stat.
Pami
(upraveno)
19. 11. 2012, 8:09
@koblizecek
No jo, to bylo v době než se vysílalo Peklo na talíři o mmb. Od té doby jsou všichni zdravě a správně vařící.
gabikaKa
(upraveno)
18. 11. 2012, 21:38
Zdeni, bez ohľadu na väčšinu komentárov musím vyhlásiť, že u nás je granadír jedno z najobľúbenejších jedál. A to bez preháňania. Dokážeme sa toho naládovať do prasknutia. Manžel s mliekom, ja s čalamádou, zaváranou špargľou... Takže hlavu hore a viac takýchto receptov, nech tým mudrlantským maminkám, ktoré sa rochnia v kritizovaní, naskakuje husia koža. Pekný večer, Gabi.
Cindy*2
(upraveno)
18. 11. 2012, 23:53
@gabikaKa
Gabi, já jsem s recepty už skončila. Tedy, ne, že bychom doma nic jiného nejedli, ale po tolika koulejících očích mi to skutečně otrávili. A to jsem původně uvažovala, že sem přidám i Ratatouille, jak jsem se ho naučila v Normandii. Ale raději ne....
Ivana29
(upraveno)
19. 11. 2012, 8:42
@Cindy*2
Zdeni ještě mně něco napadlo Kdyby jste poupravila pro některé recept - BIO brambory, BIO těstoviny,BIO cibule,BIO paprika (opravdu se vyplatí koupit si sypanou papriku té lepší kvality), BIO olej (nejlépe slunečnicový, ale může být i olivový), sůl Jen nevím jestli existuje i BIO sůl Protože mám dojem, že některé rodiny i snídají pravou svíčkovici To, že některé jídla, které jsou v receptech bych doma opravdu neuvařila je fakt. Ale nemám potřebu k nim psát komentáře tipu "fůůůůj to si dělále prdel, že se tímto cpete" Je mi úplně volný co kdo jí..I když úpřimně si myslím, že to tak horké nebude a doma sežerou všechno ale proč by nenapsali urážlivý "komentík", že jo Ale tohle mě fakt nadzvedlo tak jsem musela několikrát reagovat - koukám, že hodně lidí tento recept nezná nebo spíš si nepamatuje Protože je to jídlo, které se hodně vaří ve školách, školkách a nemocnicích. Moje mamka to vaří výlučně z domácich těstovin a je to vynikajíci věc
Cindy*2
(upraveno)
19. 11. 2012, 14:09
@Ivana29
Moje mamka to také dělala z domácích fleků, ale já jsem na to líná. Dělám domácí jen výjimečně.
ivana.king
(upraveno)
19. 11. 2012, 8:02
@Cindy*2
Zdeni, můžu Vás poprosit o recept na Ratatouille - dělám "něco" zeleninového, ale ráda bych vyzkoušela "originál". Jestli nechcete dávat do receptů, tak přes vzkazy ...... Děkuji moc!
Cindy*2
(upraveno)
19. 11. 2012, 14:58
@ivana.king
receptík ńa ratatouille jsem přidala
ivana.king
(upraveno)
19. 11. 2012, 15:26
@Cindy*2
Děkuji!
cozumel
(upraveno)
18. 11. 2012, 20:32
Tenhle recept je tak notoricky známý a koluje na všech možných stránkách po netu, že snad ani není nutné ho sem dávat
maruška
(upraveno)
19. 11. 2012, 11:01
@cozumel
zajímavé, že tu koluje několik notoricky známých receptů na jiná jídla
JarkaH
(upraveno)
19. 11. 2012, 10:49
@cozumel
a všimla jste si , kolik tu je bábovek? špaget? perníčků ? (všechny samozřejmě měkké)
kattka
(upraveno)
19. 11. 2012, 8:19
@cozumel
Já jsem ho třeba neznala.
karma75
(upraveno)
19. 11. 2012, 6:49
@cozumel
já třeba vůbec neznám, a jsem ráda, že jsem ho zde našla.....určitě vyzkouším
Cindy*2
(upraveno)
18. 11. 2012, 21:54
@cozumel
Tak pardon, nenapadlo mě to, že je to tu tak často....
maruška
(upraveno)
19. 11. 2012, 11:02
@Cindy*2
já tento recept vůbec neznám...a určitě vyzkouším
evicela
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:26
ještě lepší je orestovat s tou cibulí nakrájenou anglickou slaninku a to dost
jitkaad
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:19
Dělávala babička každý týden, pěkně s kyškou nebo jen s mlékem, někdy s okurkem, jak kdy, ale říkali jsme tomu myšorec
magsan
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:17
Ano, znám Měli jsme tento týden..naprosto úžasná záležitost, máme to moc rádi
YILAN
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:15
tohle vari moje kamaradka, jejiz exmanzel pochazi ze Slovenska Nikdy jsem nejedla, ale mam zbytek brambor od obeda, kolinka od vcerejska, takze jdu na to
anib
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:11
Sorry, ale tohle maďar nepozře, není v tom klobása-papriková. Na rozdíl od všech ostatních, vím co je maďarská kuchyně
Ivana29
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:26
@anib
tak teď jste vedle jak tá jedle
Cindy*2
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:13
@anib
Já jsem poloviční Maďarka. moje maminka je čistokrevná Maďarka - takže o tom také něco vím! To si snad myslíte, že Maďaři jedí jen klobásy??? To snad nemyslíte vážně?
anib
(upraveno)
18. 11. 2012, 20:22
@Cindy*2
já celá
Ivana29
(upraveno)
18. 11. 2012, 20:27
@anib
http://www.labuznik.cz/recept/granatos-kocka-pokrm-z-brambor-a-testovin/
anib
(upraveno)
18. 11. 2012, 21:02
@Ivana29
když je to na netu s madarskou vlaječkou tak je to svatosvatá pravda
Ivana29
(upraveno)
19. 11. 2012, 7:08
@anib
No větší kravinu jako to, že Maďar nepozře jídlo kde není papriková klobása jsem ještě neslyšela Zkuste si o weekendu to jídlo uvařit a zjistíte jaká je to dobrota.. Jo a ještě něco...všude ale úplně všude mají špatné info o původu toho jídla a jenom Vy máte asi pravdu http://ona.idnes.cz/madarska-kuchyne-od-gulase-po-langos-d7l-/recepty.aspx?c=A060831_121713_recepty_web
Nadys
(upraveno)
19. 11. 2012, 0:12
@anib
a když nejí madar paprikovou klobásu ke všemu ,není asi madar podle Vás
lase
(upraveno)
18. 11. 2012, 18:39
Tak tohle vařím i já, trošku v jiné podobě, ale ingredience jsou stejné a taky to mám od babičky, která měla maďarské předky. Nic špatného v tom nevidím
kachena
(upraveno)
18. 11. 2012, 18:09
tohle vaří i v závodní jídelně v Motole
MíšaC
(upraveno)
19. 11. 2012, 0:48
@kachena
Ano, i pro pacienty... A taky v ÚPMD v Podolí
danima3
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:10
@kachena
i v naší nemocnici
magsan
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:18
@danima3
taktéž na Bulovce před lety...ale nyní ve FNKV ne
zdenakucerova
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:26
@magsan
jj Bulovka mohu potvrdit....
Andrá1
(upraveno)
18. 11. 2012, 17:41
Dámy tohle je opravdu letitý starý rakousko-uherský recept. Někdo přidává ještě uzeninu, nebo uzený. A dostanete jej jak na Slovensku tak i v Maďarsku. Než budete kritizovat, nejdříve si něco trochu o jídle přečtěte. To, že recepty na MMB kritizoval pan Vaněk, ještě neznamená, že každý recept je hned blaf.
Zrušený účet
(upraveno)
18. 11. 2012, 17:44
@Andrá1
Kobzol smíchaný s těstovinou je blaf. Na tento názor Vaňka nepotřebuju.
Cindy*2
(upraveno)
18. 11. 2012, 18:28
@
Teda já jen zírám. Dala jsem sem dva recepty z maďarské kuchyně. Oba dva doma jíme naprosto běžně. A dokonce jsem to naučila i pár kamarádek, které to také vaří a chutná jim to. Jde o levné a rychlé recepty.\r\nNejvíce odsuzují ty, které to nikdy neochutnaly, ale dopředu vědí, že je to humus.\r\nFrancouzům zase připadá jako humus, že u nás děláme například nudle s mákem či s tvarohem, škubánky apod.\r\nJá ve Francii ochutnala kde co, včetně žabích stehýnek, šneků či ústřic, humrů, mořských pavouků. něco mi chutnalo, něco ne, ale rozhodně jsem nikdy nehanila něco, co jsem nezkusila.
Brůs
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:04
@Cindy*2
a fotečka by nebyla?
Andrá1
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:22
@Brůs
Tady máte foto...recept je na MMB již hodně dlouho a v několika podobách a celkem i chválen http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=49242
Brůs
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:23
@Andrá1
já vám musím hodně ležet v žaudku, co?
Andrá1
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:27
@Brůs
A proč ? To stejné bych si mohla myslet já
Brůs
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:29
@Andrá1
já na vás nereaguju. To vy Brůse vyhledáváte. Je to fešák, že jo
Andrá1
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:37
@Brůs
Chtěla jste foto....tak abyste nemusela čekat až to paní uvaří. To přece není nic špatného. A zastat se někoho, v tom taky nevidím nic špatného.
Cindy*2
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:15
@Brůs
Kvůli vám to brzy udělám a nafotím t
Brůs
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:21
@Cindy*2
super, budu se těšit
lase
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:12
@Brůs
Radomíro, zkuste si to uvařit a hned uvidíte, jak to vypadá
Brůs
(upraveno)
18. 11. 2012, 19:22
@lase
děkuji ne. Těstoviny si dám, ale určo nes krupicí.
Nadys
(upraveno)
18. 11. 2012, 17:53
@
otevřete si staré české kuchařky ,to vám poradí i pan Vaněk
Andrá1
(upraveno)
18. 11. 2012, 17:48
@
A co je uhlířina? Knedlíky a brambory...a můžete si na ni dojít do Hiltnu.....
žingi
(upraveno)
18. 11. 2012, 17:31
to jste někde opsala,to nevaříte nikomu,že né
Ivana29
(upraveno)
19. 11. 2012, 8:47
@žingi
Nadys
(upraveno)
18. 11. 2012, 17:44
@žingi
Jano?