Zobrazit přihlášovací formulář
LUŠTĚNINY
Francouzské fazolové lusky

Francouzské fazolové lusky

Potřebné ingredience

Čerstvé zelené či žluté (tzv. máslové) fazolové lusky. Trochu másla, stroužek česneku, voda, sůl.

Postup přípravy

Velmi jednoduché jídlo, které mi velmi chutnalo ve Francii. Lusky umyjeme a pak jim uřízneme oba konečky. Vložíme do vroucí osolené vody a cca 10-15 minut vaříme. Po uvaření by…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Náš vánoční bramborový salát

Náš vánoční bramborový salát

Potřebné ingredience

brambory typu A (cca 2 kg), 2-3 cibule, 6-9 kyselých okurek, cca 300 g šunkového salámu vcelku, 4-5 natvrdo vařených vajec, olivový olej, trochu vinegru, citronová šťáva, sůl, pepř, trocha drceného kmínu

Postup přípravy

Tento salát děláme u vás jako vánoční (či sváteční). Je bez majonézy, vcelku jednoduchý a chutný.
Brambory uvaříme ve slupce (možno i den předem). Vychladlé oloupeme a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Famózní koláč

Famózní koláč

Potřebné ingredience

1 kg tvarohu, 250 g másla, 300 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 6 PL krupice

Postup přípravy

Utřeme máslo s cukrem a se žloutky. Přidáme tvaroh. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do tvarohové směsi. Přidáme krupici a prášek do pečiva. Vymazanou formu…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Mrkvovo-oříšková bábovka

Mrkvovo-oříšková bábovka

Potřebné ingredience

5 vajec, 200 g třtinového cukru (ale může být i normální), 150 g najemno nastrouhané mrkve, 2 lžíce jablečné či pomerančové šťávy, 150 g opražených a nastrouhaných lískových oříšků, 60 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 1/2 lžičky mleté skořice.

Postup přípravy

Oříšky nasucho opražíme a poté umeleme. Žloutky smícháme s cukrem, postupně přidáme mrkev a ovocnou šťávu, poté sníh z bílků, mouku, prášek do pečiva, skořici a oříšky. Vlijeme do…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Maďarsko-slovenská kuchyně - Bramborová polévka s hráškem

Maďarsko-slovenská kuchyně - Bramborová polévka s…

Potřebné ingredience

mladý čerstvý hrášek (lze nahradit mraženým, ale ne sterilovaným), 2-3 brambory, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, olej, lžíce hladké mouky, petrželová nať - raději ne kudrnku, ale hladkolistou, sladká mletá paprika, může být i trochu pálivá - záleží na vás, čemu dáte přednost, sůl, pepř, 2-3 lžíce cukru

Postup přípravy

Rychlá snadná polévka z babiččiny kuchyně. Sama to dělám a hlavně dětem to moc chutná. Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit nadrobno krájené brambory s kořenovou zeleninou a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Slovensko-maďarská kuchyně - Brambory na kyselo

Slovensko-maďarská kuchyně - Brambory na kyselo

Potřebné ingredience

brambory, 2 - 3 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, 1 - 2 ks bobkového listu, cca 1 lžička citronové šťávy nebo octu nebo vinegru, 1 smetana (lze použít i naředěnou zakysanou smetanu), popřípadě hladká mouka rozmíchaná ve vodě

Postup přípravy

Další z jednoduchých receptů. Dáme vařit oloupané pokrájené brambory v osolené vodě. Když jsou poloměkké přidáme celé stroužky česneku, celou cibuli a bobkový list. Brambory…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Maďarský recept - Pagáče se škvarkami

Maďarský recept - Pagáče se škvarkami

Potřebné ingredience

50 dkg škvarků - rozemletých, 1 kg hladké mouky, 3 dl mléka, sůl, kvasnice a špetka cukru, 4 žloutky, 1 kysaná smetana

Postup přípravy

Tyto padáče dělá moje teta - Maďarka. Určitě exituje mnoho obměn, ale toto nám velmi chutná.
Uděláme kvásek a necháme vzejít. Poté přidáme postupně všechny ingredience.…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Francouzská kuchyně - Ratatouille

Francouzská kuchyně - Ratatouille

Potřebné ingredience

2 červené papriky, 2 cibule, 2 malé cukety (nebo jedna větší), 1 lilek, 2 rajčata, 1 plechovka loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, olivový olej, pepř, sůl, rozmarýn a tymián (může být i sušený, ale čerstvý je lepší) - zeleninu krájím na hrubší kousky (např. na V kráječi používám planžetu na hranolky). Jedná se o starý francouzský venkovský recept. Jednoduchý, zeleninový, velmi chutný, ne příliš náročný na přípravu. A taktéž platí stará pravda, že co ves, to trochu jiná obměna.

Postup přípravy

Pokrájíme lilek na hrubší kousky, osolíme a necháme tzv. vypotit. Na oleji zpěníme cibuli, když zesklovatí, přidáme papriku, rajské, poté opláchnutý lilek a nakonec nahrubo…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Celerový salát

Celerový salát

Potřebné ingredience

celer nakrájený na nudličky, mrkev na nudličky, zelené jablíčko zbavené slupky, jadřince, bubáka a stopky, slanina - nísto slaniny může být i trocha kuřecího masa, například zbytky po pečeném kučeti, bílý jogurt, cca 2-3 lžíce majonézy, sůl, pepř

Postup přípravy

Na nudličky nakrájený celer vhodíme do horké vody. Jakmile voda začne opět vřít, tak jej slijeme. Necháme vychladnout. K celeru přidáme mrkev a na tenké, menší plátky nakrájené…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Maďarská kuchyně - těstoviny s krupicí

Maďarská kuchyně - těstoviny s krupicí

Potřebné ingredience

těstoviny (nejlépe vrtulky), hrubá pšeničná krupice, olej, sůl, horká voda na zalití krupice

Postup přípravy

Opět velmi jednoduchý recept. Uvaříme těstoviny dle návodu (pochopitelně v osolené vodě se lžící oleje). Mezitím si na lžíci oleje restujeme krupici, až je zlatohnědá, tehdy ji…

Zobrazit více...

Kategorie