Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Francouzská kuchyně - Ratatouille

0.0
Francouzská kuchyně - Ratatouille

Potřebné ingredience

2 červené papriky, 2 cibule, 2 malé cukety (nebo jedna větší), 1 lilek, 2 rajčata, 1 plechovka loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, olivový olej, pepř, sůl, rozmarýn a tymián (může být i sušený, ale čerstvý je lepší) - zeleninu krájím na hrubší kousky (např. na V kráječi používám planžetu na hranolky). Jedná se o starý francouzský venkovský recept. Jednoduchý, zeleninový, velmi chutný, ne příliš náročný na přípravu. A taktéž platí stará pravda, že co ves, to trochu jiná obměna.

Postup přípravy

Pokrájíme lilek na hrubší kousky, osolíme a necháme tzv. vypotit. Na oleji zpěníme cibuli, když zesklovatí, přidáme papriku, rajské, poté opláchnutý lilek a nakonec nahrubo pokrájenou oloupanou cuketu, zalijeme rajčaty a přidáme prolisovaný česnek (může být i drcený na malé kousky). Osolíme, opepříme a cca 30 minut dusíme. Nakonec se přidají bylinky a je hotovo. Směs je možné ještě posypat sýrem a nechat zapéct.
Plechovku s rajčaty můžete nahradit domácími spařenými a nakrájenými rajčátky. Ale bohužel většinou u nás v Čechách rajská jablíčka nemají tu správnou sluníčkovou chuť. Plechovku s rajčaty dával i starý pán (můj tehdejší skoro tchán), který mě tento recept naučil.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Strepitula 19. 11. 2012, 17:23
Děkuji Zdeni (clamp)
Marymary 19. 11. 2012, 17:08
Mňam,mňam,musím vyskúšať (Y) (Y)
enkka 19. 11. 2012, 16:03
(Y) (Y) (Y)
ivana.king 19. 11. 2012, 15:26
Zdeni, děkuji moc za "origoš" recept - jsem ráda, že jsem se strefila a dělám skoro stejně. Dávám sušené provensálské koření a když mám i čerstvý rozmarýn a nedávám tu plechovku rajčat - takže příště vyzkouším. (L) (hello)
Cindy*2 19. 11. 2012, 21:01
@ivana.king Ona právě ta rajčátka v plechovce tomu dají takovou lepší chuť. Navykla jsem si přidávat tyto rajčata i do leča včetně pochopitelně i čerstvých :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie