Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Maďarská kuchyně - těstoviny s krupicí

0.0
Maďarská kuchyně - těstoviny s krupicí

Potřebné ingredience

těstoviny (nejlépe vrtulky), hrubá pšeničná krupice, olej, sůl, horká voda na zalití krupice

Postup přípravy

Opět velmi jednoduchý recept. Uvaříme těstoviny dle návodu (pochopitelně v osolené vodě se lžící oleje). Mezitím si na lžíci oleje restujeme krupici, až je zlatohnědá, tehdy ji osolíme a zalijeme vroucí vodou - lze použít i vývar od těstovin. Okamžitě po zalití přikryjeme poklicí a necháme chviličku krupici, aby vstřebala vodu. Poté odklopíme, promícháme, případně dosolíme a odstavíme z plotny. Smícháme s těstovinami, aby se pěkně obalily a je hotovo. Opět je dobré k těstovinám jíst buď kyselou kurku, čalamádu, červenou řepu nebo případně kompot. To je dle chuti a možností doma.
Toto jídlo se jí zejména mezi Maďary v podunajské nížině jako vánoční postní jídlo. Tam panuje tradice, že až do večeře se nesmí jíst žádné masné pokrmy.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ASTAL 7. 3. 2013, 19:13
Zdeni znám tento recept velice dobře je to vynikající dělala nám to naše babička , ale nedělala teda z kupovaných těstovin dělala takové polštářky naplnila to povidlím a pak to zamíchala s tou krupicí a je to velká dobrota. Nechápu prudilky které to jěště neochutnaly a už taky takto uráží .Chtěla bych rýpalkám vzkázat že ta krupice na kterou jsme tady zvyklí to je jak písek . Tahle krupice je krásně měkoučká vláčná super . (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) (clamp)
Lucie-Anna 19. 11. 2012, 14:20
Chtěla bych vyzkoušet, ale není mi jasné, kolik krupice a vody - má z toho být jakoby kaše (řidší či tužší)? Předpokládám, že v poměru k těstovinám toho nebude mnoho...
Cindy*2 19. 11. 2012, 14:44
@Lucie-Anna Vodou zalijete tu opraženou krupici tak, aby voda byla tak 1 cm nad krupicí. Nemá z toho být úplná kaše, spíš po vstřebání vody trochu jakoby hrudkovité. Po promínání s těstovinami se krupice na ně nalepí a trochu zůstává jen tak volně.
Lucie-Anna 19. 11. 2012, 15:06
@Cindy*2 Díky, určitě vyzkouším, tak snad se konzistence povede...
Smaiilicek 19. 11. 2012, 13:18
Zdeni, nic si z těch některých hloupách komentářů nedělejte - většinou to píší "mamynky", které doma děti ládují vším možným a nebo ty, co nejraději všechno BIO. Třeba zrovna ten recept na grenadýr, je dost používaný v některých částech ČR i Slovenska dodnes a je oblíbený a naše babičky vařily zrovna tak. Kdo neochutnal, tak nemái právo hanit. Každý má jiné chutě a každému chutná něco jiného. Když něco neznám, tak rozhodně nepíši komenty typu "humus" atd. Takovéhle zprávy mohou psát jen "mamynky", kterým už asi doma z dětí a vaření hrabe a nebo s prominutím "pindulíny", které si myslí, že všechno vědí a všechno znají.... :-$
Sophie70 19. 11. 2012, 11:30
to už snad ani nie je možné, predtým tu bola taká dobrá atmosféra a teraz???? keď sa nám nejaké jedlo nepáči, tak ho skritizujeme takým spôsobom, že by sme sa za to mali hanbiť (6).... toto je jedlo, ktoré u nás na Slovensku bežne varievali naše babičky a bolo to veľmi chutné... však keď sa niekomu nepáči nápad, alebo recept, nech ide ďalej a nech sa nesnaží znechutiť ostatných..... :-@
Sophie70 20. 11. 2012, 9:10
@Sophie70 to som nepovedala, že len chváliť, ale aj kritizovať sa dá na úrovni a nemala by to byť úroveň 4.cenovej skupiny....
Brůs 19. 11. 2012, 16:40
@Sophie70 :^) takže, dle vás, se může jen tleskánkovat? Můžou se psát jen pochvalné ódy? To jsem v pravidlech nenašla *-) *-)
andulka12 19. 11. 2012, 7:49
fuha to je teda debata kvoli jednym cestovinam, kolko je tu receptov, ktore nikdy neuvarim, ale nekomentujem ich, tak ako poniektori. Je to Vas oblubeny recept, chceli ste sa podelit nic viac nic menej a ja ho bud vyskusam a vtedy komentujem a ked nie tak do toho nerypem... Niektore mamicky sa tu uz idu "pototo" z tej zdravej vyzivy, ja im to neberiem, je to ich zivotny styl. Ale ako sa hovori v Cechach: "Nech brouka zit".....
maruška 19. 11. 2012, 11:42
@andulka12 (Y) (F)
Zrušený účet 19. 11. 2012, 10:29
@andulka12 (Y) (Y) (Y) pěkně napsané (Y)
kattka 19. 11. 2012, 8:27
@andulka12 Napsala jste to přesně, já bych to lépe nenapsala.
gabikaKa 18. 11. 2012, 22:02
A to ešte keby tie rádobyfundované kritičky vedeli, aké sú výborné cestoviny so sladkou krupičkou a s uhorkovým šalátom. Viem, že na prvý pohľad sa to zdá neskombinovateľná kombinácia, bolo to super. Toto jedlo mi pripomína prázdniny u mojej starkej. :-) :-) Vždy sme jedli z jednej misy, ach, kde sú tie časy...
Mata3636 18. 11. 2012, 21:45
Zdenka, nenechajte sa odradiť. Ja toto jedlo poznám, mám madarských predkov. Na Slovensku platí, že čo dedina, to iné jedlá, zvyky, hlavne na Vianoce a Veľkú noc. Čo sa varí na juhu, to nepoznajú na severe Slovenska a ešte aj teraz sa nájde dosť receptov, ktoré sú neznáme. Chodím aj na iné portály o varení a napr. na varecha.sk je kopec receptov, z ktorých by boli niektoré ženy tu paf. Ale niekomu je to asi zbytočné vysvetľovať a svoju neznalosť hned zakryjú "Peklom na tanieri". Pre Angličana sú peklom napr. halušky s bryndzou a my sa ich nevieme dojesť. Tu sa naozaj neoplatí nič písať, ani dávať recepty. A to isté platí pre slovenský mmb. Bez úrovne, stratilo to tu svoj význam. (zip)
Cindy*2 18. 11. 2012, 22:03
@Mata3636 Děkuji, Martino, za povzbuzení. Je to přesně tak, jak píšete. Však se nedá ani přesně říct, co je např. německá kuchyně - kupříkladu saská kuchyně je naprosto odlišná od bavorské. Stejně tak je to na Slovensku i v Maďarsku. Co ves, to jiný zvyk. Vždyť i v Čechách tolikrát opěvovaný vánoční bramborový salát se vyskytuje téměř v každé rodině trochu jiný.... Nebo svíčková nebo nebo nebo...těch by ještě bylo. Jen se po tolika koulejících očích ve mně zpěnila má polomaďarská krev :-D - to víte můj prapradědeček byl Rózsa Sándor, tak to je pak občas těžké zůstat klidná... ,-) Dala jsem tu poprvé tři recepty a asi naposledy....
jitkaad 18. 11. 2012, 19:21
Jé další recept co mi připomněl dětství, tohle jsem měla moc ráda (Y)
korýška 18. 11. 2012, 18:55
Neříkám, že to nemůže někomu chutnat - ale ženy, zamysleme se, "mouka s moukou" respektive "lepek s lepkem", to je fakt pro zažívací trakt utrpení
žabada 19. 11. 2012, 10:26
@korýška ,-) a co jsou ovocné knedlíky s osmaženou strouhankou? Bramborové šišky se strouhankou? Totéž, co se lepku týče... a nikdo se nad tím nepohoršuje *-) tak proč nad tímhle jo?
Nadys 18. 11. 2012, 19:12
@korýška tak to souhlasím ,ale tohle tady už jsem vzdala..tady to většina slyšet nechce.ale vyzkoušet by se daly i bezlepkové těstoviny a krupice aspon špaldová třeba.
Brůs 18. 11. 2012, 18:15
:-D :-D :-D :-D :-D Peklo na talíři - další díl. Bože, tím bych nekrmila ani svoje čokly 8-|
Ninouš 19. 11. 2012, 13:47
@Brůs Teda,že Vám to není trapný!Vy tady kritizujete úplně normální jídlo,ani jste to neochutnala a máte tu odvahu napsat recepty-viz.červená kaše a prkýnko.Podle mě to nejsou vhodné recepty na chlubení a dávání to na internet.Rozhodně je to Vaše věc,ale nekritizujte recepty,který receptama jsou a jsou velmi dobré. (C)
Brůs 19. 11. 2012, 16:39
@Ninouš a já někde řekla, že se chlubím? ,-) No,někdo dává vtípek do návodů, já je vrzla do receptů. (L)
Andrá1 18. 11. 2012, 18:50
@Brůs Hm a co teprve červená bramborová kaše, tomu říkám peklo na talíři 8-|
alimraj1 18. 11. 2012, 19:54
@Andrá1 tak moment,červenou bramborovou kaši dělám - vařím zároveň brambory s nastrouhanou mrkví a pak šlehám....myslíte snad,že je na tom něco škodlivýho? *-)
Andrá1 19. 11. 2012, 13:27
@alimraj1 Já komentovala červenou kaši u pani.
Brůs 18. 11. 2012, 19:09
@Andrá1 ano prosím. A taky zelená bábovka. A prkýnková večeře. Víte,tyhle skvosty jsem sem dala právě na základě těch hrůz tady (H) A mimochodem, ta kaše chutnala úplně normálně, jen měla jinou barvu. Asi jako barevný marcioán, víme?
Andrá1 18. 11. 2012, 19:16
@Brůs A tohle jídlo chutná taky normálně (H)...víme? (L)
Nadys 18. 11. 2012, 18:43
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:20
@Brůs Jinak mně se vaše červená bramborová kaše také nelíbí, ale nebudu ji zde hanit, když jsem to neochutnala (Y)
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:18
@Brůs To snad ani není možný - dámy, které nikdy neochutnaly a takto pohaní něco, co jiní jedí běžně a ony to neznqají?! To mi rozum nebere. Ani kvůli Pohlreichovi tento recept nestáhnu a už kvůli vám to zde najust nechám.\r\nTY, KDOŽ JSI BEZ VINY, PRVNÍ HOĎ KAMENEM!
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:16
@Brůs Zkus a uvidíš!
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:09
Nejvíc se mi líbí, když to kritizují ty, které to v životě neochutnaly. Když jsem to dala ochutnat pár kamarádkám, všem to velmi chutnalo. A je mi jedno, jestli to dá někdo do pekla na talíři. Toto jídlo je z maďarské kuchyně a například v podunajské nížině (kde žijí převážně Maďaři), to patří mezi vánoční denní jídla. Tam platí tradice, že až do večeře se nejí masné výrobky. Dámy, co tu tak vehementně kroutíte očima a nadáváte - měly byste nejdřív zkusit a pak vynášet rozsudky a odsuzovat druhé!!! Kdysi také lidé odsuzovali Dr. Jánského za to, že zkouší dělat rozdělení krevních skupin. Jiní výtečníci odsuzovali jiné za to, když řekli, že je Země kulatá. A jiné taky mamynky "psáno schválně s "Y") zkrátka očerňují, aniž znají... toto zase nechápu já
Zrušený účet 18. 11. 2012, 18:52
@Cindy*2 Nechci a nebudu se dohadovat. Každopádně mi to nedalo a optala jsem se kamaráda, maďara, co patřilo mezi jejich vánoční denní jídla a dostalo se mi odpovědi, že to byla čočková polévka na kyselo se sušenýma švestkama a smetanou. Když jsem se zmínila o, podle vás, typickém vánočním denním jídle, tak ho pokrutilo. Takže se nedurděte a sneste trochu toho negativa. Nemůžete si přeci myslet, že Vám za tento recept budou všichni tleskat a těšit se, až tímto obšťastní své blízké. Někdo, jako vy, tímto lepí žaludky své rodině a známým, jiný si to nedokáže ani představit. Ale jistě se najde někdo, kdo toto vyzkouší a bude Vám děkovat za bezva recept. Každý máme něco. Jako já mám ráda těstoviny nasladko s kakaem. Nestydím se za to, stojím si za tím, že je to mňamka, ale nikde tento recept nezveřejňuji. Prostě sto lidí sto chutí ...
Cindy*2 18. 11. 2012, 19:22
@ Milá zlatá - psala jsem o Maďarech z podunajské nížiny. Bohužel babička se dědečkem po válce (co je to napadlo, nevím) odešli z Maďarska na Slovensko do podunajské nižiny. Tam měli pozemek atd. atd. Kdyby zůstali v Maďarsku, nemusela bych dneska tady vysvětlovat a vysvětlovat do nekonečna. Nečekám a ani jsem nikde nepsala, že očekávám děkovné dopisy či jiné věci. Jen jsem čekala, že se dokáží dokonce i maminky vyjadřovat nezaujatě, ale to jsem se bláhově zmýlila. Je úžasné, kolik negativních reakcí je od lidí, kteří toto jídlo v životě neochutnali. jak říkám. Francouzi zase jedí žabí stehýnka (která mi připadala poněkud vodnatá), šneky třeba s bylinkovým máslem (velmi dobré) či živé ústřice, do kterým, píchnete-li, tak se mírně stáhnou - a to byla delikatesa. Něco mi chutná, něco ne, ale nemusím to dát ostatním přeneseně "sežrat".... Ale alespoň jsem pobavila spoustu "mamynek"...
honeyed 18. 11. 2012, 17:33
Tak tenhle recept si vaří manžel, když se chystá na ryby (Y) Kapříci to milují.
Ninouš 18. 11. 2012, 17:32
Já nevim,co proti tomu máte.Ani jste to nezkusily a už to kritizujete! :-@Já toto jídlo znám od mala.Dělala to moje maminka-těstoviny s krupicí,těstoviny s vajíčkem a těstoviny se zelím a je to moc dobré.Já to občas dělám dětem a přidávám jim do toho ještě šunku a jak jim to chutná. (X) (Z).Je to prostě levné a jednoduché jídlo. Nechápu proč musíte pořád něco kritizovat
Zrušený účet 18. 11. 2012, 17:42
@Ninouš Těstoviny se zelím? OK proč ne? Těstoviny s vajíčkem? Taky se dá, stejně jako knedlík s vajcem si občas dělávám. Ale těstoviny s krupicí? Děte do dupy. Levných jídel existuje spousta a chutnějších.
Ninouš 18. 11. 2012, 17:47
@ Nevím proč tak hned útočíte.Ani jste to nezkusila a hned kritika. (pirko)
borilka 18. 11. 2012, 17:21
To snad ne 8-|
žingi 18. 11. 2012, 17:19
to je teda síla :-o :-o :-otu jsou opravdu poslední dobou snad někteří z někama nasazení či co *-)
kaira 18. 11. 2012, 17:24
@žingi Myslíš nějakej agent,co testuje, co MMB vydrží ,-)
žingi 18. 11. 2012, 17:26
@kaira (Y)já sleduju,ale nepíšu k takovým jídlům,co bych neokusila ani na rodině ani na sobě,ale toto už je na mě trochu víc jak dost ,-) ještě tu chybí,jak si manžílek čvachtal (Y)
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:16
@žingi Manžílek nečvachtá, protože takového výrazivo zásadně nepoužívám, ale moje děti i já to máme ve velké oblibě.
žingi 18. 11. 2012, 18:28
@Cindy*2 jste měla připsat hned k receptu,že je to nějaká cizí kuchyně a třeba by toto ani nevzniklo,protože se to tady nevaří (F) (F) (F) (kocka)vy nepoužíváte,ale jiné,co komentuji rády ,-)
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:47
@žingi Ale Jano, vzniklo. Vždy se najde pár takových, které, aniž něco znají, hned odsuzují a dají to těm druhým pěkně sežrat!
žingi 18. 11. 2012, 18:51
@Cindy*2 ale já bych nepsala,kdybych věděla hned,že to pochází z maďarské kuchyně (F) (F) (F)upravila jste názvy a tak je to lepší (Y)
Cindy*2 18. 11. 2012, 19:28
@žingi neříkám, že vy, ale jiné ano. Však se zkuste podívat na pár koulejících očí.... mrzí mě to a docela lituju, že jsem to sem dala, my to prostě doma jíme a chutná nám to. Pravda je, že manželovi k tomu raději udělám kousek přírodní kotlety, protože bez masa je celý nesvůj, ale s dětmi to máme rádi jen tak...
žingi 18. 11. 2012, 19:35
@Cindy*2 (kocka) (kocka) (kocka)já to vidím,občas kliknu a čtu,ale to tu vzniká často (kocka)vydržte a hlavně nemažte (F)
Brůs 18. 11. 2012, 19:40
@žingi (smich) trubko
žingi 18. 11. 2012, 19:59
@Brůs proč *-) *-) *-) *-)nevidím důvod,proč by pani mazala svůj recept a nepiš,že to tak není *-)dobré recepty se tak nekomentují,jak něco,co se každému nelíbí (pirko)
taba 18. 11. 2012, 17:09
..kristepane, těstoviny s krupicí, co to je? To zase bude sousto pro "Peklo na talíři"... 8-|
Nadys 18. 11. 2012, 18:46
@taba http://www.recepty-na-dobroty.cz/recept/2812-domaci-nudle-s-prazenou-krupici.html není to ani cizí recept,a je na intrn.v mnoha obměnách.
Zrušený účet 18. 11. 2012, 17:05
Při vší úctě...těstovinami s krupicí jsme doma krmili prasata. No, proti gustu...
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:40
@ Jinak - jíte kuskus??? To je totiž také hrubá pšeničná krupice - jen o maličko hrubší, než je běžná ta naše. Zkuste říct Francouzům, že v Čechách se jí například nudle s mákem a budou humusit zase oni
taba 18. 11. 2012, 18:43
@Cindy*2 ...ale asi nejedí těstoviny s kuskusem....
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:45
@taba ne, oni jedí třeba žabí stehýnka a šneky aživé ústřice, do které, když píchnete tou speciální lžičko-vidličkou, tak se stáhnou...
taba 18. 11. 2012, 19:03
@Cindy*2 ..já vím, co jedí Frantíci ( a nejen oni).... Já jsem reagovala na vaší otázku, jestli paní jí kuskus, že je to podobné jako krupice....
Cindy*2 18. 11. 2012, 19:32
@taba to také je trochu hrubší krupice. A o Francouzích také něco vím, když jsem tam pár let žila. A kdybych nebyla blbá a vydržela s alkoholikem, mohla jsem dnes být velmi bohatá vdova a nemusela vysvětlovat tady na MMB jiné recepty, než jsou zvyklé. Jinak tomu mému Francouzovi (a také jeho otci - mimochodem velmi dobrému kuchaři) speciálně Grenadýr velmi chutnal...
Nadys 18. 11. 2012, 18:38
@ :-Dto se ty vaše teda safra měly ,ještě jsem neviděla prase které by se krmilo těstovinama, a krupicí už vůbec ne. (smich)
Cindy*2 18. 11. 2012, 18:15
@ Jestli chcete, třeba s tím krmte prasata, ale určitě jste jim tu krupici hezky předem dozlatova orestovali na oleji a zalili vodou, že? My jsme dávali prasatům hlavně šŕot (tedy ne já, ale moji maďarští příbuzní, kteří toto jídlo s oblibou jedí právě jako vánoční postní).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie