Řezy KARAMELKA
Potřebné ingredience
200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.
Postup přípravy
Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !
Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.
... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.
... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.
... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.
... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !
Další detaily řezu.
Další detaily řezu.
Další detaily řezu.
... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)
... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)
... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)
... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!
... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé