Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2013 návštěvníků)

Řezy KARAMELKA

5.0
Řezy  KARAMELKA

Potřebné ingredience

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

Postup přípravy

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.

... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.

... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.

... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.

... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)

... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)

... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)

... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!

... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kristynahal 5. 2. 2010, 15:10
V neděli přijede "vzácná" návštěva, tak jsem se rozhodla pohostit je zrovna těmito řezy *-) dnes jsem uvařila salko a přemýšlím, jestli udělat krém ještě dnes nebo až zítra (aby nebyl zítra pak moc ztuhlý) ? Co myslíte? Jinak se na to moc těším, u nás se taky sní všechno a myslím, že to bude přinejmenším tak dobré, jako to vypadá na obrázku (Y)
Gitty 7. 2. 2010, 22:39
@kristynahal *-) Hlavně by suroviny na krém měli mít stejnou teplotu. Obávám se, že pokud krém uděláte dnes a dáte ztuhnout, pak zítra necháte povolit, tak aby se nezdrcnul :^), ještě jsem ho dopředu nedělala, tak nevím. (hello) Přeji spoustu úspěchů při pečení !
kristynahal 8. 2. 2010, 10:41
@Gitty Tak jsem si na to nakonec netroufla, a udělala jsem krém až druhý den společně s korpusem. Řezy jsou výborné a i u návštěvy měli úspěch (Y) (Y) Děkuji za recept (clamp)
Gitty 9. 2. 2010, 8:02
@kristynahal Tak to je paráda (clamp) ! Také moc díky ! (hello)
faraon 2. 2. 2010, 17:56
Péťo,taky Ti pošlu pochvalu.Peču a peču a peču.....neustále.Mám jedno malé vylepšení.Místo vody+rum dávám oříškové kapučíno+rum,a pro ty co jim krém teče-přidejte půl sáčkuŽELATINOVÉHO ZTUŽOVAČE Dr.Oetkera za studena a máte po starostech.PA (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (pirko) (pirko) (pirko) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) (pl) a piš nám další dobrotky :-) :-) :-)
Gitty 2. 2. 2010, 21:31
@faraon Paráda (Y) Moc díky za dobré tipy ! (clamp)
Pavla s 30. 1. 2010, 16:58
Petruš , děkuji za recept (F) Ale nám to nechutná :-( (L)
Gitty 2. 2. 2010, 21:30
@Pavla s Tak to je mi líto :-| ...
Pavla s 7. 2. 2010, 19:15
@Gitty Petruš , tak dneska jsem nedala salko , ale karmelový pudink a je to |:o) |:o) |:o) |:o) [A] [A] [A] [A] (L) (L) (L) (L)
Gitty 10. 3. 2010, 8:12
@Pavla s Díky za tip! (Y)
babybel 29. 1. 2010, 9:55
Dobré ráno, maminky používáte tvaroh ve vaničce nebo kostku v alobalu *-)? Díky moc Krista
Gitty 29. 1. 2010, 21:09
@babybel Zdravím, já osobně používám na tyto řezy tvaroh ve vaničce, zdá se mi na krém jemnější (Y)
babybel 30. 1. 2010, 18:33
@Gitty Petruš mockrát děkuji za info, chystám se že jí vyzkouším, nemám strach že by u nás něco nechutnalo, vše se vždy sežere ;-) ;-) ;-)
bertica 23. 1. 2010, 10:11
No teda..pečiem často a všeličo,ale toto s mi moc nepodarilo :-$ |-) cesto nieje vláčne,ale dosť tuhé,piškoty su dosť rumové/ale ja alkohol neznesiem,takže to je skor moj problém ;-) a plnka bola dosť riedka,tak je to v chlade a čakám,či stuhne ale chutovo su výborné (Y) (Y) (Y) (Y) urobím aj nabuduce a dám si pozor na nedostattky z dneška (Y) (L) (L)
Gitty 29. 1. 2010, 21:10
@bertica *-) Nezoufejte, příště se to určo povede (clamp)
ruzeiva 22. 1. 2010, 13:13
opravdu je to ňamka.Dííííííík (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (skolak) (skolak) (skolak) (hotdog) (hotdog) (hotdog) (hotdog) (darecek) (pusa)
Gitty 22. 1. 2010, 14:58
@ruzeiva :-) Já také ! (L)
Hanka31 20. 1. 2010, 12:31
Petro jsou vynikající plech zmizel rychlostí blesku (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Gitty 21. 1. 2010, 8:01
@Hanka31 :-) :-) :-) Díky moc !
bertica 20. 1. 2010, 11:09
cez víkend skúsim a napíšem ako chutilo :-p vypadá to fantasticky (L)
Gitty 21. 1. 2010, 8:01
@bertica (Y) ... jen do toho ! Budu se těšit na výsledek :-$
Olynka 19. 1. 2010, 15:30
tak mě to taky nedalo a zákusek jsem dělala o Vánocích, byl naprosto super (Y) (Y) jen jsem pořád chodila užírat do ledničky, až jsem snědla po kouscích půl pekáče
Gitty 20. 1. 2010, 8:18
@Olynka ;-) ... tak u mne taky dopadlo když jsem tento recept dělala poprvé ;-) .Díky za pochvalu ! (hello)
lukaváci 15. 1. 2010, 20:02
(L)Peťo, musím sem též vložit velikánské DÍKY (Y) (Y), nejlepší a nejjednodušší řezy, zároveň vypadají fakt luxusně!! (C) Jsou vynikající. To je váš vlastní recept? (L) Jana
Gitty 17. 1. 2010, 20:53
@lukaváci Díky moc moc ! :-) Je to rodinný recept, tyto řezy dělá i moje maminka. Mějte se krásně ! (hello) Petra
Ivabinča 9. 1. 2010, 19:10
Dobrý večer Péto řezy jsou naprostá 1s (child1) moc moc výborné díky za výborný recept mějte se hezky Iva B. (Y) (Y) :-) :-) (clamp) (clamp)
Gitty 9. 1. 2010, 21:44
@Ivabinča Mooooc díky ! (hello)
Pokyn 8. 1. 2010, 8:29
(Y) (Y) (Y) Vyzkoušela jsem a jsou fakt moc dobré. (Y) (Y) (Y)
Gitty 8. 1. 2010, 18:45
@Pokyn Paráda! Moc díky ! :-)
SONULKA 31. 12. 2009, 17:10
Dobrý večer Peti děkuji za vynikající receptík (clamp) řezy jsou opravdu výborné. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Gitty 31. 12. 2009, 20:16
@SONULKA :-) Díky ! Přeji šťastný nový rok! (sampus)
dojinek 30. 11. 2009, 18:41
Včera jsem udělala vaše řezy (Y), už tam skoro nic není (child12) pořád vidím (svatba) jak chodí s talířkem ;-) a nic mi nenechá :-@ příště upeču 2 plechy ;-) Opravdu výborné a jednoduché |:o)
Gitty 2. 12. 2009, 21:10
@dojinek Díky :-) ! Příště asi lépe uschovat ;-) ...
Gerinka 10. 11. 2009, 20:36
Děkuji paní Petře za výborný jednoduchý recept - já nejsem moc na pečení zručná ale tento moučník se mi povedl!!! (Y) Dělala jsem ho na 2. narozeniny mého synka a pak jen nestíhala rozdávat recet a posílat odkaz na recept! (clamp)Prostě super. Musím zítra kupit Salko a zase upéct...Ach ta moje štíhlá linie... :-p
Gitty 13. 11. 2009, 14:24
@Gerinka Díky díky díky ! :-) Ani nemluvte +o( , mou linii také tímto docela zlobím ;-)
babra 31. 10. 2009, 12:51
Právě jsem dala řezy do lednice (clamp) (clamp) vypadá to supr, ty piškoty jsem taky máčela v kávě s rumem, ale ten krém mi přijde celkem řídký, :-S dělala jsem ho hned ráno, moc to neztuhlo,tak teď počkám co to udělá v té lednici. už se hrozně těším,manža přijde za chvilu z práce tak si dáme ke kávičce (zajic) (zajic)
Gitty 6. 11. 2009, 22:09
@babra Díky hodně hustému karamelu byl měl být krém akorát a v lednici ještě ztuhne. (zajic)
hanyhany 3. 10. 2009, 22:36
Dobrý den Péťo. Dnes jsem po velkých peripetiích se Salkem /ráno jsem jedno otevřela, v domnění, že je vařené - a samo nebylo, tak jsem vrazila vařit druhé - ale ne origoš, ale nějaké z LIDLU - ale bylo na něm vyloženě napsáno k vaření.... vařila jsem 3 hodiny, stejně žbluňkalo, tak ještě další dvě - pak jsem to psychycky nezvládla a otevřela - nebylo to ono, ale riskla jsem to..... / no a řezy jsou na světě. Piškoty jsem máčela v kávě s rumem - tu vodu jsem do toho rumu prostě nalít nemohla :-D :-D Velice chválím krém - i když jsem se bála, že se zdrcne, tak byl skvělý a po ochutnání i velice lehký. Žádný máslák. Polévala jsem čokoládou z 2 ks ledových kaštanů a 10 dkg másla - dá se pěkně krájet a nepraská. Fotku mám v rodinných a věřím, že i když měly tak složitý "porod", budou skvělé ^o) Díky (L)
Gitty 4. 10. 2009, 21:36
@hanyhany (clamp) No paráda, nakonec se zadařilo !!! (zajic) Jsem moc ráda! Také děkuji za tip s temi ledovými kaštany ! (Y)
TEMIZR 29. 9. 2009, 21:03
Dobrý večer Péťo, (hello) řezy naprostá lahůdka,už jen uvařit (C) a pohoda je dokonalá (Y) (Y) (Y) Já salko vařím v papiňáku cca 1h a výsledek je stejný,tak malá rada pro ty co si to chtěji zkrátit. Děkuji za skvělý recept (*) Romana
Gitty 6. 11. 2009, 22:10
@TEMIZR Díky ! :-)
Zazy 21. 9. 2009, 22:43
(jidlo) (jidlo) (jidlo) (L) (L) (L).Superrrrrr mňamka.Díky Míla
adulka06 14. 8. 2009, 14:53
chutově je opravdu výborná (Y) (Y) (Y) (Y),ale pořád mi ten krém na ni teče do lednice jsem ji dávala v 11dopoledne a ted jsem ji ochutnala,výborná,to to tuhne tak dlouho? *-)Jinak moc děkuji za super receptík (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Gitty 6. 11. 2009, 22:11
@adulka06 Když řezy dělám dopoledne, tak odpoledne už jsou akorát. Jinak moc díky za pochvalu ! :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie