(recept
si oblíbilo 181 návštěvníků)
LEČO BEZ ZAVAŘOVÁNÍ
Potřebné ingredience
1kg cibule, 1kg paprik, 1kg rajčat, 2dcl oleje, 1kelímek obyčejné plnotučné hořčice (200g), 35g soli, 35g cukru
Postup přípravy
Zeleninu si očistíme a nakrájíme na kolečka nebo jak jsme zvyklí, rajčata je možno oloupat, dáme do hrnce olej a vsypeme cibuli a papriky, podusíme cca 15-20 min pod poklicí-pustí dostatečně tekutiny-potom přídáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý tj.200g kelímek hořčíce a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě. Lečo se nekazí, jako konzervant slouží hořčice, kterou ale není v leču chuťově poznat. Takto dělám lečo už 10 let a vydrží v klidu dva roky, jestli dýl, to netuším, pak ho vždycky už sníme:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
dfrtht45ftzh
(upraveno)
29. 10. 2024, 19:04
Příští rok Váš recept určitě udělám, líbí se mi.
Skřepulka
(upraveno)
24. 8. 2019, 14:17
Maximálně žravé
jananovazak
(upraveno)
20. 8. 2018, 15:46
Dobrý večer chtela bych se zeptat jestli se nejdříve osmahne cibule a pak se přidají papriky a nebo podusíme cibuli i papriky dohromady?
Danda Moštěničák
(upraveno)
17. 8. 2018, 16:53
Děkuji moc za recept - dnes jsem uvařila 2 dávky a moc nám chutná. U nás asi dlouho nevydrží - bude brzy "snědeno". Ukládám do oblíbených receptů.
Martinnka
(upraveno)
7. 8. 2018, 0:28
Dobrý večer, zkoušíme Vaše lečo a chtěla bych se zeptat, jak dlouho mají být ty skleničky otočené víčkem dolů po naplnění horkým lečem ? Moc děkuji, Martina.
Agasi
(upraveno)
18. 8. 2018, 7:20
@Martinnka
zdravím, do vychladnutí. Já mám vždy sklenice vzhůru nohama do druhého dne na kuchyńské lince, pak je označím a odnesu do sklepa, kde už stojí klasicky víčkem vzhůru.
Martinnka
(upraveno)
18. 8. 2018, 11:04
@Agasi
Děkuji, taky jsem tak udělala
jg267
(upraveno)
13. 3. 2018, 20:08
Našla som jedno "zatúlané" spred 2 rokov. Bolo bez akejkoľvek chyby . A to som si myslela, že hneď poletí.
popoluska340
(upraveno)
13. 3. 2018, 13:11
Tak v lete urcite urobim,z minolo rocnych sa mi skoro vsetko pokazilo nechapem preco.
Houska68
(upraveno)
20. 3. 2018, 11:40
Včera jsme konečně vyzkoušeli lečo z léta. Nechtěla jsem věřit tomu, ze tam ta hořčice není znát a opravdu není. Výborný recept. Už se tesim ze vyzkousime pod nějaké masicko. Ukladam mezi oblíbené a v létě určité budu dělat zase. Velká pochvala i od mé kamarádky. Dala jsem ji velkou sklenici na ochutnani a pak napsala, že to bylo tak výborný, že nezbylo ani na dceru......:-Q
gabikaKa
(upraveno)
9. 9. 2016, 22:04
Zaváram už asi 30 rokov klasickým spôsobom. Raz som vyskúšala lečo bez sterilizovania a všetky poháre sa pokazili. Neviem, čo som nezvládla.
srneckova
(upraveno)
6. 9. 2016, 12:47
tak to musím vyzkoušet
Libi79
(upraveno)
6. 9. 2016, 8:50
Dobrý den,chi se zeptat...ještě nikdy jsem takhle nezavařovala,jestli mi to vydrží ve stavěné skříni v kuchyni,nebo to musím dát do chladu?děkuji moc za odpověď a jinak lečo je výborné...
Agasi
(upraveno)
9. 9. 2016, 19:03
@Libi79
vydrží bez problemů v bytě, vyzkoušeno, mamka skladuje ve skříni v ložnici, protože nemají sklep
Angelinaab
(upraveno)
18. 8. 2016, 20:08
Dekuji za skvely recept akorat bych dala mene soli. Je to rychle a vyborn.Delala jsem z 6 kg. Mam toho 21 sklenic
capice123
(upraveno)
12. 8. 2016, 11:27
Chtěla bych se zeptat, kolik skleniček máte z tohoto množství zeleniny? Děkuji. Vypadá to dobře, mám ráda pod maso
lenule11111
(upraveno)
12. 8. 2016, 10:07
Taky vyzkouším, paprik a rajčat je opravdu hodně..
lena1978
(upraveno)
11. 8. 2016, 20:07
Doporučuji všem,kdo má rádVaše lečo dělám už třetím rokem,opravdu se nekazí,je výborné
marcelkasimonka
(upraveno)
27. 7. 2016, 18:51
Tak já dělám dnes tak jsem zvědavá
dáblice
(upraveno)
8. 7. 2016, 12:42
Zrovna vařím toto lečo,voní krásně.Zajímalo by mě jaké jídla z něho vaříte,když pominu klasické lečo s uzeninou
marcela488
(upraveno)
9. 8. 2016, 7:30
@dáblice
dávám na pečené vepřové plátky ... vepřové maso osolím, opepřím, potřu hořčicí, navrch dám takto připravené lečo a peču ... je to mňamka :D třeba s hranolkama
plamenek
(upraveno)
8. 7. 2016, 13:54
@dáblice
Dávám pod guláš, do omáčky na špagety,klidně pod pečené maso(šťávu pak stejně pasíruji). Dělám podobně,jen hořčici a olej nedávám, prostě podusím na trošce vody,mírně osolím,dám do skleníc sterilizuji .
pelunka
(upraveno)
14. 3. 2016, 13:40
Dobrý den Dnes jsem použila vaše lečo na srbské žebro a můžu říct že tak dobrou omáčku jsem snad ještě neměla. Váš recept je báječný a lečo vynikající letos budu muset dělat asi ze 6 ti dávek z loňska ze 3 dávek už mám jen dvě sklenice(dávám do velkých jako okurky)moc a moc děkuji za recept
superka
(upraveno)
21. 9. 2015, 10:43
chuťově výborný recept už jsem dělala letos podruhé. Děkuji za recept.
andelo2
(upraveno)
12. 9. 2015, 15:54
Také jsem loni dělala a super, lečo dobře chutná letos dělám z dvojité várky