Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2011 návštěvníků)

Řezy KARAMELKA

5.0
Řezy  KARAMELKA

Potřebné ingredience

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

Postup přípravy

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.

... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.

... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.

... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.

... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)

... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)

... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)

... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!

... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

LuculeM 8. 6. 2012, 16:41
tak mi piškot nevyskočil, jen placka :-@ :-@ :-@ :-@
Gitty 10. 6. 2012, 13:42
@LuculeM To je mi líto, příště zkuste svůj oblíbený recept na korpus, nemusí být ten můj.
LuculeM 11. 6. 2012, 15:13
@Gitty ale jinak vynikající....marmeláda rybízová domácí a piškoty jsem namáčela do kávy a dosti rumu :-) (Y) Prostě karamel miluju, takže u mě nebylo co řešit. :-) Všem chutnal, budu péct znovu, je to laskomina! |:o) |:o)
Gitty 20. 2. 2013, 13:30
@LuculeM (clamp) (clamp) (clamp) Dííííííky moc (hello)
melyh 23. 4. 2012, 8:44
Děkuji,za receptík a podrobný návod,řezy jsem upekla na oslavu a měly velký úspěch (Y) :-) (^),akorát jsem nedala do krému tvaroh,ale pudink,velká dobrota (F)
Gitty 23. 4. 2012, 17:01
@melyh (Y) Díky za pochvalu i za další tip na vylepšení (clamp) (hello)
ivisekr 15. 4. 2012, 17:10
pekla jsem minulý týden moc dobré (Y)
Gitty 16. 4. 2012, 11:21
@ivisekr :-) Díky moc za pochvalu ! (hello) Petra
mirkaberkys 12. 3. 2012, 13:25
Vyzkoušeno. Piškoty jsem máčela v rumu a kávě, ale ta chuť rumu je tam dost intenzivní. Příště bych musela udělat nějakou změnu. Díky za recept.
Gitty 13. 3. 2012, 21:20
@mirkaberkys :-) Děkuji moc za odpověď . Rum příště můžete klidně i vynechat (Y) (hello)
Zukrisulka 23. 2. 2012, 8:31
Díky za inspiraci... letím nakoupit suroviny a jde se zkoušet něco nového. V sobotu budou hosti koukat a slintat...teda pokud na ně zbyde (Y) (Y) :-) ,-) (clamp)
Gitty 23. 2. 2012, 19:05
@Zukrisulka ,-) ,-) ,-) (Y) (hello)
Janarek 17. 2. 2012, 22:50
Dobrý večer. Já jsem také zkusila udělat řezy.Chuťově jsou vynikající (Y) Ale ten spodní korpus,ten se mi nějak nepovedl :´( Je nějak nízký a tost tuhý.Schválně jsem se ještě koukla,jestli jsem nezapoměla dát kypř. prášek,ale on se tam vůbec nedává *-)Možná to ale mohlo být i tím,že jsem top pekla v předehřáté troubě,že? :^)Příště to bude třeba lepší a nebo udělám jiný spodek.
miri121 (upraveno) 17. 3. 2012, 14:52
@Janarek Zdravím a děkuji za recept. Vyzkoušeno, uděla jsem pár změn. Do těsta jsem přidala 4 lžíce oleje a 1/2 prášku do pečiva. Máčela jsem v silné přecezené kávě s 1 lžící rumu a úplně to stačí. Jinak doporučuju koupit hotové Salko karamel, kdysi jsem tento krém zkoušela a tekl, bylo to určitě tím, že jsem měla málo zkaramelizované Salko, i když jsem ho poctivě vařila dvě hodiny. Kupované bylo mnohem tužší, krém ztuhl perfektně, dávala jsem vaničkový tvaroh. Ještě jednou děkuji, už aspoň vím, co upeču manželovi na narozky do práce, strašně mu řezy chutnají. (clamp)
micki.s 26. 3. 2012, 17:41
@miri121 Dobrý den....já jsem tento receptík dělala včera a bohužel mě krém neztuhl...a Salkem to nebylo,udělal to tvaroh.....byla jsem zklamaná,ale stejně se všechno snědlo...bylo to jinak totiž výborné.....
Gitty 19. 2. 2012, 12:41
@Janarek *-) ...tak to je mi líto, já myslím, že příště se to určitě povede. Zkuste svůj oblíbený recept na korpus, nemusí být nutně ten můj (hello)
lenorinka 28. 1. 2012, 18:01
Také jsem zkoušela řezy jsou mooooooooc výborné . Kluci by je chtěli každý týden . Opravdu nám moc chutnají . Díky za recept Lenka (jidlo) (jidlo)
Gitty 19. 2. 2012, 12:42
@lenorinka (Y) (Y) (Y) Díky moc (hello)
pavla81 17. 1. 2012, 18:33
Tak o víkendu jsem zkoušela receptík,po kladném velkém hodnocení musím říct,že jsem byla zklamaná,těsto bylo tuhší a krém mi prostě nevytuhl,takže při rozkrojení se mi strany rozplívaly do stran.Nevím čím to bylo.
Gitty 19. 2. 2012, 12:40
@pavla81 *-) ...tak to je mi líto, já myslím, že příště se to určitě povede (hello)
mimi1968 16. 12. 2011, 19:45
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Gitty 16. 12. 2011, 21:14
@mimi1968 :-) :-) :-) (L)
Evča123 16. 12. 2011, 13:14
Do řezů jsem se pustila až když jsem koupila zkaramelizované Salko - to vaření plechovky a dlouhé chladnutí mě odrazovalo ,-) Takhle je to opravdu rychlý jednoduchý recept, který ale vypadá efektně a hlavně chutná skvěle (Y) Moc se mi líbí kombinace s tvarohem, ten krém je chuťově jinde než klasický pudinkový (F)
Gitty 16. 12. 2011, 19:34
@Evča123 (L) Moc díky za povchvalu ! Jsem ráda , že chutnalo ! (F) (banky)
jesterkaradka 20. 11. 2011, 18:09
Dala jsem teda do krému kostku tvarohu,pěkně se rozšlehal.jen mám te´d trochu dilema jak polít polevou vrch řezu.Jestli na ztuhlý krém nebo raději nevychlazený aby se daly udělat vidličkou vlnky a kolik té ,polevy.Kupuju v Penny 100g tmavou polevu,tak to je stejný jak čokoláda na vaření... Jinak krém je dosti sladký,ale v kombinaci s těmi piškoty to snad nebude pak tak moc.Už se těším až ochutnáááám...Před pár dny jsem dělala řezy ,,Obližprst",jsou skvělý doporučuju zkusit.Recept klidně pošlu,kdyby měl někdo zájem,ale určitě bude i tady na MMB...
Gitty (upraveno) 16. 12. 2011, 19:32
@jesterkaradka *-) Já polévám na nevychlazený, na ztuhlý už se nepropojí . Těžko říct kolik polevy - záleží na velikosti celých řezů - plechu. Děkuju za tip na řezy, zkusím (Y)
jesterkaradka 22. 11. 2011, 16:31
@Gitty No tak teda klobouk dolůůůůůů....Peti tyhle řezi jsou suprovní,nejlepší co jsem kdy jedla,srovnatelné snad jen s medovníkem...Akorát jsem namísto Rum+voda namáčela piškoty do RUM+KÁVA.Sklidila jsem od muže,tak u mě i u něj v práci velkou chválu,každý chce recept. A sladký je akorát,když se spojí chutě.Večer jsem samozřejmě nevydržela a asi po hodině chlazení jsem nakrojila,řez chutnal víc po rumu,ale druhý den už byl akorát a krém krásně ztuhnul. Peti děkuju za úžasný recept a těším se na další... (zajic),olizovali jsme se až za ušima... (Y) (Y) (Y) |:o) |:o)
Gitty 16. 12. 2011, 19:33
@jesterkaradka (L) (L) (L) Díky moc za pochvalu, moc mě to potěšilo :-) :-) :-)
jesterkaradka 19. 11. 2011, 23:29
ahoj,chtěla bych se jen zeptat jaký jste použila tvaroh jestli kostku nebo měkký ve vaničce.Myslím,že s měkkým tvarohem by byl krém řidší,ale zase z kostky hrubější na chuť.poraďte prosím.Nemáme rádi do dortů marmeládu,tak dám jen broskvovou co jsem v loni zkoušela,je nevýrazná,ale účel v tomhle řezu splní...
Gitty 20. 11. 2011, 12:11
@jesterkaradka *-) Raduš, já používám klasickou kostku tvarohu, ale záleží na každém. Je fakt, že s tvarohem z vaničky bude krém určitě řidší. Kostkový sice nechá v krému drobné hrudky, ale nám to nevadí, hlavně že se to povede a je to výýýborné (zajic)
paavci 19. 11. 2011, 18:00
výborbá (Y) akoráT DOST rumová :-)
Gitty 20. 11. 2011, 12:06
@paavci :-) Děkuji ! :-) Pokud rum vadí, může se místo toho použít sirup nebo rum úplně vynechat *-)
DFYT 9. 11. 2011, 16:33
Mňam, mňam, mňam.... už si pochutnávám (Y), tedy celá rodina :-$. Moc všem doporučuji vyzkoušet! Já už jsem za hvězdu :-)) a dáál rozdávám recepty ,-). Děkujeme!!!
Gitty 10. 11. 2011, 9:19
@DFYT :-) :-) :-) ... tak to je skvělý ! (child1) Také moc děkuji ! (hello) Petra
teminka 27. 10. 2011, 22:08
Dobrý den, tak včera jsme se do nich s kamarádkou taky pustily :-$ a musím říct že příprava je opravdu jednoduchá a výsledek stojí za to! (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Prvně jsem byla zklamaná protože včera po dopečení mi moc nechutnaly, byl tam hodně výrazný ten rum :-( ale dnes jsou po uležení ÚŽASNÉ!! Mohu všem jen doporučit!!! Určitě jsem je nedělala naposledy! Moc děkuji za skvělý recept! (L) (L) (L) (zajic) (clamp) (clamp)
Gitty 28. 10. 2011, 15:39
@teminka Já také moc děkuji !!! Ano, to je pravda, nejlépe nechat uležet, ale na tajném místě, nebo se neuleží, ale sní ,-) ,-) ,-) Mějte se krásně a děkuju ! (hello)
ajaelza 27. 10. 2011, 15:00
Dobrý den Petruš,dnes jsem udělala Vaše řezy na oslavu narozenin a jsou opravdu luxusní (Y) (D).Už se těším až přijdou gratulanti a dáme si je ke kávičce (C),to budou boule za ušima (smich) (smich).
Gitty 28. 10. 2011, 15:41
@ajaelza Děkuji moc a moc ! :-) obávám se, že zmizí ani nebudete vědět jak ... ,-) (zajic) Mějte krásné podzimní dny ! (hello)
andreakrejcik 24. 10. 2011, 11:15
O víkendu jsem pekla a jsou vynikající (Y) teda vlastně už nejsou ,-) jen se po nich zaprášilo
Gitty 24. 10. 2011, 17:48
@andreakrejcik (Y) díky moc ! (hello)
nerko (upraveno) 19. 10. 2011, 12:05
Jdu na to (Y) a nebouchne mi ta plechovka? ,-) ,-) ,-) já jsem hrozná sr...a ,-) ,-) ,-) Tak nic nebouchlo a je to vážně mńamka....dnes dceři k svátku a pro návštěvu k odpolední kávě
Gitty 19. 10. 2011, 17:06
@nerko (Y) Miruš, určitě ne ! Vařila jsem to jsem to už několikrát a vaření Salka znám ood mýho táty - už jako malá holka si pamatuju jak to doma vařil a pak jsme baštili se ségrou karamel ,-) a nikdy se nic s plechovkou nestalo (Y)
Sipkovaruzenka 15. 10. 2011, 19:37
Super recept, moc chválím. Návštěva byla moc spokojená a brala si i recept. Použila jsem to karamelové Salko a džem domácí meruňkový a fakt SUPER!!!!
Gitty 16. 10. 2011, 20:07
@Sipkovaruzenka (clamp) Tak to jste mi udělala moc a moc radost Evi ! :-) Jsem ráda, že všem tak chutnalo ! (hello)
Helus1 14. 10. 2011, 13:09
Dobrý den ten karamelový pudink i do toho tvarohu nebo ne? :-S
Gitty 14. 10. 2011, 14:46
@Helus1 *-) Helenko, pokud budete mít Salko jen slazené (ne karamelové) a chcete to zkombinovat s karamelovým pudinkem, tak potom už jen to máslo, jinak nic (hello)
Gitty 14. 10. 2011, 14:46
@Helus1 :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie