Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2011 návštěvníků)

Řezy KARAMELKA

5.0
Řezy  KARAMELKA

Potřebné ingredience

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

Postup přípravy

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.

... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.

... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.

... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.

... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)

... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)

... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)

... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!

... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

martina710 12. 10. 2011, 8:12
Ten tvaroh má být vaničkový nebo v papíru *-) *-) *-) určitě ale vyzkouším a písnu jak to (jidlo)
Gitty (upraveno) 14. 10. 2011, 14:42
@martina710 *-) Martinko, já používám vaničkový tvaroh. A jestli by to byl tučný nebo nízkotučný, tak to už bych asi nechala na každém. Těším až písnete jak to dopadlo. (hello)
nigina 8. 9. 2011, 20:50
Tak tieto Karamelky vyzerajú riadne žravo (zajic) (zajic) (zajic) Pri najbližšej príležitosti ich určite urobím (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
MarcelaTheinertova 7. 9. 2011, 20:03
Ten vypada úžasně (Y). Recepísek si zapíšu do svého sešitu a určitě ho o víkendu vyzkouším (radost) (pl)
Gitty 8. 9. 2011, 20:08
@MarcelaTheinertova :-) Díky! Pak písněte jaký byl výsledek ! (hello)
MarcelaTheinertova 10. 9. 2011, 20:56
@Gitty Včera jsem ho upékla a dneska byl plech prázdny (Y) :-). Je vynikající, jen příště musím dát trochu kyselejší marmeládu :-$ (hotdog)
Gitty 10. 9. 2011, 21:17
@MarcelaTheinertova (Y) (Y) (Y) Děkuji, jsem ráda, že byl úspěch :-) (zajic) (hello)
MarcelaTheinertova 11. 9. 2011, 7:05
@Gitty Než jsem ho upékla, tak jsem málem snědla celý krém :-$ ,-). Ty řezy jsou vynikající díky tomu krému, není tak sladký jako krémy do dortu. Děkuju za skvělý receptík (L)
monnaa 7. 9. 2011, 8:25
Včera jsem zkoušela a jsou dokonalé. :-) Nic lepšího jsem nikdy nejedla. :-) Takže receptík na 1! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Slunečnice 28. 8. 2011, 9:20
dělala jsem včera,ale u nás to moc úspěch nemělo,řekla bych že se nepovedl krém,byl dost řídký i po ztuhnutí přes noc, a je to hodně sladké. Použila jsem také salko již zkaramelizované. Asi je to rukama...
Gitty 3. 9. 2011, 14:34
@Slunečnice *-) těžko říct čím to bylo, hodně záleží na použitých surovinách. Věřím, že příště to bude určitě už skvělé (Y)
KarolinaH 30. 7. 2011, 12:40
(Y)
Gitty 31. 7. 2011, 13:04
@KarolinaH (L)
Dada34 20. 7. 2011, 19:44
Hezký den¨, ráda bych zítra upekla, jen mám dotaz jakou marmeládu. Která je na to nejlepší? A čím nahradit rum, přeci jen bych to chtěla i pro našeho 3letého prcka. Děkuji
Gitty 20. 7. 2011, 21:49
@Dada34 Drahuško, marmeláda je hlavně proto, aby držely piškotky, takže klidně použijte vaši oblíbenou a rum můžete úplně vynechat. (Y) Mějte se krásně ! (hello)
Reeene 14. 7. 2011, 12:56
Vypadá krásně,zítra přijede tchýňka tak jdu na to (Y) |:o) Výborná vychytávka je už zkamarelizované salko,je jen asi o dvě koruny dražší,mají ho v Penny (L)
Gitty 15. 7. 2011, 12:30
@Reeene Skvělé, tak šup na to :-) ... určitě jí bude chutnat ! (hello) Krásné léto ! (leto)
lendavr 4. 7. 2011, 21:25
Super,luxusní dortíček :-) Díky za recept,tento týden jsem ho dělálá a nemá chybu (Y)
Gitty 5. 7. 2011, 16:47
@lendavr (clamp) Skvělé, díky moc ! :-) (hello)
martaspaja 27. 6. 2011, 17:40
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-) :-) :-)vybornééééééé (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Gitty 27. 6. 2011, 18:51
@martaspaja Díky moc !!! (hello)
andreapil 26. 6. 2011, 22:05
(Y) (Y) (Y) i má velmi náročná tchýně se oblizovala.
Gitty 27. 6. 2011, 18:51
@andreapil Tak to je super ,-) (Y) (Y)
Žirafka1 27. 5. 2011, 15:44
Zrovna teď se pouštím do výroby velice podobného zákusku.........jen dolů přijdou BEBE sušenky, na ně marmeláda, potom ušlehané žloutky + cukr + ml.ořechy + sníh z bílků, na to krém ze SALKA a na ozdobu posypat strouhanou čokoládou. A chtěla jsem poradit všem, co tento bezvadný zákusek budou zkoušet, že SALKO se teď dá v karamelové podobě koupit už hotové,takže odpadá příprava a vaření v hrnci den předem. Jinak zákusek na obrázku vypadá velice lákavě (jidlo) :-p PS: A teprve teď jsem si všimla, že paní přede mnou už na karamelizované SALKO taky narazila. :))
Gitty 29. 5. 2011, 14:03
@Žirafka1 (Y) :-)
JíVla 6. 5. 2011, 21:01
Dobrý večer holky, dnes jsem v Globusu kupovala suroviny na tuto mňamku a narazila jsem na "karamelizované Salko" od Tatry, bylo o kačku dražší než klasika, ale není třeba ho už vařit. Zítra budu tento řez testovat, tak podám zprávičku :)
Gitty 9. 5. 2011, 10:20
@JíVla (Y) Dobrý tip! Už jsem toto Salko také viděla, ale ještě nezkoušela, budu tedy moc ráda za zkušenost. Díky, krásné sluníčkové dny! (hello) Petra
Enka9 26. 4. 2011, 15:37
Výborný dezert (Y), chuťově opravdu na 1***, ale mám problém s krémem. Už 2x se mi srazil, šlehala jsem karamel s máslem a vše o.k., ovšem po přidání tvarohu totální sraženina :-( Může to být tím, že byl tvaroh studený z ledničky? Nebo jsem vše dlouho šlehala, zdálo se mi, že čím déle šlehám tím je to sraženější :-o?? Díky moc za radu (L)
JíVla 6. 5. 2011, 21:16
@Enka9 Ahoj Kami, problém je ve tvarohu - veškeré ingredience na krém mají mít pokojovou teplotu.
Gitty 27. 6. 2011, 18:52
@JíVla ... moje slova (Y) (Y) (Y)
JanaSL. 24. 4. 2011, 17:00
Dneska jsem pekla :-) :-) korpus jsem si udělala podle sebe, z moučníku který mám odzkoušený :-$ jsou výborné (clamp) (clamp) budu péct častěji (Y) (Y)
ivetabubak 23. 4. 2011, 21:56
Prosííím,upekla jsem korpus a přijde mi hrozně tuhý... má to tak být nebo ne ? Chci jít dělat krém,ale nerada bych to zkazila,poradíte mi prosím ? (L)
ivetabubak 22. 4. 2011, 14:23
Moc prosím o radu..nerada bych dávala marmeládu,myslíte že to bude hodně vadit ? (L)
Gitty 22. 4. 2011, 18:31
@ivetabubak *-) já myslím, že to nevadí, akorát se budou pak piškotky špatně potírat krémem, marmeládka je totiž hezky přilepí na piškot-korpus. (hello) Petra
Visnery 22. 4. 2011, 14:38
@ivetabubak myslim, ze vubec :)
myskary (upraveno) 12. 4. 2011, 19:28
Dobrý den..Zrovna jsem četla váš receptník a chtěla bych ho vyzkoušet,ale v receptu jsem nenašla prášek do pečiva...Chtěla bych ho it tak vysoký jako vy a mám strach že mi tak nevyběhne...Mám spíš použít nižší plech??,,Moc děkuji za odpověd... (F) Po vyzkoušení pak stopro napíši komen tářek (Y) Dobrý den.Dneska jsem vyzkoušela váše řezy ale musím říc,že krém my teče a nechce stuhnout.Jinak chuťově dobrý,ale s tím krémem nic moc.Dělala jsem ho podle vás salko+máslo+pudink vyšlehala jsem a dala na koláč....Už ho mám v lednici od rána a pořád my teče...Nechápu kde jsem udělala chybu.... (child12) (N) (6) (6) (6)
Gitty 12. 4. 2011, 22:26
@myskary *-) Suroviny na těsto - korpus můžete použít jesti máte svůj oblíbený z jiného koláče nebo z jiných řezů, jestli máte oblíbený nějaký s práškem do pečiva, tak použijte, nemusí být přímo ten můj. Já řezy dělám na nízkém plechu, ale dle fotek od maminek kuchařek ho dělají i na tom vyšším, opět záleží na zvyku a druhu těsta na korpus. :^) A kde se se mohla stát chyba s krémem netuším... Ale zmožná se vyplatí kupovat např. kvalitnější pudink, ty levné jsou moc řídké a špatně tuhnou... *-) Krásné sluníčkové dny ! (hello)
lussis 1. 4. 2011, 12:32
Výborné (Y) (Y) (Y) Vyzkoušeno, přežráno 8-| 8-| :-| Děkuju za recept! :-) :-) :-)Lucka.
Gitty 12. 4. 2011, 22:26
@lussis (Y)
krkoskova 30. 3. 2011, 11:35
pekla jsem je dobrá ale fakt hodně sytá,¨ dala jsem na půlku piškoty a na půlku banány a prý s banány o moc lepší je to lehčí (Y) (Y)
Gitty 12. 4. 2011, 22:26
@krkoskova (Y) Díky za tip ! (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie