Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2011 návštěvníků)

Řezy KARAMELKA

5.0
Řezy  KARAMELKA

Potřebné ingredience

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

Postup přípravy

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.

... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.

... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.

... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.

... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)

... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)

... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)

... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!

... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lenavackova 27. 7. 2009, 9:57
Petruško,s těmito řezy jsem měla veliký úspěch,tolik mě lákaly,že jsem je musela udělat ihned a neměla doma samozřejmě vše potřebné,takže jsem zaimprovizovala-krém jsem použila podle Ilony H.(matylda04),tedy uvařenou kaši vymíchanou s máslem a do ní jsem ještě přidala asi 3lžíce instatní kávy(ty granule,né tekutou),povrch jsem pak jen sypala kakaem,samotným,nikoli s cukrem,spodek řezů je sladký dost.Řeknu Vám,kávový krém,meruňková marmeláda,namočené piškoty ve slabé kávě a to hořké kakao navrchu je luxusní záležitost,děkuji za recept.Foto v rodinných zatím nemám,ale po dnešku (už je mám zas v troubě) to určitě napravím |:o) |:o) |:o) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello)
Gitty 2. 8. 2009, 21:19
@lenavackova Fantazii se meze nekladou (clamp), ty vaše řezy musely být skvělé (zajic) ! Díky za super pochvalu - potěšila :-) !
Iveta a dětičky (upraveno) 25. 7. 2009, 11:49
Dobrý den všem. Musím říct že řezy mají jen jednu chybu když člověk ochutná snědl by nejraději celý plech ;-) ;-) ;-) Opravdu moc dobré, báječná kombinace s tím rumíkem, karamelem a marmeládkou do toho ten tvaroh a čokoláda no prostě sen. Manža byl nadšený, právě jsem roznesla sousedkám kamarádkám po domě tak jsem zvědavá na ně. (K) (L) (K) (L) (K) (L) (K) (L) za báječný receptík Ivča s rodinkou o týden později upravuji komentář. Všichni jsou nadšeni a já mám řezy opět v troubě a tak POZOR JAK JEDNOU OCHUTNÁTE JSTE ZTRACENI :o)
Gitty 2. 8. 2009, 21:16
@Iveta a dětičky :-$ ... to se nádherně čte... Díky za pochvalu ! :-)
Hanač 26. 6. 2009, 21:11
(Y) (Y) (Y) dobrý večer Petruško (F) (F) Tak mám taky pečeno :-) :-) naprosto jednoduchééé (*) (*) řezy už chladnou :-) :-) jen jsem málem snědla plechovku karamelu :-p ;-) je to úúúžasný receptík,už se těšim jak budou výbornééé :-$ (L) protože ani jiné být nemohou [A] [A] děkuji za naprosto dokonalý postup podle kterého se peče samo (clamp) (clamp) (C)
Gitty 26. 6. 2009, 22:45
@Hanač :-) Díky moc za pochvalu - potěší (flower) ! (hello)
Renča73 29. 5. 2009, 13:13
(clamp) Taky už máme premiéru těchto řezů za sebou. |:o) Jsou moc a moc dobré |:o) a měly velký úspěch (Y) . Jen se po nich zaprášilo. (clamp)
Gitty 30. 5. 2009, 20:02
@Renča73 (Y) Díky za pochvalu :-)
monika84 3. 5. 2009, 12:48
Jsou moc dobré (Y) rodině velice chutnali |:o) (L)
Gitty 6. 5. 2009, 7:35
@monika84 (clamp) Díky, to jsem moc ráda ! (hello)
Dadun@ 21. 3. 2009, 10:39
Včera jsem udělala tyto řezy a mohu jen potvrdit.Jsou výborné (clamp) (clamp).Měla jsem co dělat,abych je nechala do druhého dne uležet a ztuhnout (H).Rodina jen chválila a to vždy potěší (jidlo).Děkuji Petro za receptík. (clamp) (clamp).
Gitty 23. 3. 2009, 8:15
@Dadun@ :-) Já také moc děkuji (hello)
amaretka 14. 3. 2009, 16:06
Tak sem dnes dělala karamelky, jsou výborné (Y) (Y) (clamp) (clamp) (zajic) (zajic), jen mám dost řídký krém (child12) (child12), tak sem se chtěla zeptat, co je špatně... :-| :-|. Je fakt, že salko sem vařila dopoledne a odpoledne sem už dělala řezy..Tak sem se na ně těšila 8o| ;-).. Jinak jsou opravdu superrrrr... |:o) |:o)
Zrušený účet 18. 2. 2011, 8:10
@amaretka Ivčo, to Salko chce nechat chládnout do druhého dne, pak to bude v pohodě.
Gitty 14. 3. 2009, 22:06
@amaretka :-) Díky za pochvalu :-) Těžko říct v čem byla chyba, je potřeba nechat řezy dlouho tuhnout. (hello) Petra
amaretka 17. 3. 2009, 13:45
@Gitty Určitě udělám znovu... (radost) (radost) :-) :-)
jasi 10. 3. 2009, 15:21
Petruško, děkuji za skvělý recept (clamp) (clamp) (clamp). O víkendu jsem dělala, a je opravdu vynikající |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o). Všichni se oblizovali (zajic) (zajic) (zajic).
Gitty 10. 3. 2009, 22:47
@jasi :-) Já také moc děkuji !!! Pochvala potěší (L)
Rudá záře 6. 3. 2009, 21:12
Já tu (child12) jakou mám na ně Chuť, zítra ráno koupím suroviny a hurá do toho. Vypadají [A] [A] [A]a jak znám mého tátu, tak bude :-o pak udělá (C) a plech bude za den pryč. Jen mi poraďte jak je tak rychle nesežráti.
Gitty 10. 3. 2009, 22:47
@Rudá záře Tak hurá do toho :-) ! A má rada: řezy dobře schovat ;-) nebo většinu porozdávat ;-) (zajic) ;-)
marti.om 28. 2. 2009, 15:36
javascript :sm(' (svatba)')
marti.om 28. 2. 2009, 15:36
(pl)javascript :sm(' (pl)')
zabinkaa (upraveno) 24. 3. 2009, 21:32
Dnes jsem řezy udělala a jsou moc dobré. Jen ten poměr rum+voda udělám příště s menším množstvím rumu. Je dost cítit... A polevy budu také potřebovat více. Nejsem moc šikovná, tak jsem polevu jen tak "nacákala" na vrch (Y) Určitě recept doporučuji je velmi snadný a dobrý (clamp) Díky za prima recept |:o)
Gitty 2. 3. 2009, 12:11
@zabinkaa (Y) (clamp)
Andrejuša 26. 2. 2009, 19:07
Dobrý den Petuš, poraďte mi, prosím, nějakou obměnu, aby řezy mohli i děti? (tzn. bez kávy a rumu). Už mám uvařené Salko... Moooc děkuji Andrea
Gitty 27. 2. 2009, 9:30
@Andrejuša Dobrý den Andrejko, kávu i rum můžete úplně vynechat a piškoty např.námáčet do medu rozmichaneho s vodou. (hello) Petra
Andrejuša 28. 2. 2009, 21:02
@Gitty Ještě jednou dobrý večer Petruš, tak řezy jsou fantastické (i s Carem). Už jsem je stačila rozdat i sousedům :o) Ze začátku jsem byla netrpělivá, tak jsem je nakrojila hned po dokončení... a dost "blemcali", ale teď už jsou pěkně vychlazené "neblemcají" a jedí se výborně. Děkuji za chutný recept - hlavně z toho karamelu ze Salka jsem unešená (clamp) (clamp) (clamp)
Andrejuša 28. 2. 2009, 15:27
@Gitty Dobrý den Petruš, mockrát děkuji za odpověď. Udělám půlku dětskou a půlku pro dospěláky :-). Jen to pak nepoplést :-$ Právě jsem upekla korpus... stydne... karamelový krém je hotový... a mě se zbýhají sliny... už se těším (C) Přeji hezký den Andrea PS: (X) (Z) Dětskou verzi zkusím namáčet do kávovinového nápoje (např. Caro, Melta apod.) - dám vědět jak to dopadlo . Přeji hezký den Andrea
Vlastina.K 27. 2. 2009, 12:41
@Gitty Dobrý den, já piškoty namáčím ve šťávě z kompotu.
Gitty 2. 3. 2009, 12:08
@Vlastina.K (Y) Díky za tip !!! (hello)
ivula* 13. 2. 2009, 13:51
Dobrý deň Peťka! Dnes uvarím Salko a zajtra sa do toho pustím. Rada by som sa opýtala, koľko je to kocka masla - 125 alebo 250 gramov? A tvaroh dávate jednu vaničku 250 gramov? Vopred ďakujem za odpoveď. Ivana :-)
Gitty 27. 2. 2009, 9:25
@ivula* Dobrý den Ivanko, kostka másla je 250g a tvarohu dávám podle chuti, někdo dá jen půlku někdo celý, někdo kostku někdo z vaničky. (zajic) Petra (hello)
ivula* 5. 3. 2009, 14:24
@Gitty Ďakujem za odpoveď!!! (L) (C)
minimicro 29. 1. 2009, 15:00
můžu říct že jsem tuhle mnamku dělala manželovi sebou na školení a všichni se jen olizovali.Opravdu vynikající Určitě udělám znovu (Y) (clamp) (clamp) (clamp).
JANALU 19. 12. 2008, 14:15
Mohu se zeptat jestli nepatří do těsta ,kypřící prášek děkuji Jana (Y)
Gitty 21. 12. 2008, 17:54
@JANALU Jani, já nedávám. Můžete však udělat místo tohoto korpusu i jakýkoliv jiný, který máte rádi (zajic) ! Krásné vánoce (stromecek) !
Liščátko 18. 12. 2008, 15:53
Petruš řezy mňam mňam velká pochvala za recept...než jsem stihla řezy ozdobit čokoládou tak přišla nečekaná návštěva a bohužel už na ozdobení nic nezbylo možná to stihnu až je budu péct podruhé ;-) :-D jen krém jsem nastavila půl na půl tvaroh máslo a je to taky mňamka Markéta
Gitty 18. 12. 2008, 19:33
@Liščátko ;-) ;-) ;-) tak to je dobrý ... docela si tu návštěvu dokážu představit (zajic) . Ale jsem moc ráda, že všem chutnalo :-). Děkuji tedy za pochvalu a přeji krásné Vánoce (andel) (stromecek) !!!
sklibatko 11. 12. 2008, 16:36
dělám je už podruhé,ale nikdy mi korpus tak pěkně nevyběhne *-) nevíte co s tím? jiank sou vynikající (clamp)
Gitty 12. 12. 2008, 20:45
@sklibatko *-) Těžko říct kde je chybka. Zkuste místo něj jakýkoliv jiný osvědčený korpus (Y) . Jinak moc děkuji za pochvalu :-) a přeji krásné Vánoce (stromecek)
pupečník 4. 12. 2008, 16:06
Petruš ačkoliv byl kvůli vařené plechovce ve vodě málem rozvod, myslím, že se řezy povedly a vše je zase OK :-p :-D (Y)
Gitty 4. 12. 2008, 17:19
@pupečník Věruško, díky za odezvu :-) Jsem ráda, že to nakonec u Vás doma dobře dopadlo ;-) Mějte se krásně a přeji pohodové a bohaté Vánoce (banky) !
alfleila 2. 12. 2008, 20:18
Včera jsem upekla a moc chválím! (clamp) Do krému jsem přidala také tvaroh pro odlehčení, aby to nebylo takové máslové :-$ Ještě jednou děkuji za prima receptík! (hello)
Gitty 4. 12. 2008, 17:31
@alfleila Děkuji za pochvali i nápad s tím tvarohem (Y) ! Přeji hezké a pohodové Vánoce (stromecek) !

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie