Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1556 návštěvníků)

Jak vyrábím hmotu z marshmallow a potahuji dort

0.0
Jak vyrábím hmotu  z marshmallow a potahuji dort

Potřebné ingredience

marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej

Postup přípravy

viz obrázkový postup
Nedělám si žádný patent na vyrábění hmot ani na potahování, možná tímto právě jen rozpoutám diskusi, ze které se v konečném efektu poučím i já.

proč používám hmotu z marshmallow?
Byla první, kteru jsem vyzkoušela, od té doby jsem nenašla jinou, se kterou by se mi pracovalo tak dobře (nevyzkoušela jsem ale všechny!) Chuťově jsem ji obohatila esencí a sušeným mlékem, bonbóny tedy v hmotě mají funkci ovlivnit modelovací vlastnosti.
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
V současné době používám na dorty hmotu White icing, která ale není tak dostupná, protože ji můžete pořídit jen ve specializovaných obchodech nebo na internetu.
POkud vám hmota z marshmallow nebude vyhovovat, zkuste i mléčnou modelovací hmotu od Arielll.

do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.

zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)

teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)

přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.

vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná...

Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený (já dávám do mrazáku) přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů

talířek není pod dortem vůbec vidět

kvůli ulehčení práce ustřihnu přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít

hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme (jejda, tenhle můj popis asi nikdo nepochopí)

Nakonec hmotu "u paty" dortu ustřihneme. Je stejně ale jistotou dort dole olemovat;) třeba válečkem.

v tmavá variantě s čokoládou na vaření a kakaem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

berusak1 5. 10. 2009, 8:25
Tak se na tuto hmotu chystám až v pátek. Synovi k (^) (^) narozeninám. Mám z toho docela vítr :'( Jsem zvědavá co z toho vypatlám. Dortík to bude můj první a trpělivosti moc nemám :-#
myspule 1. 10. 2009, 20:20
(Y) (Y) (Y) Dnes jsem podle Vašeho návodu hmotu vyzkoušela, nanečisto, abych věděla, jak se s tím poperu ;-). Vzdouvalo se to, pálilo, lepilo, ale pak |:o) konečně hmota vznikla (clamp) (clamp) (clamp). Jsem nadmíru spokojená (flower), už jsme (^) i nakrojili. Posílám (P) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2337757 a ještě jednou podotýkám, že jde o "prototyp" (H). Tak na ten opravdý (^) už budu mít praxi :-D. Děkuji za super návod (L).
Doplňky-Michajela 25. 9. 2009, 16:48
UŽ NIKDY VÍC !!!! :-@ :-@ :-@ :-@ :-@ :-@
Markulena 11. 9. 2009, 6:28
bezva recept, chtěla bych se ale zeptat, zda je možné pracovat bez mikrovlnky jen tak v kastrůlku na sporáku? Díky Markéta
Nara 27. 9. 2009, 23:32
@Markulena Určitě,ale ve vodní lázni.
Moselka 3. 9. 2009, 21:21
S hmotou se pracuje opravdu moc dobře (Y) (Y) když se člověk propatlá tou nejlepivější fází :-)
Mienka 22. 8. 2009, 23:47
Dobrý den Dášo, právě jsem dodělala dortík potažený vaší úžasnou hmotou z marshm. bonbonků, šlo to nádherně (L) Jen mám malý problém...nevím, jestli jsem někde udělala chybu...vyráběla jsem růžičky a ty se mi stále bortily, nepomohlo ani ztluštění plátků, dala jsem je do ledničky na ztuhnutí, ale po vytažení ihned měkly a měnily tvar *-) prosím, nevíte co by pomohlo? Myslím, že hmota byla tuhá akorát, moc pěkně se s ní pracovalo. Děkuji za radu! Jana
1dom 28. 7. 2009, 7:00
Musím říct,že jsem tomu moc nevěřila, ale světe div se, povedlo se. Dělala jsem autobus pro syna ke 3.narozkám a na to jaký jsem patlal se docela povedl,ale hlavně byl nadšený prcek.Místo sušeného mléka jsem dala smetanu do kafe, přece jen je levnější.Už jsem se jednou pokoušela o falešný marcipán a výsledek naprostá katastrofa.Takže děkuji za super receptík (Y) (^) (Y)
Creative Home 19. 7. 2009, 21:03
Ja znam tento receptik z ameriky, (jeste jsem to nikdy nezkousela). ale tam pouzvaji jen Marshmallow a cukr. Mohu se zaptat proc se pridava sus.mleko? Asi zkusim obe dve moznosti. To me teda zajima ;) Mozna s tim mlekem to nebude ak preslazene ? *-) Nevim :-)
onasi 20. 7. 2009, 8:37
@Creative Home Tak tak, Jani, mléko kvůli chuti, bez něj to je fakt dost sladké... (hello)
lenoli9 19. 7. 2009, 12:25
Tada připadá mi to super a le mam z toho větry!!budu se do to ho pouštět až v polovině srpna k narozkám přítele :'(
onasi 20. 7. 2009, 8:37
@lenoli9 Leni, klidně zkuste třeba jen z pěti bonbónů, budete pak klidnější... (hello)
Luciášš 9. 7. 2009, 13:52
moooooooooooooooooo cděkuji za receptík, před chvílí jsem dodělala berušku večer nafotím a šoupnu na net, trochu jsem se bála co z toho lepidla vznikne a super, dala jsem víc suš mléka a je to super |:o)dcra ho dnes dostane k (^) (^)ke druhým narozeninám tsk snad bude nadšená
anetka12345 5. 7. 2009, 12:32
Zdravím,já mám s tou hmotou problém :'( sice mi to ztuhne,protože tam přidám hodně toho sušeného mlíka.Ale potom mám tu hmotu jako žvýkačku,lepí se na ruce,na vál,na všechno lepila se i v té misce,ve které jsem to dělala.
Berčík 1. 7. 2009, 11:13
(Y) tak jsem byla uspesna a po hodine obihani kramku mam barvicky Kovandovi :-)
Berčík 1. 7. 2009, 8:34
:-( tak dneska se na to cele chystam, mam vse nakoupeno, ale az TED jsem procetla celou diskuzi a dosla jsem k barvivum.. (6) A jediny co jsem u nas na "vsi" sehnala a to jeste po dlouhem patrani byla potravinarska barviva kde je "nosicem" jedla sul :-S Takze je nemuzu pouzit?? Nebo to jde nejak prebit cukrem? 8-| Tak jsem se na to tesila a ted me asi rani mrtvice.
zátěž 24. 6. 2009, 12:44
Jste super, ještě se dělíte i o rady, nemáte telefon, zavolal bych kde ty bonbony kupujete?? díky
onasi 24. 6. 2009, 20:45
@zátěž napsala jsem vzkazík... (hello)
Zrušený účet 24. 6. 2009, 12:55
@zátěž Stando,dovolím si odpovědět za paní Dášu,ty bonbóny mají v Plusu - to jsou ti Šmoulové a také mají bílo růžové JOJO v Kauflandu (Y)
zátěž 24. 6. 2009, 12:28
Kde kupujete ty bonbóny na tu hmotu prosím?? díky SV
Zrušený účet 23. 6. 2009, 11:34
Dášo,chtěla bych zkusit svůj první potahovaný dort.Chtěla bych zkusit vaši hmotu z bonbónů.Ale nevím,kolik tak zhruba přidáváte sušeného mléka a kolik moučkového cukru?A taky by dcerka chtěla růžový dort- jak docílit této barvy?Prodávají přímo růžovou barvu či bonbóny?A když přidám po zahřátí bonbónů barvivo,znova dám do mikrovlnky?Opět na 20 sekund? Děkuji předem za odpově´d.
papandre 17. 6. 2009, 7:27
Paní Dášo,opět jsem vyzkoušela potahovací hmotu podle vašeho receptu,jen s malou změnou.Místo suš.mléka jsem vyzkoušela sušenou smetanu do kávy,jak tady zmínila jedna maminka a výsledek (Y) |:o)výborný,naprosto k nerozeznání a podstatně levnější a tentokrát mi hmota tolik netuhla,ale to nebude tou smetanou ;-) výborný recept (Y)dělám si květiny na svatební dort ;-) (hello)
onasi 24. 6. 2009, 20:46
@papandre Andero, tak to zní dobře!!! zkusím to.. (hello)
LJENOCKA 17. 6. 2009, 0:11
DÍKY VAŠEMU RECEPTU NA POTAH.HMOTU JSEM ZVLÁDLA VYKOUZLIT KAMARÁDCE SVATEBNÍ DORT.PRVNÍ POKUS.DÍKY (svatba) (clamp) (clamp) (clamp)
onasi 21. 6. 2009, 19:26
@LJENOCKA Leni, viděla jsme ho a je super! Teda byl... ;)
brtanda 9. 6. 2009, 13:44
Dobrý den Dášo, díky, díky a ještě jednou díky. Poprvé jsem pekla dort a dá se říct, že jsem ho zvládla na jedna. (Y) (Y) (Y) (Y), vypadá to tak těžké, ale musím říct, že je to téměř pohodička.Můžu jen doporučit (clamp) (clamp)
dydzanek 6. 6. 2009, 0:08
Milá Dášo (F),díky Vám jsem se i já odvážila vyzkoušet potahovaný dort,no vlastně můj úplně první jakýkoliv dort ;-) musím říct,že mi hmota dala zabrat,ale nakonec se povedlo a tady je výsledek,který putoval do školky http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2007765 . Terezka má zítra oslavu doma a moc si přála myší dortík,u kterého už mi hmota na potah šla pěkně od ruky,tak doufám,že radost bude veliká (radost) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=2026811 Moc děkuji za S (I)U (I)P (I)E (I)R (I) R (I)E (I)C (I)E (I)P (I)T (I) (L) (L) (L) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie