Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 408 návštěvníků)

Mandlové tofifé- nepečené

0.0
Mandlové tofifé- nepečené

Potřebné ingredience

100g loupaných mandlí (nebo lískových ořechů), 2,5dl smetany, 125g krupicového cukru, 30g másla, 1 lžička medu, tuk na vymazání plechu, mléčnou čokoládu na přelití

Postup přípravy

Smetanu smícháme s cukrem a medem, přidáme máslo a svaříme na hustý krém. Přidáme celé loupané mandle a promícháme. Na vymazaný plech tvoříme z hmoty lžičkou malé hrudky a necháme ztuhnout. Poté můžeme přelít rozpuštěnou mléčnou čokoládou.


...tak zní oficiální recept. Já si dovolím přidat pár poznámek:
- používám smetanu ke šlehání
- chuťově se mi zdají lepší pražené lískové ořechy
- krém vaříme tak dlouho až má sv. hnědou barvu a je opravdu hustý
- hrudky nedávám na vymyzaný plech, ale rovnou na silikonovou podložku či pečící papír
- nazývat to hrudkou je možná trochu odvážné, jsou to někdy spíše placičky :-)
- čokoládou už to nepolívám (ale asi začnu), protože je ihned po ztuhnutí musím schovat, jinak by byly nenávratně pryč

Je to opravdu vynikající a každý kdo ochutnal nešetřil chválou:-) Letos budu dělat ze 4 dávek...:-)

...všechny suroviny svaříme- není nutno ve vodní lázni ( mi to trvalo asi necelých 20 minut- ovšem může to trvat i déle) . Zpočátku je to opravdu hodně řídké a trvá to asi 15 minut než to začne houstnout, takže žádnou paniku a pěkně míchat a míchat:-) Fotka je dělaná asi po 10 minutách varu

...tohle už je konečný stav- hmota jako rozpuštěné karamely. Teď se přisypou ořechy či mandle. Já jsem dneska ořechy půlila, aby toho bylo více:-)

...potom děláme lžičkou malé hromádky- někdy je z toho hromádka, jindy spíše placička. Pro ty, které si zakládají na tom, že mají cukrovíčko pěkně jedno jako druhé, tenhle recept rozhodně není:-) Tady je opravdu každý kousek úplně jiný:-)

...po ztuhnutí lze polít čokoládou. To já už jsem nikdy nedělala, až dneska poprvé a musím říct, že s tou čokoládou je to chuťově mnohem lepší.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Mončjatko 16. 12. 2007, 15:00
Tak jsem si vložila (P) do rodinných. Cukroví jsem nenamáčela, jen tak jsem to cákala, páč jsem chtěla, aby byla pod čokoládou vidět ta barva karamelu... (zajic). Vložila jsem fotku tofifé v košíčkách i tofifé hrudky.... (L). Moc díky a krásné Vánoce (andel).
KOFI 16. 12. 2007, 17:35
@Mončjatko Mončo, tak musím říct, že se Vám fakt krásně povedly (clamp) (clamp) (clamp). Já jsem se dívala i na další dobroty ve Vašem albu a NÁÁÁDHERA. Úplně se mi sbíhaly sliny (zajic) :-) Dostala jsem z toho hlad, tak musím jít něco zobnout ;-) (pl) (L) (hello)
Mončjatko 16. 12. 2007, 10:00
Ahoj Romčo. Teď jsem dodělala Vaše cukroví a musím říct, že je to velká mňamka... (zajic). Já jsem to vařila opravdu zprudka a karamel jsem měla hotový snad do 15 min., byla to fakt rychlovka. Ani jsem si nestačila nachystat košíčky... (smich). Pár jsem jich dala do košíčků a pár udělala na peč. papír. A i na tom papíře mi hmota krásně drží hrudky (žádné placky) (radost). Jen mi přijde, že jich je málo 8o|. Pak určitě vyfotím a vložím do albíčka... (L).
BOTATEX 15. 12. 2007, 14:47
Tento recept je fakt super,všem doporučuji |:o) |:o) |:o) A díky Romčo za super tip,bude ho dělat každý rok :-) :-)
KOFI 15. 12. 2007, 19:21
@BOTATEX Tak to mě těší !! (clamp)
marfanov 15. 12. 2007, 12:09
Právě jsem ochutnala.. a jdu dělat další dávku, tentokrát dvojitou :-) (Y) (Y) (Y) jen nevím proč se mi to vařilo celých 50 minut, než to začlo vypadat jak má... nicméně to stojí za to!!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) díky moc za recept!
KOFI 15. 12. 2007, 19:21
@marfanov (Y) (Y) (Y)
Janicko 14. 12. 2007, 11:44
Moc děkuji za recept, je to super. První dávka byla hned pryč,tak jsem udělala další tři, tak snad to vydrží. Použila jsem mandlové lupeny , je to skvělé mňamka, čokoládou jsem nepolévala, to už se mi nechtělo, ale chutná to i tak dobře. Díky za receptík!!!!!
KOFI 15. 12. 2007, 19:20
@Janicko No, tak podobně to bylo i u nás- akorát, že první dávku jsem snědla jen já sama ;-)
monky3 14. 12. 2007, 10:03
Romi prosím, jak pražíte lískové oříšky?? ;-)Já to nikdy nedělala, tak se raději zeptám a dáváte je tam celé nebo nasekané na kousky?? *-) (L) Díky moc (F)
KOFI 14. 12. 2007, 10:11
@monky3 Mončo, oříšky tam dávám celé a pražím je v troubě- nasypu na plech, troubu dám na nějakých 170 a "peču"- občas s plechem zatřesu. Když už se jim trochu slupky odlupujou, případně když se bytem nese lehký (!) podotýkám LEHKÝ pach spáleniny, tak jsou hotové. Nasypu horké do utěrky a mnu. Je možné tohle dělat i na suché pánvi-pražit. Ale POZOR: v příspěvcích níže dvě maminky na mě "nadávaly", že ořechy pražily v troubě a musely je vyhodit - že byly černé :-@. Ale mi se nic takového nikdy nestalo a fakt to jen hodím do trouby a ani nějak moc nehlídám. občas kouknu, zatřesu plechem a když už ty slupičky se odlupujou- vyndám.
monky3 14. 12. 2007, 10:16
@KOFI (L) (L) (L)díky moc jste zlato za rychlou odpověď, jen doufám že je LEHCE nespálím :-D :-D :-D (L)
Szera 11. 12. 2007, 12:49
(Y) (Y) (Y)já TO TAKY..SKUSíM.."!!!HM.. +o( ^o) ^o) (zajic)
Petanka 10. 12. 2007, 21:01
Romano vypadá to super, zkouším to zrovna vařit, ale nějak mi to vůbec nehoustne, vařím to už asi 40 minut a nevím kde dělám chybu, akorát mi to pořád vzestupuje, jako když vaříte mlíko, ale jinak nic, nevíte čím by to mohlo být? *-) (L)
KOFI 11. 12. 2007, 12:20
@Petanka To netuším, ale vím, že se to stává :-| Chce to prostě vařit a vařit dokud to nezhoustne. Ta doba varu se určitě může lišit.
Petanka 12. 12. 2007, 10:22
@KOFI Tak už jsem přišla na to, že když to nehoustne (delší dobu), tak stačí přidat cukr, a vařit, ono pak bude houstnout, a jsou výtečné :-p díky za recept (L)
verah 10. 12. 2007, 14:01
Tak jsem taky vyzkoušela,chuť výborná,ale nějak mi to málo ztuhlo,lila jsem ji do košíčků a vubec to z nich nešlo vyndat jak se to táhlo ;-)tak jsem je dala do mrazáku abych je z toho aspon vyloupla a prřeliju čokoládou tak aby se neslepovaly.Přitom jsem to vařila víc jak 30 minut bylo to krásně hustý,tak nevím,ale rozhodně se nebojím že bych to vyhodila,ubývá už ted! :-p
KOFI 11. 12. 2007, 12:22
@verah Tak taky nevím, čím to mohlo být, ale hlavně, že jste to nevyhodili ;-)
Katy12 9. 12. 2007, 9:00
Chtěla bych se zeptat, jestli toto cukroví můžu udělat už teď, vydrží 14 dní? Katka.
KOFI 11. 12. 2007, 12:17
@Katy12 Určitě vydrží :-)
sulipupi 8. 12. 2007, 20:44
Ještě pro maminky, co jim náhodou dojde cukr krystal jako mě ;-), perfektně se mi udělal karamel i z moučky (Y) :-)
skulovka 8. 12. 2007, 17:19
zkusila jsem výborné budu dělat pořád (zajic) (zajic) (flower) (flower)
KOFI 8. 12. 2007, 18:57
@skulovka (Y) :-)
sulipupi 8. 12. 2007, 18:22
@skulovka A kolik asi hrudek z toho je, prosím, jestli nemám dělat větší dávku. Díky. A ještě se zeptám jestli jste dělala hrudky nebo plnila košíčky? :-$
KOFI 8. 12. 2007, 18:56
@sulipupi Já jsem loni dělala ze 3 dávek ;-). Možná zkuste na zkoušku nejprve jednu a pak když tak více. Ne, vždy se to totiž povede ;-)
sulipupi 8. 12. 2007, 20:32
@KOFI Hotovo (Y), je to výborné. po 20 min, akorátní hustota. Dle tipu jedné maminky jsem dala 3 oříšky do košíčku, lžičkou na to karamel a polila čokoládou. Už se těším, jak je sním ;-). Z jedné dávky mám 30 košíčků - no musím přidělat
sulipupi 8. 12. 2007, 13:04
Prosím, kolik asi hrudek je z této jedné dávky?
marfanov 15. 12. 2007, 12:12
@sulipupi já jich mám 45.. dělala jsem je čajovou lžičkou z jedné dávky a průběžně ujídala :-)
Ecatko 8. 12. 2007, 8:00
Chci to zkusit,ale co kdybych to nalila do obalu po tofifé , ztuhne to? Vyzkouším potom dám vědět Evča
KOFI 8. 12. 2007, 18:54
@Ecatko Ztuhnout by to mělo :-)
zulika 2. 12. 2007, 12:56
Vidím, že nešetříte chválou tak to taky zkusím, a doufám, že se povede. Jen by mě zajímalo, jestlí by se to nedalo dělat do papírových košíčků, místo hrudek přímo na plech??? Nezkoušel to někdo? :^)
kikina41 3. 12. 2007, 21:29
@zulika Loni jsem dělala do papírových košíčku a vypadalo to moc hezky.A taky tak i chutnalo. (zajic) (zajic) (zajic) Jana (hello)
bubble 18. 11. 2007, 13:47
Ahoj, tak já jsem je loni taky vyzkoušela a byly první pryč. letos bude určitě trojnásobná dávka a mrsknu tam mandle, oříšky i ořechy. (clamp) (clamp) (clamp)
dverča 18. 11. 2007, 12:19
(Y) (Y) (Y)...letos je udělám zase,ale až ta moje smečka nebude doma ;-) ;-) ;-),loni mi to všechno sež..li ještě než jsem z toho stačila udělat hrudky 8o| :-D
Helenečka 8. 11. 2007, 13:23
Moc dekuji paní Zdenko.Nemám moc zkušeností s pečeím tak se rači zeptaám ještě dřív než něco pokazím ;-)
Helenečka 8. 11. 2007, 10:02
Právě jsem se dívala na váš recept který určitě vyzkouším.Jen jsem se chtěla zeptat jestli by se to mohlo dát místo do papírovych košíčků,do formiček které jsou na košíčky?zda by to šlo vyklopit a nebo ne?moc dekuji za odpověd
Zdenikv 8. 11. 2007, 10:18
@Helenečka Heleno, nejsem sice autorka, ale loni jsem je dělala - s velkým úspěchem. Myslím, že z formiček je nedostanete, chová se to jako karamel a myslím, že byste to nevyklopila. Dělala jsem podle návody kupky na pečící papír, z toho se to dalo odloupnout po ztuhnutí. A bez polití čokoládou (napichovala jsem na párátko a celé namáčela do polevy) to nebylo ono.
xara 1. 9. 2007, 11:04
Taky se přidám s chválou - sice když jsem míchala a míchala až mi skoro ruka upadla (půl hoďky než to ztuhlo), tak jsem si říkala nikdy víc, ale pak ... mňam - příště zas! Dokonce se mi povedly hrudky, ale pomohla jsem si tak, že jsem krom oříšků dala ještě bílé burizony! Dobrota! (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie