Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 603 návštěvníků)

Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané

5.0
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané

Potřebné ingredience

2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu

Postup přípravy

Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.

Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....

vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby

po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)

po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)

po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat

rozmixované... už jen naplnit sklenice

z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vrtelik 12. 9. 2009, 15:19
Tak jsem receptu neodolala .Poslala jsem manžu na švestky k sousedovi a dala se do práce a opravdu jednoduchy recept,když si spomenu jak jsem loni stála u plotny a míchala celé dopoledne a ještě jsem je měla řidčí.Ted jsou pěkně hustá a skoro bez práce .Díky za recept Marcela
zjelenice 13. 9. 2009, 19:46
@Vrtelik ...tak, tak.... v tom je bezvadné, že je to skoro bez práce. (Y) Jsem ráda, že chutnají :-)
ungabong 12. 9. 2009, 1:26
Zuzi, moc dobré a chutné. Mě pustili moc moc šťávy, tak jsem rozmixovala jen co jsem vybrala a štávu jsem nechala jako šťávu. Vynikající!!!!! Děkuji za recept. Danica
zjelenice 12. 9. 2009, 13:07
@ungabong ... díky, jsem ráda že chutnají.... a důležité je si vždycky nějak poradit....
Zmolda 11. 9. 2009, 20:20
Zuzi, mám dotaz, mám elektrickou troubu, mám píct na horkovzduch nebo normálně na horní a spodní pečení, díky (L). Zítra bych se do nich chtěla pustit.
zjelenice 11. 9. 2009, 21:59
@Zmolda Luci, peču na klasický horní dolní ohřev..... tak ať se podaří (Y)
JKpipule 11. 9. 2009, 7:24
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na kolik pečete povidla (L), mám elektrickou troubu. Dnes se na ně chystám. Moc děkuji Jana ^o) ^o)
zjelenice 11. 9. 2009, 9:09
@JKpipule Dobrý den Jani, taky mám elektrickou troubu a pekla jsem na těch 250 stupňů. Určitě ale můžete na teplotě i přidat, kdyby se Vám zdálo, že povidla jsou moc vodnatá. Nebo pak prodloužit dobu pečení. Přeji, ať se podaří (Y)
verkou 11. 9. 2009, 7:16
Jsou výýýýýýýýýbornééééé (zajic) :-)
zjelenice 11. 9. 2009, 13:45
@verkou ....dííííííky, jsem fajn, že chutnají |:o)
vavy2 10. 9. 2009, 22:40
Povidla jsou výýýýýýýýýýýborný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Jen nevím, jak dlouho vydrží (zajic) i malej chodil se lžičkou. (L)
zjelenice 11. 9. 2009, 8:46
@vavy2 tak to je super.... a s tou lžičkou to znám :-D já už ji mám v lednici stabilně (H)
jíta406 10. 9. 2009, 12:59
ZUZKO MOC VÁS ZDRAVIM (hello) (hello) (hello) (hello)TAK JSEM KONEČNĚ TAKÉ UDĚLALA VAŠE POVIDLA A OPRAVDU NEMAJÍ CHYBU (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)MĚLA JSEM JE TAKÉ HODNĚ HUSTÉ,ANI JSEM TO NEČEKALA :-) :-) :-) :-)TAK MÁM RADOST,TED SE JEŠTĚ POŘÁD ROZMÝŠLÍM *-) ZDA CHVILKU ZAVAŘIT A NEBO TO RISKNOUT :^)NO UVIDÍM :-$ :-$KAŽDOPÁDNĚ JDU DNESKA ZNOVU NA ŠVESTKY ,JE JICH LETOS VŠUDE SPOUSTY (jablka) (jablka) (jablka)TAK MOC DÍKY ZA SUPER RECEPTÍK A KRÁSNÉ (child1) (child1) (child1) (child1)ODPOLEDNE :-$ :-$ (L) (hello) (hello) (hello) (hello) (hello)
zjelenice 10. 9. 2009, 19:56
@jíta406 Jituš, tak to je fajn, že jste nadšenáááá (Y) (Y) (Y) Já totiž taky, že maminkám, kuchařinkám chutnajíííííí ;-) ;-)
lenkam 10. 9. 2009, 11:40
Tak jsem taky včera vyzkoušela a chutná (Y). jen jsem přidala o trochu víc koření, na tu dávku se mně ho zdálo málo (F)
zjelenice 10. 9. 2009, 12:56
@lenkam leni, ... já myslím, že nejdůležitější je, že se povedla a že chutnají (Y) (Y)
lenkam 11. 9. 2009, 19:14
@zjelenice Tak to máte pravdu, dala jsem zbytek do malé skleničky do lednice a furt ujídám :^) :^) ;-)
hanys77 10. 9. 2009, 10:49
(Y)Také potvrzuji, že jsou výborná (Y)Včera jsem dělala první várku, dnes budu dělat druhou...Ale nevím čím to, ale povidla mám opravdu hustá, musela jsem je naředit trochu vodou, jinak bych je nejspíš nedostala do skleniček a mám jich míň, vyšly mi skleničky 3 x 350...Asi to je tím, že mám ty pravé švestky, jsou malé a málo šťavnaté...A navíc jsem je musela po rozmixování přihřát, aby byla horká, protože mi mezitím stihla vychladnout...a to by se asi víčka nechytla. A nevím, jestli nebyla chyba, že jsem dávala 2 kg už čistých vypeckovaných švestek. Jo a plech mám vysoký jen 4 cm a taky nic neprskalo :-)Uděluji obrovskou jedničku, za tento super recept (Y)
zjelenice 10. 9. 2009, 12:55
@hanys77 teda Hani, tak Vy jste teda (child1), rozhodně jste asi první, komu taaaaak mooooc zhoustla. Ale určitě je to lepší varianta než kdybyste je musela lžící honit po pekáči :-D
hanys77 10. 9. 2009, 14:17
@zjelenice ;-)Zuzi, žádná hvězda, spíš Pat a Mat v kuchyni ;-) Došlo mi, že jsem tu první várku totiž pekla dýl...Ne po 15 min ale po 20-25, a to udělalo tu hustotu...Teď mám hotovou druhou várku a ta je řidší - dělaná po 15 min. Ale i tak vyloženě neteče, po rozmixování taková hustší marmeláda...Každopádně ať hustá či řídká, povidla jsou suprová (Y) MŇAM (jidlo) Dííík (L)
zjelenice 10. 9. 2009, 19:33
@hanys77 tak Hani, to teda určitě neeeee, koukala jsem k Vám do alba a Pat a Mat to teda fakt ne. Řekla bych, že doma asi taky máte samé mlsné pusiny.... navíc, na rozdíl ode mě, jste MMB obohatila o spoustu receptíků :-D , což já ne. Ale je fakt, že já zase vyzkouším taky skoro všechno, na co na mimáči narazím... No každopádně přeji jen samá spokojená bříška (H)
smiisek 10. 9. 2009, 9:48
Také se musím přidat s chválou.. (clamp) (clamp) Dostala jsem švestky a co s nima. Tak samozřejmě najít recept - nápad na MMB. Už jsem je dělala během týdne 3x a to jsem si o sobě myslela,že jsem líná :-D , z toho jednou jsem "nakazila" tchýni (Y) Jen jsem dala víc rumu, jen jeden hřebíček (tedy jen tu "bambulku) a nechala rovnou o cca 10 min déle péci. Také jsem myslela, že na to vyzraju a udělám si rovnou 2 várky a zjistila jsem, že horký vzduch není to právé ořechové. Teď jen aby mi nedej bože nevykvasila nebo nechytla plíseň. Budu se modlit. "Takové práce to dalo " :-D Rozdala jsem malé skleničky v práci na mlsání, tak uvidím zpětnou reakci ;-) Ještě jednou D Ě K U J I!!! Jste (child1) (child1) (child1)
zjelenice 10. 9. 2009, 12:44
@smiisek Zdeni, jsem ráda, že jste s receptíkem spokojená a doufám i za Vás, že to nebylo marné.... vždyť je s tím tolik práce :-D Držím palečky, ať je vše v pohodě :-)
poupe 10. 9. 2009, 8:38
Musím také pochválit, povidla jsou vynikající. Dělala jsem poprvé a určitě ne naposledy. Ještě dnes jdeme s dětmi na další várku švestek. Díky za jednoduchý a dobrý recept. (clamp) (Y)
zjelenice 10. 9. 2009, 12:39
@poupe Hani, díky za pochvalu..... ;-)
Rejža 9. 9. 2009, 18:32
Uděláno a výbornýýýýýý.Mám je teda řidší ale snad to zhoustne a pokud ne tak to hodím jako omáčku k masu.Výýýýýýýýýborný a pokud seženu ještě švestky tak udělám ještě jednu dávku. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
zjelenice 9. 9. 2009, 21:14
@Rejža Ali, jsem ráda, že chutnají. (Y) A z konzistence si nic nedělejte...jednu várku budete mít na vaření a druhou na pečení... :-D :-D :-D to má málo kdo....určo se příště povede ta hustší varianta ;-)
hajcena 8. 9. 2009, 13:48
můžu se zeptat na konzistenci těch povidel?jsou dostatečně hustá??? *-) díky
zjelenice 8. 9. 2009, 19:49
@hajcena Hani, povidla jsou hustá, teda moje, asi jako marmeláda, možná hustší. Nejsou tak hustá, jako to táhnoucí se lepidlo z obchodu, ale řídka taky rozhodně nejsou. Konzistenci si ale můžete přizpůsobit délkou pečení. Pokud je necháte v troubě o 20 min. déle, určitě budou hustší. Tak přeji ať se podaří... (Y)
jezinka 8. 9. 2009, 11:58
Vcera večer jsem udělala "první várku" povidel a jsou fakt NESKUTEČNÁ!!!!! |:o) |:o) |:o) Mám ohromnou radost, protože letos máme spousty švestek a tak konečně mám vyřešeno co s nimi (Y) (Y) (Y) Jinak ještě pro ty, co se jim nechce moc mýt pekáč- já jsem vyložila pekáč klasickým pečícím papírem a na to dala švestky- jinak dále dle postupu. Při mixování jsem dávala pozor, abych jej nenasekala ( ale on je pevně přilepený k pekáči, takže to je OK). (clamp) (clamp) (clamp) Takže ještě jednou MOC A MOC DÍKY že jste se podělila o tento skvělý recept. PS: hrušek máme také plno, tak to vyzkouším i z hruškama a potom napíšu.
smiisek 10. 9. 2009, 9:55
@jezinka Mě se pekáč odspodu vůbec nepřipekl, spíše strany a to nevyřeším pečícím papírem.. ale určitě dobrý nápad, pro toho,kterým se tak děje..
Anna1234 8. 9. 2009, 12:59
@jezinka Keď máte veľa sliviek, urobte si nutelu ze švestek. Ja robím nutelu inak, ako je už uverejnený recept, na 2 kg rozvarených sliviek dávam len 0,5 kg cukru, 10 dg kakao, a 20 dkg čoko na varenie. Po zmixovaní na hladko treba sterilizovať. Používam aj namiesto čokoládovej polevy.Časť vôbec nemixujem, používam do palaciniek a na parené buchty.
zjelenice 8. 9. 2009, 13:14
@Anna1234 ...tak o tomhle receptíku slyším poprvé.... a zní parádně, pohledám. Jen se chci ještě zeptat, musí se pak zavařovat?
Anna1234 10. 9. 2009, 10:23
@zjelenice Nutela sa sterilizuje. Je bezcholesterová.
zjelenice 8. 9. 2009, 12:49
@jezinka Marti, koukám, že jste to s pečením "vychytala", určo je to dobrý nápad a někomu jistě pomůže. Jsem ráda, že povidla chutnají (Y) (Y) (Y) ... a s těma hruškama, to je taky dobrý, asi vyzkouším. Kdybyste byla rychlejší, napište, jak se povidla povedla :-)
Vlasta V. 7. 9. 2009, 22:18
Zuzko,dnes jsem vařila povidla,jsou vynikající (Y) (Y) (Y),zítra musím jít někam na lup,at mám ještě z čeho vařit (H) ;-)
zjelenice 8. 9. 2009, 8:41
@Vlasta V. Vlasti, je fajn, že povidla se povedla a chutnají (Y)... no a pro dnešek přeji úspěšný lup ;-)
Ibisek 7. 9. 2009, 20:02
Dobrý večer Zuzko, (hello) právě jsem dodělala povidla a jsou opravdu vynikající (Y) (Y) (Y).Zítra se vrhnu na další dávku. (clamp) (clamp) (clamp)Děkuji za recept!!! (F) (F) (F) Hana
zjelenice 7. 9. 2009, 21:03
@Ibisek Hani, díky za pochvalu. Jsem nadšená, že i jiným kuchařinkám chutnají (Y) (Y)
itinka007 7. 9. 2009, 13:38
ještě bych se chtěla zeptat jesli by to šlo třeba zemlít na mašince na maso nebo rozmixovat předem a pak už jet podle postupu.. aby se to nemuselo mixovat až pak?? děkuji za odpověd.Lucka
smiisek 10. 9. 2009, 10:10
@itinka007 já se popravdě obávám,že by to mohlo mít sklon k prskání a tudíž k zašpinění celé trouby... Taky nad tím tchýně špekulírovala :-)
Anna1234 10. 9. 2009, 10:31
@smiisek Neprská, len nesmiete dať na vysokú teplotu, keď sa objaví šťava tak to lmusí len pomaly a nízko "bublat", tak medzi 120 - 150 st. a kastról radšej vyšší. Ja robím z dávky 7 kg v 10 l kastróle, naspodok 1 dcl ocot aby sa nepripálilo a nedávam žiadny cukor. Spodnú vrstvu dužinou dole, ostatné dosypať. Vôbec nemiešam. Keď klesne hmota na menej ako polovicu, vtedy vyberiem a dobre rozmiešam. Horúce dávam do pohárov a obrátim hore dnom. Po vychladnutí ešte sterilizujem.
zjelenice 10. 9. 2009, 12:49
@Anna1234 ... teda tohle určitě taky funguje, jen se mi zdá, že s tím je asi "trochu" víc práce. Ale to je samozřejmě na každé z nás. Mě se líbí jen naházet, dát péct a na časový signál sypat cukr.... .. jen by mě ještě zajímalo, když to pečete jen na tak nízkou teplotu, nepeče se to déle než hodinu?
zjelenice 7. 9. 2009, 13:55
@itinka007 Luci, na Vaši otázku neumím odpovědět, protože jsem to jinak nezkoušela. Rozmixovat se to ale určitě dřív dá nebo i pomlít. Jen si nejsem jistá, jestli ten výsledek bude stejný. Přece jen ta krustička, která se dělá na půlených švestkách nemusí být stejná na již rozmixované hmotě. Pokud to ale vyzkoušíte, dejte vědět, budeme pak zase o něco "chytřejší" Jinak jsem ráda, že povidla chutnají.... (hello)
itinka007 7. 9. 2009, 13:32
před chvíli jsem dodělala a jsou opravdu vynikajíci, všem můžu vřele doporučit. jiné už dělat určitě nebudu. děkuji za bezvadný recept (clamp) (clamp) (clamp)
isobel 7. 9. 2009, 12:47
Zuzko, dnes jsem dělala povidla dle Vašeho receptu a musím uznat, že lepší jsem ještě nejedla. Už budu dělat jen tyto. Jsou jednoduchá, rychlá , prostě super!!!!!!! (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Děkuji za recept. (L) (L) (L)
zjelenice 7. 9. 2009, 13:19
@isobel ... no tak to je paráda, že se povedla a hlavně, že chutnají. Moooc děkuju za uznání. Mějte se. (flower)
hanys77 7. 9. 2009, 1:07
(hello)Zuzi, vypadá to lákavě (zajic)chtěla bych to vyzkoušet, ale bojím se toho, jestli to nebude v té troubě prskat *-)ať nemám potom víc práce s čištěním trouby jak s vařením povidel ;-) jak máš hluboký plech?
zjelenice 7. 9. 2009, 10:25
@hanys77 Hani, není čeho se bát. Trouba zůstane čistá. Povidla si budou jen mírně bublinkat. A plech mám zhruba 7 cm vysoký. Receptík rozhodně stojí za vyzkoušení.... (H)
hanys77 7. 9. 2009, 11:16
@zjelenice (L)dííík :-)tak to nejspíš dnes večer prubnu *-)pak dám vědět (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie