(recept
si oblíbilo 721 návštěvníků)
Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout

Potřebné ingredience
100g polotučného sušeného mléka, 200g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičného sirupu, 2 lžíce horké vody, 1 lžička oleje, 1 lžička mandlového aroma
Postup přípravy
Tento recept jsem si udělala pomocí receptů Zdeničky a Arielll, u Zdeničky se mi líbí, že lze marcipán použít jak na figurky tak na potahování, u Arielll že jde s ním krásně potahovat. Takže od každého receptíku je v mém něco. Recept jsem přizpůsobila na 100g suš. mléka, aby to stačilo, když se dělají jen figurky. Lze s ním i potahovat. A hlavně je laciný. Na potažení dortu ze 6 vajec, průměr 24 cm potřebujete dvě dávky a ještě zbyde na ozdůbky. Pokud budete dělat jen ze 4 vajec a jednou prokrojíte, pak stačí dávka i jedna.
Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.
Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.
Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.
Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.
Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.
Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.
Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.
Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.
Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.
Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.

...........vše je z tohoto marcipánu jak potah tak figurky

..........kytičky jdou z něj taky krásně

............
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

andol
(upraveno)
8. 3. 2010, 14:36









nahlásit

petatrn
(upraveno)
8. 3. 2010, 15:30
@andol
lepí se to při zadělávání - je to zahřáté a je tam sirup - pak už by nemělo, stačí na chvíli zabalit do fólie
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

andol
(upraveno)
13. 3. 2010, 10:02
@petatrn
děkuji za radu


nahlásit

marcely
(upraveno)
4. 3. 2010, 9:41
Péťo,
děkuji moc,marcipán od tebe recept
šel nádherně!!!!!
Růžičky také,ale nemám je tak pěkné jako ty!!!!Chce to cvik!!
Už jsem i dělala z čoko hmoty a taky supr.
Moc děkuji za rady!!!!
Marci







nahlásit

petatrn
(upraveno)
4. 3. 2010, 12:46
@marcely
Marcelko, není zač
a už se těším na dortík i na růžičky, doufám že se pochlubíš fotkou v receptech

![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

Verca_P.
(upraveno)
3. 3. 2010, 13:25
Petruško, prosím Vás, jsem úplný začátečník, můžete mi poradit?
1. když chci marcipán na výrobu figurek, tzn. barevný ... Mám si nejdřív udělat základní těsto a potom ho rozkouskovat a propracovat barvičky do hotového těsta? 2. jak docílím čistě bílé barvičky?
Moc děkuji!!!



nahlásit

petatrn
(upraveno)
3. 3. 2010, 14:02
@Verca_P.
Veru, přesně tak udělat marcipán a rozporcovat, čisté bílé - je na to bělidlo - ale není dobré, mění konzistenci i chuť marcipánu, když potřebuješ čistě bílou tak leda koupit hotové WI = white icing - má ovocnou chuť je bezva na figurky i na potahování.
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

marcely
(upraveno)
2. 3. 2010, 11:20
Petro,
děkuji za receptík
dnes ho vyzkouším.Jen se chci prosím zeptat když udělám růžičky mám je nechat zaschnout?Jak?A ne je hned dávat na dort?Děkuji nemám moc zkušenosti.
Marci






nahlásit

petatrn
(upraveno)
2. 3. 2010, 13:12
@marcely
Marcelko, růžičky nechat zaschnout na vzduchu - v neuzavřené misce apod. a v teple nejmíň dva tři dny - a jestli můžu poradit, tak si ten marcipán na ně udělej tužší, oni pak pěkně drží tvar.
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

mijaf
(upraveno)
1. 3. 2010, 19:27
prosím můžu kukuřičná sirup nahradit něčím jiným?? už jsem byla v DM, ve zdravé výživě a nikde nemají, takových sirupu mi paní říkala že má, ale kukuřičnej ne

nahlásit

luchk
(upraveno)
2. 3. 2010, 11:28
@mijaf
JÁ UŽ BYCH Z MEDU NIKDY NEDĚLALA...KDYŽTI MARCIPÁN ZBYDE, ZTVRDNE DO BETONU A UŽ HO NEROZPRACUJEŠ, MUSÍŠ HO NASTROUHAT A PAK ROZEHŘÁT...TO JE LEPŠÍ Z MARSMALLOW..ALE DĚLÁM JEN Z VODY A OLEJE, A SUŠ.MLÉKA, UŽ TAM ANI TEN SIRUP NEDÁVÁM..A JE TAKY SUPER

nahlásit

petatrn
(upraveno)
1. 3. 2010, 20:10
@mijaf
ahojík, ve zdravé výživě ho můžou objednat........ ale můžeš použít i pšeniční, kukuřiční je lepší jen v tom že je světlejší a levnější......... nebo se dá použít med, ale určitě je vhodnější med, já to můžu jen potvrdit dle zkušenosti po sirupu marcipán lépe tuhne
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)

nahlásit
slunce1
(upraveno)
26. 2. 2010, 11:39
A jestli může ještě jeden dotaz,můžu do barev dát místo kapky alkoholu jen vodu,půjdou taky rozpustit?
nahlásit

petatrn
(upraveno)
26. 2. 2010, 13:04
@slunce1
Ahojky
, jestli budeš ten dortík dvakrát prokrajovat, tak budeš potřebovat tak 400 až 500 g marcipánu, záleží také na tom jakou budeš dělat tloušku, ale počítej spíš těch 500g - ono tam sice tolik nepadne, ale potřebuješ rezervu na potažení. Nevím jaké máš barvy, gelové se dávají přímo do hmoty a nerozpouští se, a pokud sypané - od Kovandů tak v trošce vody - do alkoholu se dávají jen tehdy, pokud se s nimi maluje štětečkem.
Ještě k figurkám je třeba je nechat aspoň dva, tři dny nechat schnout v teple a na vzduchu
Za pochvalu díky
a kdyby něco, klidně písni do vzkazů







nahlásit
slunce1
(upraveno)
26. 2. 2010, 11:32
Dobrá den,máte moc krásné dorty,fakt šikulka.Zítra se na můj první chystám a chci se zeptat jak odhadnout hmotu na potah a na figurky,myslím kolik obarvit jednou barvou na potah a aby mi zbylo na jiné barvy na figurky,myslíte že ta jedna dávka co píšete v receptu by vyšla na potah a druhou že bych měla na figurky?Mám klasický kulatý dort průměr 23cm.Moc děkuji Petra
nahlásit

jarisekk
(upraveno)
25. 2. 2010, 14:40
tak už jsem také vyzkoušela a dneska jsem potahovala svůj první dortík
fakt moc dobrý recept, děkuji moc Petro









nahlásit

petatrn
(upraveno)
25. 2. 2010, 20:00
@jarisekk
není zač

![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit
jarkave
(upraveno)
18. 2. 2010, 18:27









nahlásit

petatrn
(upraveno)
18. 2. 2010, 20:36
@jarkave
to je bezva

![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

broukova
(upraveno)
18. 2. 2010, 16:13





nahlásit

Bakulča
(upraveno)
18. 2. 2010, 18:21
@broukova
drogerie DM
nahlásit

petatrn
(upraveno)
18. 2. 2010, 16:36
@broukova
zdravá výživa
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

andol
(upraveno)
17. 2. 2010, 18:34










nahlásit
otecka
(upraveno)
16. 2. 2010, 21:15
Můžu se taky přidat k zástupu a poprosit o návod na růžičky? Moc děkuji. Jinak zkoušela jsem falešný marcipán od Zdeničky i Arielll a je pravda, že od Arielll je daleko lepší na potahování, ten od Zdeničky myslím nemá žádný olej a ten tam podle mě chybí. Vůbec nebyl tak vláčný a drolil se. Tak vyzkouším ještě ten Váš.
Děkuji, Olga

nahlásit

petatrn
(upraveno)
17. 2. 2010, 8:09
@otecka
Oli, jestli můžu poradit, tak ten Zdeničky je také super, a když se drolil, znamená to, že tam bylo málo vody, stejná věc platí u mne, přečíst si celý recept a hlavně několikrát namočit při zadělávání ruce, dokud není krásně měkký - jako modelína a na potažení namočit ještě jednou aby byl ještě měkčí, ale nesmí téct.
a růžičky najdeš u mne v receptech - je tam postup na růžičku z čokolády - ale stejně to platí i u marcipánu
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)

![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

Jxsara
(upraveno)
16. 2. 2010, 14:19
Zrovinka mám udělaný a moc vás chválím je super,krásně se zpracovává ...no prostě bomba..díky moc




nahlásit

petatrn
(upraveno)
16. 2. 2010, 16:08
@Jxsara
není zač


nahlásit
M.a.r.i.e .O
(upraveno)
14. 2. 2010, 16:58
Nevíte někdo,kde bych koupila kukuřičný sirup?

nahlásit

petatrn
(upraveno)
14. 2. 2010, 19:21
@M.a.r.i.e .O
ve zdravé výživě
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

mirri 76
(upraveno)
13. 2. 2010, 17:28
tak vcera jsem vyzkousela a byla jsem prekvapena,jak rychle sel marcipan zpracovat a taky se s nim krasne pracovalo!!!!diky!!





nahlásit

petatrn
(upraveno)
13. 2. 2010, 18:54
@mirri 76
není zač


![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

verosa
(upraveno)
12. 2. 2010, 23:20
tak jsem ho vyzkoušela
je fakt supééér
moooc děkuju a všem doporučujůůůůůůůů







nahlásit

petatrn
(upraveno)
13. 2. 2010, 0:06
@verosa
není zač

![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

vendiknatyk
(upraveno)
12. 2. 2010, 21:17
Díky Peťulko,
. Vyzkoušela jsem, nedá se to vůbec srovnat s těstem s medem. A já se tak u dortů trápila
. Jste zlatíčko
. Hana





nahlásit

petatrn
(upraveno)
12. 2. 2010, 21:19
@vendiknatyk
není zač


nahlásit

martik72
(upraveno)
11. 2. 2010, 12:53
Petro právě jsem vyzkoušela váš recept. Mám na zakázku dva dortíky a řekla jsem si, že zkusím na rybičky s korály vaši hmotu. Musím říct, že je skvostná, rychle zpracovaná, výborně se mi s ní pracovalo. Díky M.
nahlásit

petatrn
(upraveno)
12. 2. 2010, 20:11
@martik72
to mě moc těší


![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit
Pivela
(upraveno)
11. 2. 2010, 9:39
Dobrý den!Mám na vás prosbičku.Zkoušela jsem váš marcipán.Chutově výborný .Bohužel mi rychle tvrdne a nedělám nic jinýho než nahřívám v mikrovlnce a během chvilky se stejně drolí.Mám zbytek schovaný v lednici a potřebuji tím potáhnout dort.Dá se s tím něco ještě udělat.Moc děkuji za odpověd


nahlásit

petatrn
(upraveno)
11. 2. 2010, 9:56
@Pivela
je tam málo vody - namočit ruce - a to i několikrát a prodělat aby hmota byla hodně měkká - na potahování musí měkká aby šla snadno roztáhnout - ale nepřehnat, marcipán nesmí téct
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit

lussy
(upraveno)
10. 2. 2010, 21:29
DĚKUJI za bezvadný recept, super, velká spokojenost
Lucka

nahlásit

petatrn
(upraveno)
11. 2. 2010, 9:57
@lussy
to mě těší

![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)
nahlásit