Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 90 návštěvníků)

DUŠENÁ RÝŽE - ABSOLUTNĚ BLBUVZDORNÝ NÁVOD

0.0
DUŠENÁ RÝŽE - ABSOLUTNĚ BLBUVZDORNÝ NÁVOD

Potřebné ingredience

Na 4 osoby: 1 větší hrnek rýže, sůl, lžice oleje, voda.

Postup přípravy

"Neučili tě ve škole dušenou rýži?" (Pohlreich) :)))
Mě jí naučila připravovat maminka a nepřijde mi na ní nic složitého, pokud se dodrží několik důležitých zásad. Ale zas a znova mě překvapují návštěvy, které dušená rýže udivuje a přiznávají se k tomu, že rýži umí pouze v pytlíkách :).
Tak mě napadlo sepsat tento recept. Nebojte se a vyzkoušejte, slibuji, že pokud dodržíte uvedený postup, bude výsledkem výborná, nelepivá a ani ne moc sypká rýže, prostě tak akorát :)

Připravte si kastrol, nejlépe se silným dnem. Na dno nalijeme lžici oleje, přidáme 1 hrnek propláchnuté a okapané rýže, necháme lehce osmahnout, až rýže trochu zprůhlední. Zlehka osolíme. Zalijeme studenou vodou a tady je potřeba dbát na dodržení množství - takže na jeden hrnek rýže patří jeden a půl násobek vody, takže jeden a půl hrnku vody - studené (pokud je rýže kulatá, přidáme jeden a třičtvrtě násobek vody).
Rýži promícháme, necháme usadit, přiklopíme poklicí a přivedeme k varu.
Poté stáhneme plamen, přemístíme hrnec na nejmenší hořák a necháme rýži pomalu dusit, trvá to cca 20 minut, pokud máte plynový sporát, použijte pod hrnec silnou plotýnku, aby se nepřipalovala.
Pozor rýže se už nesmí míchat, jinak bude lepivá :).
Rýži můžeme zkontrolovat ochutnáním :).

A teď dvě možnosti, pokud se nám něco nepovede:
Pokud je rýže už hotová, ale v hrnci je pořád voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, odklopíme poklici a necháme vodu vyvařit.
Pokud rýže ještě není hotová, ale v hrnci už není voda - vezmeme vařečku a uděláme obráceným koncem do rýže několik důlků, do důlků nalejeme až povrch vařící vodu, přiklopíme a necháme dovařit.

Pokud je rýže hotová, hrnec ze sporáku odstavíme a necháme pod pokličkou rýži "odpočinout".
Podle množství a apetitu strávniků si zvolíte velikost hrnku :).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

korýška 20. 3. 2010, 11:33
Rýži dělám také už jen klasickou, bez pytlíků - jen ji peču v troubě, ta je mnohem lepší než vařená, místo oleje používám kousek másla a přidávám cibuli se zapíchanýma hřebíčkama... pak už jen sůl a cca půl hodinky času...je famózní, pytlíková se jí nevyrovná...mikrovlnku nemáme a ani ji nechci
greenova 20. 3. 2010, 11:14
Také dělám takovou rýži,když si chci vyhrát,jen na tom oleji ještě smažím cibulku do růžova,vody dávám dvojnásobek, ale jinak je opravdu nejlepší, jakou jsem kdy jedla. Mám receptík od tchýně. Stojí za to vyzkoušet! Dobrou chuť..... (pl) (Y)
Evelyn123 19. 3. 2010, 10:21
Luci, takhle mě rýži naučila připravovat babička na Slovensku. Jenže já teď kdy vařím převážně už sama pro sebe používám pytlíkovou. Když je doma chlap, tak pytlíky v žádném případě, taky ji nesnáší (hello) (F)
Kiki711 19. 3. 2010, 10:19
Dobrý den (child1) mě to ve škole učily ,-) navařila jsem se jí metráky ,-).Dělám podobně,jen voda nemusí být úplně studená,vařím na mírném ohni občas promíchám až se voda vypaří vložím do rozpálené trouby a troubu vypnu :-$.Do cca 15-20 minutách je rýže hotová a jen stačí pečlivě promíchat :-$ Nikdy se mi nelepila a je vždy famózní (jidlo)
spetulka 18. 3. 2010, 19:25
Taky děláme rýži jedině sypanou a jedině teda v mikrovlnce - je to naprosto bez práce a bez hlídání a vždy je bezkonkurenční. Někdy přidávám cibuli s napíchaným hřebíčkem, jindy trochu kari, jindy do hotové zamíchám šunku nebo hrášek,...pokaždé tak může být jiná a vždy je (Y)
Handulka0 18. 3. 2010, 17:50
Taky tak dělám ,s cibulkou ,na kari .... (Y) (Y) (Y)
vangelis 18. 3. 2010, 17:42
Dělám to skoro stejně. Je na oleji osmahnu ještě cibulku. :-) Odkoukala jsem to od tchýně.
Boubele 18. 3. 2010, 17:24
Rýži docela vařím, ale už pár let dělám jen pytlíkovou a přijde mi dobrá,ale když to tady čtu, vytisknu si receptík a zkusím klasiku, vařenou.Můžete mi poradit, jakou kupujete tu klasickou rýži, jestli je nějaká lepší, horší apod.? :-$
peke 18. 3. 2010, 16:10
rýži dělám jedině v mikrovlnce. Nemusím ji hlídat, je vynikající a nikdy se nepřipálí . :-) Pytlíkovou nemám ráda, stejně jako Nohavica |-)
monky3 18. 3. 2010, 15:32
dělám rýži jedině v mikrovlnce :-$, neskutečně chutná (Y) a v naprosto obyčejné ohnivzdorné skleněné míse s poklopem :-), žádné drahé nádobí od T..... a apod. (L)
monky3 5. 4. 2013, 12:33
@monky3 komentuji sem.......nejde mi vložit nový komentář Dnes jsem vyzkoušela Vaši rýži...bohužel, nepovedla se mi vůbec. Byla jsem zvědavá, jak bude sypká a nakonec to byl kyt 8-|....jela jsem podle receptu, nemíchala, dlouho jsem měla rýži tvrdou, hlavně nahoře......výsledek tuhý kyt, kde byla některá zrnka měkká, některá tvrdá, zbytek rozvařený :´(....takže zůstanu u své klasiky v mikrovlnce......ta je totiž sypká ,-)...chtěla jsem mít recept v záloze, kazí se mi mikrovlnka, ale musím hledat dál......přesto děkuji (F) (L)
kopretin.a 18. 3. 2010, 15:27
kupuju thaiskou rýži, nasypu jí do vřící vody a když je měkká, tak to sleju...a je to hotový ,-)
Yvetaaa 18. 3. 2010, 15:23
|:o)Holky a už jste vařily rýži v mikrovlnce za 20 minut,bez míchání,hlídání a starosti,co z toho zase vyleze ?Chce to jen šikovný hrnec od ......... |:o) |:o) |:o)
Pipotka 18. 3. 2010, 15:35
@Yvetaaa Od koho? *-) :^)
Yvetaaa 18. 3. 2010, 20:37
@Pipotka :-p :-p :-p Tupperware-rýžovač a je na ffffšecko i na brambory,těstoviny,kuskus... paráda,zapneš a nevšímáš si ho a třeba sedíš na mimáči :-D :-D :-D (hello) (hello) (hello)
Pipotka 19. 3. 2010, 10:11
@Yvetaaa Vy doma jíte kuskus jo? (zip) +o(
kopretin.a 21. 3. 2010, 8:17
@Pipotka *-) proč ne? kuskus je výborný...a maj ho v každým větším supermarketu *-)
Pipotka 21. 3. 2010, 8:29
@kopretin.a ,-)
petulisek 18. 3. 2010, 16:48
@Pipotka Od výrobce mikrovlnky (^) My ho měli přibalený a když spěchám, tak je to super věc! (Y)
alimraj1 18. 3. 2010, 13:57
opravdu jsem ráda,že je tu tolik zastánkyň "normální" rýže.Sáčkovou jsem udělala snad jednou a už nikdy víc (Y) (Y)
petulisek 18. 3. 2010, 13:47
Tak já dělám skoro stejně, jen ji pak dávám do peřin :-D Fakt, dojde a je akorát. A do rýže ještě přidávám celou malou cibuli a hřebíček - 3-4 kousky.
Martina 11 18. 3. 2010, 16:14
@petulisek (Y) (Y) (Y) taky dávám cibuli a do ní zapíchám hřebíčky
petulisek 18. 3. 2010, 16:46
@Martina 11 Konečně někdo! ?Už to vypadalo, že jen moje máma a já ..... aspoň všichni mí známí se divili co to jako vařím
Zrušený účet 18. 3. 2010, 13:05
Já sáčkovou rýži nesnáším ,-) Dělám také dušenou, akorát nejdřív na oleji osmahnu cibulku, přidám propláchnutou rýži a dvojnásobné množství vody, dochucuji solí a majoránkou. Vařím, dokud se nevyvaří voda. Jednoduchá a super, recept mám od mamky.
Hyzule 18. 3. 2010, 12:52
a jaká je dobrý rýže sypaná? (F)
ednet 18. 3. 2010, 13:04
@Hyzule My kupujeme jasmínovou,je sice dražší ale je super (Y)
137 18. 3. 2010, 12:51
Dělam hodně podobně, jen místo oleje dávam máslo, přijde mě chutěově lepší a jak jí zaleju vodou tak dam do trouby na 20 min (Y) (Y).
Dandulee 18. 3. 2010, 12:39
Pro ty kdo mají problémy s rýži doporučuji elektrický hrnec na rýži (Y) (Y) (Y).Pokaždé je super(jakákoli) a bez práce (C)
kebulka 18. 3. 2010, 12:32
já dělám rýži jedině dušenou a všichni z rodiny už ji dělají jen podle mě ,-) nesnáším pytlíkové.Já dělám jen z Bask rýže ,přidám kousek omegy ,ale naopak míchám až se z ní uplně vyvaří voda šup s ní do předem vyhřáté trouby na půl hodinky a je to nej rýže jakou jsem kdy jedla (Y) ta vaše je prakticky asi skoro to samé (Y). Tak jak jí vařím já jsem se naučila na učňáku :-) :-) (L) (L) (L)
Hyzule 18. 3. 2010, 12:29
přiznám se,jinou rýži než z pytlíku jsem nedělala(krom po sladku) tak se polepším a uítra udělám podle vašeho receptíku.Díky díky |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie