Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 125 návštěvníků)

"Hubené" cukroví (lupínky, třísky...)

0.0
"Hubené" cukroví (lupínky, třísky...)

Potřebné ingredience

Toto jednoduché cukroví peču už léta, vždycky tak začátkem prosince. Ale jde ho upéct kdykoliv v průběhu roku, jsou to takové křupavé, ale nekalorické "lupínky".

Postup přípravy

Na hlavní fotce je množství ze 2 nakrájených a upečených plechů, celkem mívám z této dávky 4 plechy.

Smícháme 70g cukru pudru (moučkového), 140g polohrubé mouky a malý sáček lískových ořechů (vysypat je tam celé) a opatrně vmícháme do 4 našlehaných bílků. Vlijeme do formy na biskupský chléb (srnčí hřbet), a upečeme dozlatova, tak kolem 160´C (nebo i míň, hlavně neupéct moc dotmava). Osvědčilo se mi spíš ho vyložit pečícím papírem než vymazávat, lépe se pak vyklopí. Ve formě necháme hmotu 2-3 dny odležet a pak teprve vyjmeme a krájíme na co nejtenčí plátky ostrým nožem. Lupínky rozprostřeme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a znovu upečeme (či spíše usušíme) při nižší teplotě, tak kolem 120´C. Hlídáme, aby se nespálily, stačí do růžova, po vyjmutí ještě trochu ztmavnou.

Vždycky dělám 2 várky - jednu (výše uvedenou) a jako obměnu do té druhé přidávám ještě skořicový cukr a většinou už žádné oříšky (ale taky lze) . Tato varianta je pak hezky hnědozrzavá a voňavější, anebo pro ty, kteří nemají rádi ořechy či šetří svoje zuby...

Dobrou chuť a hezké (nejen) Vánoce!

Ušleháme sníh ze 4 bílků.

Smícháme mouku, cukr a ořechy, které pomalu přidáváme do sněhu z bílků.

Vlijeme tužší těsto do formy vyložené pečícím papírem.

Upečeme dozlatova cca na 160´C a máme polotovar.
Necháme odležet 2-3 dny než budeme krájet. Minimálně aspoň do druhého dne.

Odleželé krájíme na tenké plátky, jak nejvíce je to možné.

Osvědčilo se mi krájet tak, že hmota je položena tak, jak se pekla, tj. opečeným nahoru. Méně se mi to drolí.

Klademe na plech plátky vedle sebe a dáme do trouby sušit cca na 110- 120´C. Pečeme do růžova, po vyndání lehce ztmavnou.

Vyndané z trouby, malinko se teplem zkroutí.

Do krabičky skládám "na stojáka", je to skladnější.

Celá várka, naskládáno ve 2 vrstvách ve větší plastové krabičce.

skořicová verze

Upečené skořicové - varianta s mandlema (vyjímečně, jinak dělám bez ořechů)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Lucrecia 26. 10. 2010, 14:28
To vypadá zajímavě, určitě vyzkouším na Vánoce. Ty oříšky se dávají celé nebo pomleté?
Vanusak 26. 10. 2010, 20:12
@Lucrecia Moniko, právě že se tam sypou celé a pak při řezu to vypadá moc hezky :-) A ještě líp to chutná, vyzkoušejte, je to jednoduché, dobré a ne tak moc kalorické (L)
Mutati 24. 10. 2010, 22:14
jj, také děláme s mandlemi (neloupanými) nebo lískovými oříšky (taky neloupanými), vyklápím hned jak chlebíček vychladne a nevím jestli je to oficiální nízev, ale říkáme jim "třísky" a peču tak 3 i 4 dávky, super i k vínu ,-) (L) (L)
čarodka2 24. 10. 2010, 21:29
Taky se přidávám, dělám už leta s mandlemi a mandle neloupu, hořké rozhodně nejsou, krájím druhý den.
JarkaH 24. 10. 2010, 19:47
něco podobného pečeme také (lískáče předem opražím na suché pánvi a oloupu), ale hmotu dáme zmrznout va tvaru válečku, pak nakrájíme na plátky a pečeme (zajic) (zajic) (zajic)
Anyes 4. 11. 2010, 19:46
@JarkaH Masarykovy suchárky - taky vynikající záležitost :-)
zdenallicka 24. 10. 2010, 19:40
Známe s vlašáky.. je to výborné... x-) A přidáváme i drcený hřebíček.. :-)
Vanusak 24. 10. 2010, 22:21
@zdenallicka Hmm, s hřebíčkem by to taky mohlo být hezky voňavý... :-) (Y)
channah 24. 10. 2010, 18:33
čemu se říká cukr pudr? :-$
Vanusak 24. 10. 2010, 22:18
@channah Hani, jasně že moučkový, my mu ale jinak než pudr neřeknem, to mě ani nenapadlo, že to nebude známé, opravím... ,-)
inka 24. 10. 2010, 19:45
@channah .. řekla bych, že to je moučkový
jrichterova 24. 10. 2010, 19:44
@channah :-$cukr moučka (child1)
JarkaBa 24. 10. 2010, 16:27
Také dělám a místo ořechů dávám i mandle,je to opravdu výborné.Jen nenechávám ve formě,ale balím do utěrky. (hello) (hello)Jarka.
Vanusak 24. 10. 2010, 17:16
@JarkaBa Já to taky většinou nevydržím a zkouším vyklepnout už dřív... ,-) A ty mandle loupete? Ve šlupce by asi byly hořké, ne? *-)
JarkaBa 24. 10. 2010, 20:25
@Vanusak Mandle loupu,už se těším,že zase budu dělat,děti je mají moc rády. (hello) (hello)Jarka.
Zdenikv 24. 10. 2010, 18:34
@Vanusak Taky dávám mandle - loupané a k nim vlašské ořechy. Vyklopím hned a obvykle krájím hned druhý den. Moje nejoblíbenější cukroví. Kolegové v práci loni reklamovali, že jsem nepřinesla :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie