(recept
si oblíbilo 155 návštěvníků)
Vánočka
Potřebné ingredience
75 dkg pol. mouky, 10 dkg cukru krystal, 1 vejce, j žloutek, 10 dkg rozpuštěného tuku na pečení ( hera apod) , 3 dcl mléka, citron kúra, špetka soli, 2.5 dkg droždí. Na potření vajíčko, na ozdobu ořechy.
Postup přípravy
Z uvedených surovin zaděláme těsto ( ručně klasicky s kváskem, v pekárně postup jako vždy - nejprve tekuté suroviny, potom sypké). Necháme vykynout. Můžeme těsto jednou " srazit" a znovu nechat vykynout. Po vykynutí rozdělíme na 9 dílků. Z každého uděláme kuličku, do ní zapracujeme sekané ořechy a rozinky, vyválíme rukama hada a postupně splétáme - já dělám ze 4 , ze 3 a nahoru ze 2 hadů. Necháme trochu vykynout. Poté potřeme vajíčkem ( stačí ten bílek , co nám zbyl), ozdobíme ořechy ( hrozinky by se spálily), můžeme podepřít špejlema a dáme péct - asi na 180 stupňů, asi 45 min.
Zkoušíme špejlí, zda je vánočka upečená.
Z jedné dávky vám vyleze krásná velká vánočka, chutově vláčná, měkká i další dny.
Pocukruvat a zakrojit.
A takto ( viz foto) to vypadá, když příbuzným vaše vánočka opravdu chutná :-).
Zkoušíme špejlí, zda je vánočka upečená.
Z jedné dávky vám vyleze krásná velká vánočka, chutově vláčná, měkká i další dny.
Pocukruvat a zakrojit.
A takto ( viz foto) to vypadá, když příbuzným vaše vánočka opravdu chutná :-).
vánoce 2006
vánoce 2009
Takto se letos povedla paní Lucii. Je to její první setkání s kynutým těstem a pekla z poloviční dávky. Šikulka, Luci!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé