Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 155 návštěvníků)

Vánočka

0.0
Vánočka

Potřebné ingredience

75 dkg pol. mouky, 10 dkg cukru krystal, 1 vejce, j žloutek, 10 dkg rozpuštěného tuku na pečení ( hera apod) , 3 dcl mléka, citron kúra, špetka soli, 2.5 dkg droždí. Na potření vajíčko, na ozdobu ořechy.

Postup přípravy

Z uvedených surovin zaděláme těsto ( ručně klasicky s kváskem, v pekárně postup jako vždy - nejprve tekuté suroviny, potom sypké). Necháme vykynout. Můžeme těsto jednou " srazit" a znovu nechat vykynout. Po vykynutí rozdělíme na 9 dílků. Z každého uděláme kuličku, do ní zapracujeme sekané ořechy a rozinky, vyválíme rukama hada a postupně splétáme - já dělám ze 4 , ze 3 a nahoru ze 2 hadů. Necháme trochu vykynout. Poté potřeme vajíčkem ( stačí ten bílek , co nám zbyl), ozdobíme ořechy ( hrozinky by se spálily), můžeme podepřít špejlema a dáme péct - asi na 180 stupňů, asi 45 min.
Zkoušíme špejlí, zda je vánočka upečená.
Z jedné dávky vám vyleze krásná velká vánočka, chutově vláčná, měkká i další dny.

Pocukruvat a zakrojit.

A takto ( viz foto) to vypadá, když příbuzným vaše vánočka opravdu chutná :-).

vánoce 2006

vánoce 2009

Takto se letos povedla paní Lucii. Je to její první setkání s kynutým těstem a pekla z poloviční dávky. Šikulka, Luci!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zrušený účet 30. 11. 2010, 14:32
myslíte,že můžu použít susšené kvasnice,,rovnou do mouky?? :-$ :-$ (F)
herlíci 2. 12. 2010, 13:28
@ Ivanko já se sušenýma po špatných zkušenostech opravdu nedělám, tak abych vám neporadila nějakou blbost ,-). Není na něm návod? Zkuste možná dát dotaz na diskuzi. (zima)
herlíci 30. 11. 2010, 18:46
@ Iví netuším. Určitě to jde, kvásek se snad ze sušených nedělá, ale já dělala kynuté těsto se sušeným droždím jen párkrát ( byl to dr. oetker!) a nikdy mi nevykynulo tak dobře a tak hodně jako z kvasnic. Moc neporadím *-).
Zrušený účet 2. 12. 2010, 9:31
@herlíci Tak koupím klasické (Y)já zase dělám ze sušených všechno i koláče a jsou dobré....Díky (Y) (Y)
JituleU 3. 12. 2010, 20:31
@ Ivi, zadělávala jsem v dom. pekárně se suš.droždím a v pohodě. Nemějte strach, zkuste.. to těsto sice není po skonč. programu úplně "naběhlé", ale nechala jsem ještě přes půl hod. kynout na plechu a pak v troubě naskočila do neuvěřitelných rozměrů :)
danniDD 29. 11. 2010, 11:04
vyzkoušela jsem Vaší vánočku a je super (Y) (Y) (Y), už píšu recept mamce, chce taky takovou velikou :-) :-)
herlíci 29. 11. 2010, 11:38
@danniDD ,-) no je to trošku macek,že?! Jsem ráda, že vám chutná a posíláte recept dál. At se povede a chutná i Vaší mamince! (kolednici)
xanavi 19. 11. 2010, 17:46
pečete vánočku přikrytou alobalem,nebo jen tak? :-( :-(
herlíci 19. 11. 2010, 19:53
@xanavi Iví jen tak. Bez přikrytí a rovnou na malou teplotu. Tak 170 stupňů. Peče se dlouho, tak aby se nespálila. A nahoru zdobím jen ořechy, protože rozinky se připalují. Rošt mám asi uprostřed. Proč ten smutek?
Eli1 16. 11. 2010, 17:35
Milá Ivanko,Mamča dělala tvojí vánočku a je big big :-))) a úžasná :-)) vřele doporučuji všem si udělat tvůj recept.Helča Skopcová. (Y) (Y) :-)
herlíci 16. 11. 2010, 18:55
@Eli1 Jéééé, ahoj. Tak jste přece zkusily (koule)
xanavi 14. 11. 2010, 21:14
pečete na pečícím papíře? :-$ :-$
herlíci 16. 11. 2010, 18:54
@xanavi Ivi, vánočku peču rovnou na plechu. Trochu pomažu olejem. Pozor, opravdu hodně naroste, tak vymazat na délku celý plech :-). At se povede! (Y)
xanavi 14. 11. 2010, 21:10
v týdnu ji určitě vyzkouším-zkouška před vánoci (Y) (Y)
herlíci 16. 11. 2010, 18:57
@xanavi Hm, to bylo vždycky heslo našeho tatky - už tak v říjnu hlásil - ženský, měly byste si vyzkoušet taky vánočku, aby se vám pak povedla. A tak jsme jí dělaly do vánoc mockrát a pak " naostro" ^o). Vždycky se povedla a vždycky se do druhého dne sež... (pst).
Alata 14. 11. 2010, 13:01
Milá Ivanko ,moc Vám děkuji za superr recept.S vánočkou jsem měla vždy problém ,že se mi rozjela.Poprvé od Vás se mi fakt podařila (L)moc díky za Váš bezva recept (L) (L) (L) (L) (L)
herlíci 14. 11. 2010, 20:53
@Alata Reni, děkuji za chválu a jsem moc ráda, že se povedla a chutnala! (L)
kvítečko 13. 11. 2010, 19:09
vypadá moc pěkně ,hned bych zakrojila (Y) (pl) |:o)
Janness 13. 11. 2010, 14:08
Sice jsem z toho měla hrůzu,páč mě se vánočky nikdy nepovedli,ale neodolala jsem a nemůžu si těsto vynachválit.Byla obrovská a snědla se hned ,-) Manžel si jí dneska poručil znovu,takže jdu namastit svaly,připravit pekárnu a jdu na to. ^o) Ivo moc děkuju za recept a tady je ukázka jak se povedla (H) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3247981 |:o) (L)
herlíci 14. 11. 2010, 20:52
@Janness Jani, to je macík :-). Úžasně upletená!!! Jsem ráda, že vám chutná a udělala radost. Jste šikulka (Y) (Y)
jakrin 26. 10. 2010, 18:09
Už několik let zadělávám vánočky v domácí pekárně pekárně. A moc to doporučuji. Těsto mám podobné jako Ivanka, nechám ho promíchat, tak 5 - 10 min. kynout a znovu od začátku pustím program těsto. Těsto je krásně lehké, moc dobře se zpracovává. A já nemám předvánoční můry, jak to zase dopadne. Upeču ta okolo 15 vánoček mezi vánoci a novým rokem - pro známé i příbuzné. Kdo může, vřele to doporučuji. Budou taky tak krásné jako má Ivanka. Já už zadělávám všechno výhradně v pekárně. Přeji hodně úspěchů a krásný večer.
herlíci 27. 10. 2010, 7:58
@jakrin Děkuji, také už bez pekárny nedám ani ránu. Ale ty první jsou zadělávané ručně, to jsem ještě pekárnu neměla. Takže nebojte, jde to i bez ní (pl).
herlíci 26. 10. 2010, 17:23
Moc děkuju za krásné komentáře. Určitě se vám také povedou, zkuste :-$
neila 26. 10. 2010, 16:12
dobry den, chcela by som sa spytat,ten tuk na pecenie moze byt maslo,lebo tuna snad ani insie nemaju....dakujem
herlíci 26. 10. 2010, 17:22
@neila Dobrý den, máslo může být, ale stačí i nějaký obyč na pečení. Já kupuju i ten nejobyčejnější a nejlevnější tuk na který narazím. Jen ne stoprocentní. (hello)
bubík4 26. 10. 2010, 14:14
to jsou maxi vánočky (Y)
Přívětice 26. 10. 2010, 14:08
Tak tak krásné se mi nikdy nepovedou (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o)
manhartici 26. 10. 2010, 13:54
Ty jsou (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie