Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 125 návštěvníků)

"Hubené" cukroví (lupínky, třísky...)

0.0
"Hubené" cukroví (lupínky, třísky...)

Potřebné ingredience

Toto jednoduché cukroví peču už léta, vždycky tak začátkem prosince. Ale jde ho upéct kdykoliv v průběhu roku, jsou to takové křupavé, ale nekalorické "lupínky".

Postup přípravy

Na hlavní fotce je množství ze 2 nakrájených a upečených plechů, celkem mívám z této dávky 4 plechy.

Smícháme 70g cukru pudru (moučkového), 140g polohrubé mouky a malý sáček lískových ořechů (vysypat je tam celé) a opatrně vmícháme do 4 našlehaných bílků. Vlijeme do formy na biskupský chléb (srnčí hřbet), a upečeme dozlatova, tak kolem 160´C (nebo i míň, hlavně neupéct moc dotmava). Osvědčilo se mi spíš ho vyložit pečícím papírem než vymazávat, lépe se pak vyklopí. Ve formě necháme hmotu 2-3 dny odležet a pak teprve vyjmeme a krájíme na co nejtenčí plátky ostrým nožem. Lupínky rozprostřeme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a znovu upečeme (či spíše usušíme) při nižší teplotě, tak kolem 120´C. Hlídáme, aby se nespálily, stačí do růžova, po vyjmutí ještě trochu ztmavnou.

Vždycky dělám 2 várky - jednu (výše uvedenou) a jako obměnu do té druhé přidávám ještě skořicový cukr a většinou už žádné oříšky (ale taky lze) . Tato varianta je pak hezky hnědozrzavá a voňavější, anebo pro ty, kteří nemají rádi ořechy či šetří svoje zuby...

Dobrou chuť a hezké (nejen) Vánoce!

Ušleháme sníh ze 4 bílků.

Smícháme mouku, cukr a ořechy, které pomalu přidáváme do sněhu z bílků.

Vlijeme tužší těsto do formy vyložené pečícím papírem.

Upečeme dozlatova cca na 160´C a máme polotovar.
Necháme odležet 2-3 dny než budeme krájet. Minimálně aspoň do druhého dne.

Odleželé krájíme na tenké plátky, jak nejvíce je to možné.

Osvědčilo se mi krájet tak, že hmota je položena tak, jak se pekla, tj. opečeným nahoru. Méně se mi to drolí.

Klademe na plech plátky vedle sebe a dáme do trouby sušit cca na 110- 120´C. Pečeme do růžova, po vyndání lehce ztmavnou.

Vyndané z trouby, malinko se teplem zkroutí.

Do krabičky skládám "na stojáka", je to skladnější.

Celá várka, naskládáno ve 2 vrstvách ve větší plastové krabičce.

skořicová verze

Upečené skořicové - varianta s mandlema (vyjímečně, jinak dělám bez ořechů)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jana Fany Franková 7. 11. 2017, 9:56
(X)
Vanusak 13. 2. 2018, 23:08
@Jana Fany Franková (F)
srneckova 15. 3. 2017, 17:26
(Y) (Y) (Y) (Y)
Vanusak 19. 3. 2017, 9:32
@srneckova (F)
Kamis1 15. 3. 2017, 7:50
To je Masarykovo cukroví (F)
Vanusak 19. 3. 2017, 9:31
@Kamis1 Přesně tak, Masarykovo je jiné a i se jinak peče. (F)
lenunada 17. 3. 2017, 22:10
P.A.V.L.A 14. 3. 2017, 18:58
(Y)
Vanusak 19. 3. 2017, 9:32
@P.A.V.L.A (F)
lenunada 4. 3. 2017, 9:51
Zdravím Ivčo, další skvělá verze je vlašské ořechy a perníkové koření...chutnají jako pracny a perníčky dohromady , taky moc dobré, právě chroupu (Y) |:o)
Vanusak 14. 3. 2017, 14:05
@lenunada Lenko, tak to moc díky za tip na obměnu. Určitě toto někdy vyzkouším. (F)
P.A.V.L.A 28. 2. 2017, 18:34
(Y)
Vanusak 14. 3. 2017, 14:04
@P.A.V.L.A (F)
Darja1 21. 1. 2017, 9:11
Zdravím, toto cukroví pečeme u nás v rodině už min. 30 let každé Vánoce. V receptu mám kromě mouky, cukru a bílků i 10 dkg loupaných mandlí, hrst lískových ořechů a hrst vlašských. Na řezu pak vypadá cukroví úžasně a taky úžasně chutná. Já zase příště vyzkouším kráječ na chleba. Darja
Vanusak 28. 2. 2017, 14:34
@Darja1 Darjo, máte pravdu, jako ořechy dovnitř se dá dát jakákoliv směs, je to na libovůli na chuti každého. Jsem ráda, že chutná i u vás. (F)
rapro 16. 12. 2014, 12:12
Ivuš,tak polotovar mám pečený,tak jsem zvědavá jak bude pak chutnat.Letos dělám poprvé.Jen jsem se chtěla zeptat,teplé už neobalujete v mouč.cukru? Našla jsem tady masarykovo cukroví přijde mi podobné a je ještě obalené.Tak uvidím snad se povede a bude chutnat :-) Radka
Vanusak 16. 12. 2014, 19:49
@rapro Tohle už je slaboučký a křupavý, je to hodně křehký a v cukru by se to jen polámalo a hlavně už by to nebylo "hubené" ,-) Určitě budou chutnat, chce to krájet opravdu na slaboučko. Hezké svátky. (F)
lenunada 11. 12. 2014, 17:34
Zdravím a hlásím, že mám třísky hotové i letos, s vlašskými klasickou a s lískovými skořicové jsou teprve v troubě ve formě. Našla jsem zlepšovák, slaboučké plátečky jdou výborně krájet na el. kráječi na chleba, jeden jako druhý a za chvilku hotovo (Y) Tak opět díky a mějte krásné svátky (banky)
Vanusak 13. 12. 2014, 20:55
@lenunada Lenko, ten kráječ já bohužel nemám, takže já budu muset zůstat u ruční klasiky. ,-) Jsem ráda, že recept stále u vás chutná. (L)
čučinek 14. 12. 2013, 17:15
Tak jsem to vyzkoušela a je to bomba |:o) |:o) |:o) první dávka s lískovými oříšky již není ,-) a to mělo být na Vánoce dnes dělám se skořici a také je úžasné (Y) (Y) (Y) určitě nebudu dělat jenom na Vánoce (stromecek) celé rodině to moc chutná (H) děkuji za bezva recept (clamp) (clamp) (clamp) mějte se krásně a pohodový advent (banky) (vanoce) (novy rok) Andrea (mamca) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
Vanusak 20. 12. 2013, 19:53
@čučinek Andreo, moc děkuji! Jsem ráda, že chutná i u vás. :-) No jo, to znám, že se musí nadělat víc várek než se předpokládalo... ,-) Hezké svátky i vám! (stromecek)
čučinek 20. 12. 2013, 20:04
@Vanusak Ano a vyzkoušela jsem do třetice i s vlašákmi a taky |:o) raději ani krabičku s tímto cukrovím neotvírám ,-) pač vím jak by to dopadlo (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) a tolik bílek již nemám :-p krásné Vánoce i Vám (stromecek) (novy rok) Andrea (mamca) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
Vanusak 21. 12. 2013, 9:58
@čučinek Tak to jsem moc ráda, že přišly k chuti a že se u vás takhle jede ve velkým. (Y)
Kamis1 14. 11. 2013, 10:55
Ivo, nejsou moc tvrdé?Kdysi jsem je ochutnala a byly hodně tvrdé. *-)
Vanusak 14. 11. 2013, 18:57
@Kamis1 Kamilo, přesně jak píše paní Markéta pode mnou, jsou křupavé. Pečou se na málo, vlastně vysušují a pak křupou. Jde o to, ukrojit je na co nejtenčí, úplně průhledné plátečky (to je asi ta největší piplačka na nich) a pak se v puse jen rozpadnou, žádné silné plátky šutrů. :-) Já je silné jako bake rolls nedělám, snažím se opravdu o co nejtenčí, taky si nechci ulomit zub. (Y)
miri121 15. 11. 2013, 15:20
@Vanusak Tchýně špatně vidí, tak je mívá cca 0,5 cm a to je opravdu na návštěvu zubaře mezi svátky :-S
Vanusak 15. 11. 2013, 15:51
@miri121 ,-) Tak jestli má už umělé, tak je asi v poho. (H) Já bych teda takovou tloušťku neriskovala a stejně raději nějaký širší kousek zapíjím. :-)
miri121 14. 11. 2013, 16:24
@Kamis1 Dovolím si odpovědět, tchýně je dělá a jsou opravdu dost tvrdé, u nás je jí jen ona. Křupavé, přibližně jestli znáte bake rolls, tak takové asi jsou.
lidare 14. 11. 2013, 10:48
(Y) :-) (C) (clamp)
Vanusak 14. 11. 2013, 19:08
@lidare (L)
Strepitula 1. 11. 2013, 23:03
(clamp) Pěkné, pěkné... Vyzkouším obě varianty (Y)
Vanusak 2. 11. 2013, 14:43
@Strepitula Hanko, tak ať se zadaří a chutnají. (F)
Vlastina123 31. 10. 2013, 21:57
tak to se mi líbí moc (Y) (Y) (Y) určitě vyzkouším
Vanusak 1. 11. 2013, 21:50
@Vlastina123 Vlasto, tak ať chutná! (Y)
koblizek63 31. 10. 2013, 21:44
Peču něco podobného,je to výborné a je toho hodně.mám v receptech,určitě vyzkouším aj vaš receptech (L)
Vanusak 1. 11. 2013, 21:49
@koblizek63 Jano, koukala jsem, podobné to je, jen toto s bílkama bude asi ještě "hubenější". :-)
deelfinek 27. 4. 2012, 13:44
U nás se tomu, tuším, říká domácí přítel a je to hrozně dobré
Vanusak 27. 4. 2012, 16:01
@deelfinek Lenko, tak pod tímhle názvem jsem to nikdy neslyšela... ,-) Každopádně máte pravdu, že je to moc dobré, ať se to jmenuje jakkoliv. (Y)
inaina 27. 4. 2012, 11:12
(Y) (Y) (Y)Dobrota (Y)
Vanusak 27. 4. 2012, 12:35
@inaina (L)
martinato 9. 12. 2010, 19:07
(L) (L) (L) akorát peču tuhle dobrotku..... (D)
Vanusak 9. 12. 2010, 21:55
@martinato Marti, já dneska pekla taky, přidávám fotky postupu. Zatím teda polotovaru... (L)
mudlan 6. 12. 2010, 14:23
já je nechám odležet 10 minut jakmile trochu vychladnou tak je nařežu ne velkém nářezáku na šipsové lupínky a vysuším lehce v troubě, jsou skvělé!!!!!!!
anaba 26. 10. 2010, 20:14
tohle znám pod názvem "třísky" a je to hoodně žravá mňamka |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie