Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 603 návštěvníků)

Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané

5.0
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané

Potřebné ingredience

2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu

Postup přípravy

Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.

Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....

vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby

po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)

po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)

po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat

rozmixované... už jen naplnit sklenice

z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Janca333 22. 9. 2009, 21:34
Tak jsem dělala druhou dvojnásobnou várku (H) předtím jsem dělala švestkovou nutelu a je to taky dobrůtka (Y) (Y) (Y)
zjelenice 25. 9. 2009, 19:16
@Janca333 ... taky jsem už dělala i nutellu, ale jablíčkovou... holt všechno je neskutečně jedlééé :-D :-D :-D
buxus 22. 9. 2009, 11:08
Voňavá a výborná povidla!!!! Teď mi voní dům první várkou a v troubě je další várka. Bála jsem se, ale úplně zbytečně, jednoduché a vynikající!!!! Zuzko, super recept, opravdu. Marcela
zjelenice 22. 9. 2009, 19:36
@buxus Marcelko, díky za uznání... (hello)
ssonda 21. 9. 2009, 16:50
Zuzko, tak já jdu taky s chválou.Vyzkoušela jsem a jsou výbornááááááááá (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Dík za bezva recept (L) (L) (L) (L) (L) (L)
zjelenice 21. 9. 2009, 19:46
@ssonda Soni, není zač. Je fajn, že další maminka je spokojená. Díky za pochvalu (hello)
Jia 21. 9. 2009, 14:43
Maminky, které jste se ptaly, jestli jdou povidla takto připravit i z hrušek, odpovídám, že jdou (Y). Právě jsem je dodělala, tak se podělím o zkušenost :-) Hrušky jsem oloupala škrabkou na brambory, šlo to docela dobře, pak jsem je vykrájela, rozkrojila na čtvrtky a jestě přepůlila. Dál podle receptu. Cukru jsem dala na 2 kila hrušek jen 40 dkg a šlo by ještě míň, jsou dost sladká. Peklo se to krásně, líp než švestky (dělala jsem při niřší teplotě - asi 210 stupňů) a dělala jsem to asi o 1/4 hoďky déle. Jen se to více scvrklo než švestky, takže na 2 větší sklinky nebo 4 menší by to chtělo těch hrušek asi 2,5 až 3 kila, jsou totiž hodně šťavnaté. Koření jsem nepřidala, jen 3 lžíce rumu (D) (hello)
zjelenice 21. 9. 2009, 19:44
@Jia ... Jituš, škoda, že jste svůj poznatek nenapsala včera. Já jsem totiž vyzkoušela jiný recept z MMB, který se mi zdál osvědčený a jsem zklamaná. Vůbec mi hrušková povidla podle něho nechutnají. Možná jsem ty hrušky měla oloupat nebo i přidat trochu cukru... anebo jsem levá a někdě jsem prostě udělala chybu. Naštěstí mi ještě nějaké hrušky zůstaly, takže teď to zkusím dle Vašich rad a mého receptu na švestková povidla. Pečení povidel zdar, zdar, zdar (smich)
Jia 21. 9. 2009, 21:42
@zjelenice Zuzi, tak se zdálo, že hrušková povidla nadějně tuhnou, stejně jako švestková, ale bohužel nakonec moc neztuhly *-) Na chuť jsou výborná, ale konzistencí spíš jako dětská výživa ;-) Takže doporučuji před mixováním odlít šťávu, když to bude husté, vždycky se dá odlitou šťávou zase naředit (smich) Honem jsem ti to napsala, abys mohla dopředu "vychytat" všechny chybky :-) než začneš zase zítra kuchtit. Pečení povidel 3x zdar |:o) |:o) |:o) MMCH myslím, že i tvoje povidla (co ti nechutnají) a moje řídká najdou taky uplatnění, jak níže psala Bohunka, jsou výborná do těsta třeba na perník.
Gosha 21. 9. 2009, 10:46
Tak jsem je udělala a už nikdy nebudu dělat jiné...je to dokonalost sama a hlavně skoro bez práce....okamžitě jsem recept dala rodičům a už taky "pečou"....díky moc za fakt úplně skvělý recept (L) (L) (L) (L)
zjelenice 21. 9. 2009, 19:39
@Gosha Heli, není zač, je fajn, že chutnají a putují dál (H)
majulenka 20. 9. 2009, 8:59
Zuzi, včera jsem dělala povidla podle tohoto receptu, právě je snídám a jsou mňamózní, po snídani jdu zase sbírat ;-)... je to vážně supr a hlavně jednoduchý recept... hezkou neděli, Majka (F)
zjelenice 21. 9. 2009, 19:36
@majulenka ... taky jsem je dnes snídala a dokonce i ke kávě jsem si byla nabrat na lžičku, jako zákusek :-o. Moc mě těší, že se dílko podařilo (Y) (Y) (Y)
aleval 20. 9. 2009, 0:04
Tak moc dík za receptík (clamp) povedla se úžasně perfektní chuť jen jsem se chtěla zeptat místo krystalu tam dát hnědý cukr , mohlo by se dát i méně .Nezkoušela jste to z hrušek nebo jablek? (Y) (clamp) (Y) Dík moc Alča
zjelenice 21. 9. 2009, 19:34
@aleval Alenko, díky, jsem ráda, že chutnají... ale s tím hnědým cukrem Vám neporadím... asi to bude na Vás, vyzkoušet to :-$ ;-)
Cylka 19. 9. 2009, 23:52
Ted jsem je dodělala, dělala jsem dvě dávky po sobě, PERFEKTNÍ!!!! Zítra je dám ochutnat mamce, ta vaří klasický způsob - míchání půl dne v hrnci +o(, tak uvidíme, co na to řekne. První várku jsem samozřejmě zapoměla dýl v troubě, jsou hustší. (Y) (Y) (Y)
zjelenice 20. 9. 2009, 12:11
@Cylka Evo, tak to pak dejte vědět, co na to mamča... :^) sama si totiž se dvěma dětma dělání povidel u plotny vůbec neumím představit *-) ;-)
Verča80 19. 9. 2009, 19:25
(clamp) (clamp) (clamp) Zrovna jsem dodělala a v káždém případě Vám můžu říct, že jiný povidla už nechci!!!!! Jsou naprosto luxusní!!!! Děkuji za recept. (L) (F)
zjelenice 20. 9. 2009, 8:21
@Verča80 Verunko, není zač. Taky jsem u nich použila tento výraz - luxusnííííííí (H)
rehorka 19. 9. 2009, 12:38
Tak dneska už dělám druhou várku.Moje úplně první povidla v životě!!!!Já si jen pamatuju jak babička to měla na plotně celý den a pořád míchala aby se nepřipálili.Tento receptík je naprostá bomba (clamp) (clamp) (clamp),když se povedli i mě ;-)Už jsem dala i recept kamarádce ať má co dělat ^o) ^o) ^o)Za recept moc děkuji.Schován jako poklad a bude se dědit z matky na dceru :-) (L)
zjelenice 20. 9. 2009, 8:19
@rehorka Leni, já si ho asi nechám zalaminovat pro dcerušku.. teda doufám, že bude tak ulítlá v kuchyni, jako já ;-) Fak jsem totiž přesvědčená, že tohle mezi poklady patří (Y)
Loba 19. 9. 2009, 12:13
(Y)jsou vynikající,akorát že se i mě připekly a to hooodně a držela jsem se přesně podle receptu-takže za to může moje trouba.Mám je hodně hustá a je jich malounko :-p takže až zas někde splaším švestičky,udělám znova,ale při těch 250 to tam asi nechám kratší dobu,anebo naopak snížím stupně :-$ každopádně jsou opravdu výborná,děkuji za receptík (F) (L) (hello)
zjelenice 20. 9. 2009, 8:16
@Loba ... děkuji za pochvalu a přeji ať se příště podaří na jedničku. Přeci jen drhnutí pekáčku nezapadá do kategorie "bez práce" (smich) Ono asi opravdu hodně záleží na přezrálosti švestek *-)
promimi 19. 9. 2009, 11:37
(zajic) (zajic) (zajic) Tak tohle bude určitě můj letošní hit!!!! Obří dík za receptík- povidla jsem vždycky kupovala- a to je úúúplně nesrovnatelná chuť !!!! Sice se mi první várku podařilo trochu připéct, tak jsem to /lenoch líná/ šoupla do domácí pekárny- no a výsledek je úplně famózní a mňamózní ;-) Už se mi dělá další várka, voní to po celém bytě a já chodím umlsávat ta hotová :-D
zjelenice 20. 9. 2009, 8:12
@promimi ... jak tak koukám, je to tady samá mlsná pusina. (smich) Je fajn, že chutnají. S kupovaný blátíčkem se totiž nedají vůbec srovnat. :-D :-D :-D
jíta406 18. 9. 2009, 23:40
dobrý večer,tak hlásím že mám druhou várku |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)jsou fakt super,no ještě jsem nezkončila ;-) ;-) ;-)švestek je dost (jablka) (jablka) (jablka)hezký víkendík |:o) |:o) (hello) (hello) (hello) (hello)
zjelenice 19. 9. 2009, 9:12
@jíta406 tak Jituš, taky budu v neděli dělat další várku. Mamču jsem pověřila nasbíráním švestek u kamarádky... já už totiž žádné další nemám 8o| 8o| 8o| a tak budu povidlovat a povidlovat a povidlovat.... ;-) jsou totiž výborná i do obyč jogurtu
Míša a Kubík 18. 9. 2009, 20:58
zdravím všechny povidlačky (noc) - chci se jen zeptat, zda je v nich cítit ten rum - kdekoliv je v nějakém cukroví apod. cítím ho (i když ostatní ne) a vadí mi. Tak si říkám, jestli bych to nezkusila raději bez něj. i když jak čtu zkušenosti všech, tak by mi tam teoreticky vadit neměl, ale raději se ptám, zda tam "musí" být, aby se dílko zdařilo, případně, jestli máte někdo stejně "vyvinuté" chuťové buňky a je tam cítit....proti rumu nic, jen bych raději nějaké vínko, pivko, či něco míchaného ;-) , ale ne do povidel... díky moc za odpověď - už se těším na povidla bez konzervantů, barviv a kdo ví co ještě |:o)
zjelenice 19. 9. 2009, 9:03
@Míša a Kubík Míšo, tak rumík tam určo být nemusí... je to sice pekelně dobrá kombinace - rumík a skořice, ale asi se to bez něj taky obejde..... a hlavně, rumík se tam dá vždycky přidat. Zkuste nejdřív dát jen skořici a hřebíček a rozmixovat. A pak do malé mističky dát jen kapku nebo dvě, zamíchat a ochutnat.... Jinou radu asi nemám :^) Pak dejte vědět, jak jste "chuťově" dopadla (smich)
markis 18. 9. 2009, 11:05
Dobrý den Zuzko, vyzkoušela jsem váš receptík a povidla jsou úžasnáááá (Y) (Y) (Y), moc nám chutnájí, namazaný chleba s máslem a povidla to je dobrůtka, určitě budou výborná i do buchet (C) (C) díky a mějte se hezky (flower) (hello) Markéta
zjelenice 19. 9. 2009, 9:06
@markis Markéto, tak teď jste mě dostala. Úplně jsem zapomněla, že se povidla dají mazat na chlebík. (smich) Já mám teď u kojení sladké období, takže do sebe valím samé marmeládky (samo domácí), buchetky snídaňovky a bábovečky.. (zajic) z něčeho jako je salám či šunčička bych se asi ......takže díky za tip (Y) no a samozřejmě mě moc těší, že povidla chutnají (H)
AnežkaaVojtisek 17. 9. 2009, 14:16
Dobrý den Zuzko,tak jsem dělala Vaše povidla,a nevím čím to je jsou nějaká řídká :-((( Mohla by jste mi prosím poradit,kde jsem udělala chybu?? BohumilaSolcova1978@seznam.cz velmi děkuji za odpověd Bohunka :-( :'(
zjelenice 17. 9. 2009, 16:42
@AnežkaaVojtisek Bohunko, je to tak, jak už Vám napsala Jitka. Pokud se Vám zdá, že jsou řídká, přidáte na době pečení, 10-20 minut. Stává se to v případě, že švetsky nejsou dost zralé. Taky vím, že jedna maminka po upečení odlila trochu šťávy pryč a až pak mixovala. Snad Vám to pomůže pro příště... pokud zůstanete receptu věrná :-$
Jia 17. 9. 2009, 15:32
@AnežkaaVojtisek Bohunko, taky jsem je dnes dělala a nechala jsem je tam dělat asi o 10 minutek déle (H) Zuzka to v receptu píše, že když jsou řídká, povařit delší dobu (hello)
AnežkaaVojtisek 18. 9. 2009, 8:06
@Jia Dobré ráno Jitko, povidla jsem nechávala déle skoro 30min. O víkendu budu dělat další várku,tak snad už budu šikovnější.Jinak jsem zkoušela povidla přidat do těsta na koláč či perníku a moooooc dobrý.Takže i tak se využijí... Ještě jednou moc děkuji za odpovědi. Po víkendu napíšu jak jsem uspěla... Všem přeji krásný a teploučký víkend (child1) (hello) (F)
zjelenice 19. 9. 2009, 9:10
@AnežkaaVojtisek Bohunko, mám pro Vás tip na dobrou buchetku, kam já povidla přidávám... dávám kombinaci tvarohu a povidel, bez marmeládky a je to fakt ňami, ňami.... http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=11990&user=50349 Na snídani jsem schopná sníst půlku plechu. A vzhledem k tomu, že vše dávám jen tak ciky caky, žádné důlkování, tak určitě nebude ani vadit, že jsou řidší. (flower)
Jia 17. 9. 2009, 13:50
Taky jsem dnes dělala (Y), z 6 kilo švestek (smich)! Tak mám 6 velkých sklenic a jednu malou skvělých povidel (Y). Dík, Zuzko, že ses podělila o receptík (L)
zjelenice 17. 9. 2009, 19:03
@Jia ... no fakt není zač. Když se někdo podělil se mnou, tak já musím s mimáčem.... to dá rozum (smich) (smich) (smich)
petracie 17. 9. 2009, 13:32
ahoj, chci se zeptat, celou dobu má být teplota těch 250°C? Chystám se je dělat podle tohoto receptu (vypadá skvěle), akorát ta teplota mě trošku mate... :-$ díky za odpověď. Petra
petracie 17. 9. 2009, 13:39
@petracie ...už je mi to jasné... peče se to chviličku...já jsem totiž četla i recepty, kdy se to dělalo třeba 5-6 hodin jdu na to :-)
zjelenice 17. 9. 2009, 16:37
@petracie .. přesně tak, peče se to hodinku, takže mnohem kratší dobu. Teplota je 250 stupňů po celou dobu pečení. Tak ať se podaří... (flower)
luccy 17. 9. 2009, 11:29
Taky se chci přidat k hodnocení tohoto super (Y) receptu,protože jsem před chvíli povidla dodělala a tak můžu napsat,že jsem nikdy lepší povidla nejedla a taky už jiná dělat nebudu. Díky moc Zuzce za super recept (clamp) (clamp)
zjelenice 17. 9. 2009, 13:08
@luccy Lucko, dííííky. Jsem přesvědčená, že by byl hřích se o něj nepodělit (Y) Tak ať chutnají
vavy2 17. 9. 2009, 10:06
zjelenice 17. 9. 2009, 13:06
@vavy2 no Hani, vy jste asi hoooodně mlsná rodinka. (H) ale malý je boží :-D U nás to vypadá obdobně. Když se peče nebo vaří, tak malá samo nesmí chybět (smich)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie