(recept
si oblíbilo 603 návštěvníků)
Švestková povidla... ta nej... jen pro rozmlsané
Potřebné ingredience
2 kg švestek,
2 lžíce octa,
50 dkg cukru,
1/2 káv. lžičky mleté skořice,
3 roztlučené hřebíčky,
4 pol. lžíce rumu
Postup přípravy
Jsem milovnice všeho sladkého a pečeného. A když jsem jednou ochutnala tahle povidla, už jsem jiná nechtěla. Vždycky jsem kupovala nebo nějaká domácí dostala. Ale až díky tomuto receptu je dělám a budu dělat jen sama. Jsou božííííí, doslova luxusníííí. A navíc receptík vůbec není tak pracný, jak by se mohl někomu zdát. Zvládla jsem to i se dvěma malýma dětma a výsledek opravdu stojí za to.
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
Švestky umyjeme, vypeckujeme a dáme do pekáče. Pokapeme cik cak octem a dáme péct na 250 stupňů. BĚHEM PEČENÍ ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Pečeme 20-25 minut. Po uvedené době na švestky nasypeme 25 dkg cukru a znovu dáme péct na 15 minut. Poté opět přisypeme 25 dkg cukru a šup znovu na dalších 15 minut do trouby.
Po upečení přidáme rum, skořici a roztlučené hřebíčky. Zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do požadované konzistence (tedy jak kdo má rád)
Pokud se vám zdá, že švestky jsou po upečení příliš vodnaté, necháme ještě 10-15 minut péct.
Pak jen naplníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Já jsem sklenice dala ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.
Teď už jen dobré mlsání a pečení.....
vypeckované a octem pokapané švestky, připravené do trouby
po 25 minutách posypané první dávkou cukru (25 dkg)
po 15 minutách, před nasypáním druhé dávky cukru (posledních 25 dkg)
po upečení... teď už jen přidat hřebíček, rum a skořici a rozmixovat
rozmixované... už jen naplnit sklenice
z jedné dávky mám čtyři 350 ml sklenice
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
skrivka
(upraveno)
31. 8. 2012, 13:38
Není co dodat, prostě paráda .
babybel
(upraveno)
31. 8. 2012, 11:44
Dobrý den, také se chystám je zkusit, chci se zeptat, jestli dávat do předem vyhřáté trouby+25 minut nebo to je 25 minut se studenou troubou ? Mockrát děkuji
skrivka
(upraveno)
31. 8. 2012, 13:40
@babybel
Dávala jsem do studené trouby a nebyl žádný problém.
babybel
(upraveno)
2. 9. 2012, 22:10
@skrivka
Tak jsem dala do předehřáté trouby, povidla byla nádherná, tmavá a hlavně ta chuť...vážně luxus, to se nedá s kupovanými v žádném případě srovnat....mockrát děkuji za recept
Didinka99
(upraveno)
30. 8. 2012, 16:13
Tak jsem dnes poprvé dělala povidla podle vašeho receptu a jsou luxusní,sice jsem měla jen 1kg švestek,tak jsem vše vidělila i časy pečení.Pekla jsem na 220(na mé troubě maximum)na spodní a vrchní ohřev a vše se krásné povedlo. děkuji a příště už udělám minimálně dvojitou dávku,je to lahoda,rychlovka,bez práce
clarice
(upraveno)
28. 8. 2012, 10:07
včera jsem dělala tyto povidla,nevím ,kde se stala chyba,(dělala jsem přesně podle receptu),švestky se hooodně připekly k plechu, a nešly dolů.Ve výsledku mám ze 2 kg švestek 1 skleničku povidel.
sesemka
(upraveno)
1. 9. 2012, 10:45
@clarice
asi švestky měly malý obsah vody nebo vám přehřívá trouba, já dělám tak z dávky a půl, aby se mi to neškvarkovatělo
Anna1234
(upraveno)
4. 9. 2012, 11:35
@sesemka
Robím povidla touto technológiou (pečením v troubě) už 20 rokov. Ja síce nedávam žiadny cukor ani prísady, lebo pravé české povidla sú bez cukru a prísad. Ale čo je dôležité, ocot sa dá na spodok nádoby a spodná vrstva švestek sa dá dužinou dole a slupkou hore. ostatné vrstvy sa môžu nasypať. Keď sa objaví šťáva mezi švestkami, znížiť teplotu, aby to len trochu bublalo. Ja robím povidla v klasickom kastróle, (nesmie mať umelohmotné uši), ktorý sa zmestí do trouby a ten naplním až po vrch. Povidla sú hotové, keď klesnú do polovice kastrólu (pod uši kastrolu). Potom ich len varečkou rozmiešam, horúce dám do pohárov, zavíčkujem a položím hore dnom aby vychladli.
plus35
(upraveno)
25. 8. 2018, 9:16
@Anna1234
Půjčila jsem si oválný nerez pekáč vysoký 10 cm, asi se blbě ptám, musí být v troubě s víkem ?? nepřipálí se ?? Chci zkusit z hrušek a nerada bych výsledné dílo pak vyhodila.
žabada
(upraveno)
25. 8. 2018, 18:44
@plus35
nepřiklopené, musí se odpařovat voda
sesemka
(upraveno)
8. 9. 2012, 22:02
@Anna1234
takto mi to kdysi radila sousedka, ale přiznám se, že jsem to nezkoušela, měla jsem z toho docela obavy .... ale teď koukám, že mít nemusím, jen mít ty švestky, děkuji za radu
Zabanka
(upraveno)
27. 8. 2012, 22:34
Skvelej recept,jeste ted se olizujene
beruškaveruška
(upraveno)
27. 8. 2012, 12:17
vynikající recept dělala jsem i takto hrušková povidla a nemají chybu
luana
(upraveno)
26. 8. 2012, 14:09
LUXUSNÍ Co víc dodat, dělám již druhou dávku
pindruzka
(upraveno)
23. 8. 2012, 21:11
dneska jsem delala poprve a rovnou dvojitou davku a musim rict, ze jsou fakt uzasna delala jsem je z tech klasickych malych svestek a jsou i krasne tmava, tmavsi nez na fotce. je fakt, ze se mi zdalo, ze jsou dost vodova, tak jsem je nechala dele propekat, po rozmixovani byly ale krasne tuhy.recept je uzasny, skoro zadna prace a vysledek skvely. letos jeste nejake udelam a recept si urcite ukladam diky za skvely recept
miruchka
(upraveno)
23. 8. 2012, 9:42
včera je dělala mamča a fakt jsou výborná díky za bezva receptík
sopo
(upraveno)
22. 8. 2012, 9:02
letos budu dělat již třetím rokem, jsou opravdu luxusní
Anny84
(upraveno)
22. 8. 2012, 8:43
Právě jsem dodělala a musím pochválit Nemá chybu. Super rychlovka Děkuji za parádní recept Anny
sesemka
(upraveno)
23. 8. 2012, 21:27
Takže jsem upekla, mňam, jednu várku jsem rozmixovala po pečení, druhou ne, ta nerozmixovaná zůstala tmavá .... no a jinak jsem plech vylila horkou vodou a smíchala se zbytkem po povidlích a mňam - výborný punč
Betty72
(upraveno)
21. 8. 2012, 16:54
..výborná povidlíčka.. ..moc děkuji za receptík...měla jsem zmražené švestky a i tak jsou výborná..jen jsem ještě po přidání koření a rumíku ještě cca 15 min pekla.(jak píšete)..a výsledek je famózní... ..moc děkuji...
petulisek
(upraveno)
21. 8. 2012, 11:16
Nejhorší povidla jaká znám!! Nejen že se přeochutnáte při přípravě, ale ještě ke všemu pak musíte udělat aspoň ze 3 dávek! A stejně to loni nestačilo A já blbá dala okoštovat švagrové a letos budu muset dělat i pro ni Ale jo, tak super, no, chválím a díky za recept!! Už jsem koupila rumík a teď jen už ty švestičky
Hanulka2
(upraveno)
21. 8. 2012, 9:43
.
Pavlušinka.
(upraveno)
21. 8. 2012, 9:13
Povidla jsem upekla včera, vynikající . Děkuji za výborný recept ,Pavla .
simonka:-)
(upraveno)
20. 8. 2012, 17:15
Tak mám 5 skleniček a hrneček se zbytkem už je snězený, jsou moc moc dobrá boule až za ušima, určitě udělám další,děkuji za receptík
mipla
(upraveno)
19. 8. 2012, 21:12
výborné,jendoduché ,rychlé , moc děkuji za tento recept
jajulik
(upraveno)
17. 8. 2012, 11:00
právě jsem povidla dodělala a musím říct že jsou výbornéééé Určitě ještě aspoň z jedné dávky udělám
Iwiska21
(upraveno)
14. 8. 2012, 20:06
zrovna jsem je dovařila, můžu říct, že příprava je opravdu jednoduchá , a POVIDLA jsou neskutečně chutnááááá , takže ještě zadělám na lívance, ať můžeme patřičně vymazat plech 7 Zuzko moc díky a klobouk dolůůů