Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2011 návštěvníků)

Řezy KARAMELKA

5.0
Řezy  KARAMELKA

Potřebné ingredience

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

Postup přípravy

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.

... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.

... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.

... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.

... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)

... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)

... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)

... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!

... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

klaki 28. 11. 2008, 18:21
Vypadá to lákavě :-$ určitě vyzkouším, karamel miluji (L) (F) (F) (F)
Gitty 28. 11. 2008, 21:30
@klaki :-) Určitě zkuste (zajic), uvidíte, jak se budou nejen děti olizovat (clamp) !
velca 28. 11. 2008, 17:09
Řezy karamelka jsem vyzkoušela byly vinikájcí, moc děkuji za receptík :) (Y) :-)
Berčík 31. 10. 2008, 10:14
Jdu to taky vyzkouset, jen dumam, do ceho mam namacet piskoty, protoze kava ani rum u nas neprichazeji v uvahu..... *-)
Hyzule 5. 11. 2008, 8:42
@Berčík Veri já jednou namáčela do čaje ovocného a super.Taky jdu vařit mléko a zítra budu péct.Už po několikáté je to prostě dobrota (Y)
Gitty 31. 10. 2008, 22:15
@Berčík Jen do toho, je to mňamka (zajic) . Pokud to nechcete namáčet kvůli dětem, tak nemusíte, je to tam hlavně kvůli aroma. (C)
Berčík 5. 11. 2008, 8:37
@Gitty (Y)piskoty jsem nakonec namocila do medu rozmichaneho s vodou (clamp) ^o) o to min sladke jsem to delala a musim rict, ze to bylo BAJECNY :-) Takze mooooc dekujeme za receptik, urcite vyrobime znova (L)
Gitty (upraveno) 21. 12. 2008, 17:54
@Berčík (Y) Díky za tip (Y) jsem ráda, že chutnalo a že se receptík u Vás doma zabydlel :-)
Rose11 24. 10. 2008, 17:11
Vcera jsem to upekla, prinesla do prace a sklidila velky uspech!! Jen se po nich zaprasilo. Dekuju za bezva recept! (hello)
Gitty 31. 10. 2008, 22:13
@Rose11 :-) Díky, jsem ráda, že chutnalo ! (zajic)
KáKá 1. 10. 2008, 15:51
Mám těsto úplnou placku,pomoc!Měli jste ho někdo vysoké?
Hyzule 1. 10. 2008, 16:11
@KáKá Paní Květo on ten piškot není moc vysoký.Taky jsem z toho měla obavy.Jak jsem přidala piškoty atd bylo to OK. (Y) (Y) (Y)
KáKá 1. 10. 2008, 16:17
@Hyzule No já už dávám krém,ještě polevu.tak uvidíme na řezu,jaký bude,děkuji
Hyzule 1. 10. 2008, 16:37
@KáKá pěkně jste mě rozhodila chuťové buňky.Čučím na obrázek a úplně bych se zahryzla.Je to velká dobrota. (Y)
KáKá 1. 10. 2008, 16:42
@Hyzule Koukněte v receptech na moje moka řezy!
Janka+3 19. 9. 2008, 18:40
Upiekla som tyto řezy a byly vynikající, mňam (zajic),děkuji za recept (jidlo)
Gitty 20. 9. 2008, 22:06
@Janka+3 A já děkuji za pochvalu ! :-)
růžík 29. 8. 2008, 18:07
Tak jsem také upekla :-) :-) :-) a je to dobrůtka (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
Gitty 30. 8. 2008, 10:03
@růžík Děkuji za pochvalu, jsem ráda že mají úspěch :-) ! (hello)
Machja 29. 8. 2008, 12:13
Už jsem je pekla a byla velká pochvala (Y) (Y) (Y), zrovna se na ně chystám znovu. (clamp) Jsou výborné, jednoduché, prostě k (zajic) (zajic) (zajic) |:o) |:o) |:o)
Gitty 30. 8. 2008, 10:02
@Machja Děkuji za pochvalu, jsem ráda že chutná :-) ! (hello)
Sarka76 (upraveno) 16. 8. 2008, 22:19
Já upekla taky ještě jeden korpus- je v receptech- Snadné a rychlé *Salko řezy* a je dost vysoký. Jinak náplň jsem dělala podle tohoto receptu a řezy jsou vynikající!!!!Děkuji moc za super recept, dělala jsem včera na oslavu druhých narozenin a všichni se olizovali. (Y) (Y) Šárka
Gitty 19. 8. 2008, 10:54
@Sarka76 Děkuji, korpus můžete použít jakýkoliv oblíbený :-) , klidně i nějaký jiný zde z MMB (Y), záleží každého na umu, chuti a zvyku. Tady jde hlavně o ten karamelový "vrch" (Y), proto taky řezy Karamelka (zajic). Paní Jana V. (jana1976) ID 79185 (v mých tipech, viz.výše) použila klasický hrnkový korpus a píše, že také to byla dobrota, takže jiný korpus?... proč ne? (Y) (hello) Petra
Sarka76 14. 8. 2008, 18:02
Chtěla jsem se zeptat jestli nemusí být v mouce PDP? Dělala jsem to podle receptu a těsto mi moc málo vyskočilo v troubě nahoru a je to takové divné.....Tak nevím, sníh jsem vmíchávala lehounce. Nevíte kde se stala chyba s tím těstem? :-S Dávala jsem to na normální plech a už se mi zdálo, že je těsta hodně málo. Nebylo by lepší péct v pekáči? Díky Šárka
LENNNA3 14. 8. 2008, 20:51
@Sarka76 Tak teď řeším úplně ten samý problém!!! :'( Nevím, co jsem udělala špatně, ale přesně to samé: už když jsem to dávala na plech, tak se mi to zdálo, že toho je málo... po upečení to je slaboučká placka :'(. A tak jsem se těšila, protože tyto řezy vypadají nádherně! Prosím poradíte? Neměl tam přijít ještě kypřící prášek? Nebo prosím poradíte recept na jiný obdobný korpus, jestli by mi to nešlo líp? Jsem kuchařka začátečník a nevím si rady. Děkuji moc!
OLUŠ 15. 8. 2008, 8:35
@LENNNA3 http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=23541&user=78825 (L) moje snadnější varianta ;-) doufám, že se paní nebude zlobit (L) (L) snadný korpus klidně vynechte kakao, chce-li světlý korpus :-$ a krém je bombový (Y)
LENNNA3 15. 8. 2008, 11:02
@OLUŠ Tak ještě jednou moc děkuju!!! Korpus už je upečen, krásně vysokej a povedl se (Y) (Y) (Y)
OLUŠ 16. 8. 2008, 18:40
@LENNNA3 (L) (L)já dělám už jen tento ;-) |:o) (Y)
LENNNA3 15. 8. 2008, 9:29
@OLUŠ Děkuju mockrát! Vyzkouším tento váš korpus (Y) - snad se mi tentokrát povede!
Bosacek 2. 8. 2008, 22:45
Buchtička vypadá náramně - budu ji muset zkusit, vypadá, že by chutnala i manželovi. Moc se mi líbí citovaná vychytávka od Mourinky - uvařit si víc plechovek salka do zásoby - jednoduše geniálně šetrné!
Gitty 6. 8. 2008, 18:23
@Bosacek (Y) Zkuste, fakt ňamka (zajic) !
ULMANKA1 16. 7. 2008, 13:59
AHOJ ,DNESKA RÁNO JSEM UPEKLA ŘEZY ,ZATÍM JSOU V LEDNIČCE,ALE UŽ SE TĚŠÍM AŽ PŘIJDE MŮJ MILÁŠEK S PRÁCE A DÁME SI SPOLU NA TERASE KÁVU A KARAMELKU.DÍK ZA RECEPT (hello)
Gitty 16. 7. 2008, 14:20
@ULMANKA1 Já také děkuji a přeji krásné odpoledne na terásce ! (C) (drink) (pusa)
matulka22 15. 7. 2008, 13:12
Tak ted jsem je dala chladit do lednice akorát jsem zapoměla ty piškoty polít rumem -nebude to vadit?vypadá to úžasně.Potom vložím (P) (zajic) (zajic) (zajic)
Gitty 15. 7. 2008, 15:52
@matulka22 Díky za pochvalu :-) ! Určitě to neva, taky bude jistě dobré (zajic) ! Už se těším na fotečku, předem moc díky (clamp) ! Krásné léto (plaz) ! Petra
Saweel 14. 7. 2008, 14:05
(clamp) naprostá chuťová delikatesa (clamp) Peču je tak 2x do měsíce pro návštěvy (pokaždé s malou obměnou) a každý pak odchází s receptíkem (Y) Díky moc za Váš nápad, který nikdy nezklame (hello)
Gitty 14. 7. 2008, 14:32
@Saweel Díky mocinky za pochvalu :-) , jsem moc ráda, že chutná (zajic) ! Ideální receptík, kde se fantazii meze nekladou (Y) Krásné léto (plaz) ! Petra (hello)
jitkaad 13. 7. 2008, 11:37
tééééda, to vypadá báječně |:o) a určitě i tak chutná (zajic) vyzkoušííííím
Dadia 12. 7. 2008, 22:43
Ahoj Péťo, v pátek jsme kolaudovali a tak jsem si vzpomněla na tuto vynikající buchetku (zajic) (clamp) Ale času bylo málo a tak žádné zdržování. Zase jsem to udělala z Be-be sušenek, ale tentokrát z kakaových a do krému samozřejmě tvaroh - ať je v tom nějakej ten vápník ;-) Vypadalo to úžásně a chutnalo ještě líp (Y) Ani jsem to nestihla vyfotit (P) Ještě jednou Vám moc děkuji za recept (L) (L) (L)
Gitty 13. 7. 2008, 9:29
@Dadia Díky moc za pochvalu :-) i další super tipy (Y) (Y) (Y) ! Tak ať se Vám dobře bydlí (sampus) ! (hello) Petra
cajule 15. 6. 2008, 19:56
něco tak užasného sem dlouho nejedla řezy sem dělala k včerejší oslavě narozenin a měli velký úspěch použila sem rybízovou marmeládu a ta celková chuť sladko kyselkavá po marmeládě je fakt skvělá určitě to brzo zopakuji moc chválím |:o) |:o) (clamp) (F) (F)
Gitty 16. 6. 2008, 22:17
@cajule Díky za pochvalu :-) i další tip s tou marmeládou (Y) ! Jsem moc ráda, že se i díky "mým" řezům Vaše oslava vydařila |:o) |:o) |:o) ! Mějte se krásně, Petra (hello) a 2 kluci (pirko)
Dadia 8. 6. 2008, 15:47
Péťo (hello) vynikající! (Y) (zajic) :-) akorát jsem - co by uspěchaná maminka - na to naskládala Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem (pl) a do salka s máslem jsem zašlehala tvaroh. Mňam mňam (clamp) Díky za recept (L) Zdraví Radka
Gitty 8. 6. 2008, 20:14
@Dadia Mňam ... to muselo být úúúúúúúúúžasné (zajic) (Y) !!! Díky za pochvalu, ale hlavně za další tip na obměnu ! (clamp) Mějte se krásně ! Petra (hello) a 2 kluci (pirko)
raduza1 1. 6. 2008, 21:23
Dobrý večer, řezy jsou úúžasné moc děkuji za výborný recept. Jen dodám takový "zlepšovák" SALKO stačí vařit 3/4 hodinky v papiňáku aspoň trošičku úspora času. Jo sundejte z něj papírový obal,ať se vaří jen plechovka. (Y) (clamp) Jo a vlastně jsem se ještě chtěla zeptat? Jak předem namočíte ty piškoty? Nebo je naskládáte na korpus a pak pocákáte?? Díky za radu. (L)
Gitty 2. 6. 2008, 9:04
@raduza1 Díky za pochvalu :-) . Piškotky lehce namočím a HNED pokládám, ale lze i pokropit přímo na korpusu (Y). Jinak díky za další dobré tipy (clamp) ! Mějte se krásně, Petra (hello) a 2 kluci (pirko)
Yvia1 27. 5. 2008, 18:19
Přenášet to musím asi na plechu? Potřebovala bych koláček odvézt na chatu už nakrájený. "Neblemcá" se na povrchu? (plaz)
Gitty 27. 5. 2008, 21:36
@Yvia1 Záleží na polevě a na okolní teplotě *-). Po vytvoření je nejlépe řezy stále uchovávat v lednici, aby byl krém i poleva stále tuhé. Pak se řezy i dobře krájí a jak vidíte na fotkách, tak jdou i skládat na sebe (Y). Já peču jedině na peč. papíru, dobře se pak koláče sundávají a plech umývá, na převážení koláčů pak používám plastové krabičky s víčkem, např. od Tupperware. Takové i chvíli udží řezy chladné. (zajic).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie