Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

BÁÁÁJEČNÝ TŘÍVRSTVÝ KOLÁČ S VIŠNĚMI, PĚNOU Z KYSANÉ SMETANY A MANDLOVÝMI LUPÍNKY :-)))

0.0
BÁÁÁJEČNÝ TŘÍVRSTVÝ  KOLÁČ S VIŠNĚMI, PĚNOU Z KYSANÉ SMETANY A MANDLOVÝMI LUPÍNKY :-)))

Potřebné ingredience

NA KŘEHKÉ TĚSTO:150 másla, 125 gramů cukru krupice, 1 vejce, 250 gramů mouky (dávám 1/1 hladkou a polohrubou) NA NÁPLŇ: Jeden velký kompot vypeckovaných višní i se šťávou, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce cukru NA ČEPIČKU :-) 1 kysaná smetana (žádná ošizená, hezky tučnomacatá!) ,3 vejce, 90 gramů cukru

Postup přípravy

Utřeme těsto a dáme v sáčku vychladit do lednice, aby se nám s ním lépe pracovalo :-)
Těsto dejte do dortové formy, vyzvedněte okraje. ( přímo ve zlomu vymačkejte těsto tenčeji - jinak má pak celý koláč tvrdý kousek na kraji, který jde ztěžka ukrojit ačkoliv je chutný). Já to dělám tak, že si vyválím menší kolo a pak ho přímo ve formě doválím skleničkou a domačkám prsty. Křehké těsto se prý nepodmazává, dávám pod něj i tak vystřižené kolečko z pečícího papíru. Jednou jsem i podmazala a podsypala kokosem - též nebylo marné.
Na těsto rozložte okapané višně.
Štávu z višní doplňte vodou na 1/2 litru a uvařte z ní standartní vanilkový puding (tj. pouze mléko nahradíte šťávou s vodou. Horkou hmotu rozetřete na višně.
Takto předpřipravený koláč pečte 35 minut (respektujte svou troubu :-)
Zhruba 10 minut před koncem pečení připravte "pěnovou čepičku" :
3 žloutky utřete s cukrem do bílé pěny (mixuji mixérem a dám tomu čas), přidejte kysanou smetanu (já přidávám i 1 smetafix) a jemně zašlehejte tuhý sníh z bílků.
Tuto pěnu rozetřete na předpečený koláč, hustě posypte mandlovými lupínky a pečte jej ještě 15 minut.
Vychladnout nechte ve formě, ideálně v otevřené troubě. Stejně si vždy trošinku sedne, tomu jsem ještě nedokázala zabránit, tak se nelekněte na chuti to nic nemění!
Ideálně podávat s kopečkem šlehačky či zakysané smetany. Dietní není, ale výtečný ano :-))))
Koláč se dá se stejným úspěchem péct z konzervy půlených broskví či meruněk - jen je pak jemňější - já mám radši výraznější. Možná by šla zakysaná smetana nahradit tvarohem. Písněte jak se povedl :-)

Foto dodám, jestli mi ho už rodinka nesnědla! P.S. : Mě a většině známých přijde výborný, mám tu ale i info, že je moc sladký. Těm, kteří na sladké nejsou doporučuji tedy puding nedoslazovat a snížit dávku cukru v pěně, popřípadě i v křehkém těstě :-(

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie