(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
POVIDLOVÝ PERNÍKOVÝ ZÁVIN S OŘECHY

Potřebné ingredience
30dkg hladké mouky,20dkg mletého cukru,2 lžíce medu,1 vejce,½ pol.lžíce rumu,½ pol.lžíce mléka,½ perníkového prášku do pečiva
Postup přípravy
*všechno zpracujeme do hmoty (jde to zpočátku ztěžka a vše vypadá dost nezpracovatelně,ale
vydržet,všechno se poddá), je-li třeba klidně přikápnou trošku rumu,aby se těsto spojilo. Pak vytvořit 3 bochánky, ty trošku pomoučím,zabalím do potrav.folie a uložím na 12-18 hodin do chladna.
*pak vyválím těsto na 3 placky, potřu povidly, posypu vlašskými ořechy a rozinkami (ty někdy vynechám)
a zabalím jako závin, potřu rozšlehaným vajíčkem a dám péct. Peču do zlatova, většinou vejdou všechny tři záviny na jeden plech, těsto válím max.na 5mm,jinak by závin při pečení hodně popraskal. I když se to stane,nic se neděje, jak se závin dopeče, necháme jej úplně vychladnout, všechno ztuhne a je to dobrota. Po vychladnutí zabalím jednotlivě záviny do alobalu a nechám nějaký den uležet-u nás ale jíme hned a když se dá dost povidel, tak je měkoučky okamžitě. Pak krájím ostrým nožem tenké plátky těsně před tím, než dávám na stůl, jinak je nechávám vcelku a v alobalu, aby zbytečne neosychaly.
vydržet,všechno se poddá), je-li třeba klidně přikápnou trošku rumu,aby se těsto spojilo. Pak vytvořit 3 bochánky, ty trošku pomoučím,zabalím do potrav.folie a uložím na 12-18 hodin do chladna.
*pak vyválím těsto na 3 placky, potřu povidly, posypu vlašskými ořechy a rozinkami (ty někdy vynechám)
a zabalím jako závin, potřu rozšlehaným vajíčkem a dám péct. Peču do zlatova, většinou vejdou všechny tři záviny na jeden plech, těsto válím max.na 5mm,jinak by závin při pečení hodně popraskal. I když se to stane,nic se neděje, jak se závin dopeče, necháme jej úplně vychladnout, všechno ztuhne a je to dobrota. Po vychladnutí zabalím jednotlivě záviny do alobalu a nechám nějaký den uležet-u nás ale jíme hned a když se dá dost povidel, tak je měkoučky okamžitě. Pak krájím ostrým nožem tenké plátky těsně před tím, než dávám na stůl, jinak je nechávám vcelku a v alobalu, aby zbytečne neosychaly.

Tak vypadá polovina závinu, který ještě není nakrájený.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

lendolana
(upraveno)
1. 8. 2008, 10:48
Tak tento receptík už moje tchýně dělá nějaký ten pátek a mohu vám jen a jen doporučit
je to dobrůtka
mňamka!!!!!!! pa Lenka






nahlásit

AliceM
(upraveno)
29. 10. 2008, 15:56
@lendolana






nahlásit