(recept
si oblíbilo 10 návštěvníků)
Naprosto úžasná ČERVENÁ ŘEPA
Potřebné ingredience
červená řepa, křen, cukr, ocet, sůl, anýz, fenykl
Postup přípravy
Hlavy červené řepy důkladně omeju (vezmu buď kartáček či novou žínku na nádobí a odrhnu to tou hrubou stranou). Větší rozpůlím či rozčtvrtím a dám vařit. Vařím do měkka. Ne moc! Uvařené nechám schladit a pak nastrouhám na hrubo...Do té vody z vaření řepy (přijde mi líto nepoužít ho a vylít přeci jen se tam vyvaří spoustu cenných látek) dám na 1 litr vody z červené řepy 1/2 litru octa, 1 lžička soli, 6 dkg křenu 1 dkg cukru, fenykl, anýz. Křen vmíchávám přímo do řepy. Lák chvíli povařím a přecedím přes sítko aby nebyly v láku již zrníčka koření... tak abych ji lehce potopila. Nechám cca tři hodiny uležet a ochutnám zda není zapotřebí ještě přisladit či více octa... Naplním skleničky a pak steriluju cca půl hodiny..
Letos jsem koupila levnou řepu, ale byla docela ošklivá, takže jsem ji před vařením oloupala. Jinak se držela dle receptu a je mňam!
V případě, že potřebujete poradit, písněte mi vzkaz..
Letos jsem koupila levnou řepu, ale byla docela ošklivá, takže jsem ji před vařením oloupala. Jinak se držela dle receptu a je mňam!
V případě, že potřebujete poradit, písněte mi vzkaz..
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Luisik7
(upraveno)
16. 10. 2011, 9:48
Poradíte mi, kolik má být asi té vody?? Já už ji včera uvařila a vodu vylila
Jambi
(upraveno)
10. 3. 2011, 22:24
Vařím fakticky stejně, ale vždy loupu řepu až po uvaření. Koření povařím zvlášť v trošce vody - pak přecedím do řepy. Vodu z vývaru neloupané řepy bych nepoužila. Když potřebuju vývar třeba na barščík, tak vždy z loupané řepy. Jinak tenhle recept nemá chybu
Macík74
(upraveno)
10. 3. 2011, 22:55
@Jambi
jo jo koření taky povařím ve šťávě... a nedávám celé... řepu neloupu vůbec.. a chutná!
Macík74
(upraveno)
7. 10. 2012, 11:41
@Macík74
Letos jsem koupila řepu levnou leč byla dost bídná napovrchu, takže jsem ji oloupala a jinak dělala stejně.. a snad se podaří...
Mispulka2276
(upraveno)
10. 3. 2011, 17:03
To tu řepu před vařením napřed oloupete? Já když chci zavařovata řepu, tak ji také umyji a dám vařit a pak ji již uvařenou oloupu a zpracovávám dál. Tak nevím, protože pokud bych použila tu vodu z řepy po vaření, byla by cítit zeminou.
Macík74
(upraveno)
10. 3. 2011, 22:01
@Mispulka2276
noo zatím jsem koupila vždy tak pěně čistou řepu, že stačilo vzít novou žínku na nádobí a tou hrubou stranou jí odrhnout.. odkrojit tam kde má ty natě... popř. nějaké ošklivé místa.. a vařím i se slupkou... a potom i strouhám se slupkou.. neloupu jí... a necítím hlínu... tak nevím..