Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 31 návštěvníků)

Nebeská roláda - (nepraská, vláčná a mechová)

0.0
Nebeská roláda - (nepraská, vláčná a mechová)

Potřebné ingredience

Roláda: 5 vajec, 3 PL cukru, 2 PL hladké mouky, 1a1/2 PL kakaa, 1 PL strouhaných mandlí (neloupaných), 1 PL oleje, 3/4 ČL prášku do pečiva. Krém hrk hrk: 1 konzerva jahodového kompotu, 1 puding bez vaření od dr. Oetkera, 1 šlehačka + 1 ztužovač šlehačky

Postup přípravy

Ze všeho nejdříve si nachystejte suroviny, abyste je měli pěkně připravené k ruce, než začnete šlehat těsto na roládu.
1) oddělte žloutky od bílků - bílky dejte do mísy, ve které je budete šlehat a přidejte k nim špetičku soli,
2) žloutky si nechte bokem na misce a přidejte k nim 1 PL oleje,
3) na další misku se dejte 3 PL cukru,
4) v poslední misce smíchejte 2 PL hladké mouky s 1 a 1/2 PL kakaa, 1 PL mletých mandlí a zamíchejte do toho 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva.
Tak a teď můžete začít šlehat bílky - mixer dáme na plný výkon a když bílky začínají tuhnout tak za stálého šlehání přisypeme cukr a vyšleháme tuhý sníh, šleháme dál a přilijeme žloutky s olejem ... stále šleháme - můžeme jen trochu snížit rychost a zašleháme mouku smíchanou se zbytkem přísad.
Vylijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou podložkou a dáme péct do trouby vyhřáté na 160°C na cca 6-8 min. Pak teplotu snížíme na 140°C a ještě pár minut dopečeme (podle toho, jak komu peče trouba). Raději hlídáme, přece jen je to těsto s kakaem, tak ať přílíš nevyšušíme.
Upečenou roládu (těsto) necháme vychladit - já jsem ji po chvilce stočila i s podložkou a vrazila na 15 min do mrazáku. Pak z těsta odstraníme papír nebo uvolníme z podložky - může se stát, že lehce drží a proto si pomůžeme tupým nožem nebo cukrářskou kartou. Nikdy nesundávejte hned po vytažení z trouby, to je těsto ještě přílíš křehké. Ochlazením zvlhne a je pak krásně pružné a nepoláme se vám.

Na takto připravenou roládu naneseme krém, jehož přípravu během pár minut zvládne každý amatér.
Do plastové krabičky s dobře přilehajícím víkem vlijeme jahodový kompot (já jahody překrojila na polovinu, protože se mi zdály trochu moc velké, přisypeme vanilkový puding bez vaření, zalijeme to šlehačkou a přisypeme 1 ztužovač šlehačky - nic nemícháme !! Zavřeme dobře víko, aby se nám obsah nevylil a nyní s krabici párkrát pořádně zahrkáme :-))) t.j. pořádně protřepeme. Už po několika hrknutích cítíte, že se obsah krabice stává méně tekutým, až posléze zhoustne docela. Bohužel jsem popadla pozdě foťák, ale výslednou konzistenci dobře vidíte na fotce, kde jsem krém už nanesla na plát těsta. Takže tímto způsobem nanesete, stočíte, necháte chvilku vychadit a pak už jen musíte dávat pozor, aby na vás vůbec kousek rolády zůstal !!!
Prostě lahoda :-)) Mana nebeská ! a zvládne ji každý začátečník !
P.S.
Víc obrázků k receptu najdete, když si dáte do vyhledávače název receptáře, který je vepsaný v obrázku :-) V mých receptech pracuji s obrázky ve větším rozlišení a jistě pochopíte, že se mi nechce vše znovu zmenšovat, protože odkazy jsou tady adminům velké v očích.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Darja70 5. 6. 2011, 16:12
(Y)Dělala jsem s 2 konzervama manadrinek a super, rychlé, povedené, dobré. Děkuji (F)
fiffina 13. 4. 2011, 16:49
Jaruško dobrý den nebeská roláda vypadá pěkně (F) (F) (clamp) (clamp) chtěla bych vyzkoušet a mám dotaz ty jahody i s nálevem? a jaká gramáž tam má byt? a co mražené borůvky mohly by být? děkuji marta
Jambi 13. 4. 2011, 19:53
@fiffina Ano Martičko, ty jahody i s nálevem - nejlíp se mi osvědčily ty od Giany http://www.nakupdomu.cz/potraviny/sterilovane-potraviny/kompoty/giana-jahodovy-kompot-425g-2038.html jsou krásně pevné, jen je raději rozkrojím na 1/2, aby se kousky líp rozložily při plnění - tady to mám víc rozfocené http://recepty.zandule.cz/oneRcp.php?id_rcp=515 Určitě i ty borůvky by šly, ale spíš bych volila kompot, nebo si je trošičku podlila, lehce osladila a nechala projít varem a studené pak vyhrkala stejně jako jahody :-)
Jarmila1 3. 4. 2011, 9:21
Jarka, krásne sa podarila a chválim aj fotku (Y) (Y) (Y)
Jambi 5. 4. 2011, 16:45
@Jarmila1 (F) (F)Děkuju (L) (F) (F) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie