Zobrazit přihlášovací formulář

Nápoje, drinky

Přidat recept

Cibetková káva

0.0
Cibetková káva

Postup přípravy

Cibetková káva-káva pro opravdové labužníky
Jde o vzácnou kávu z Indonésie Kopi Luwak((kopi=káva a luwak znamená v indonéštině cibetka), která je zvláštní tím, že se zrna kávy nesbírají tradičně na kávových plantážích, ale vybírají se ručně z trusu divoké cibetky Luwak. Sběrači kávy musí v lese pátrat po cibetčím trusu, probrat se jím, najít v něm plody kávovníku a odstranit obal peckovice z nepoškozených zrn. Ta se pak praží klasickým způsobem. Fermentovaná zrna ztratí původní hořkost a po vyloupání a pražení získají zvláštní jemnou chuť a příjemné aroma. Chuť cibetkové kávy je popisována jako velmi kořeněná, s velice příjemnou a lehkou příchutí čokolády a karamelu.
Kávu Kopi Luwak uvedla na trh koncem devatenáctého století rodina Widjajů z Jakarty. Jeden z potomků slavné rodiny si pamatuje, jak ve třicátých letech jeho rodina prodávala vzácná kávová zrna bohatým holandským úředníkům.
Ovíječ skvrnitý neboli cibetka je kunovitá šelma podobná kočce vážící v dospělosti zhruba 4 kg. Je noční tvor a živí se převážně hmyzem, hlodavci, drobnými ptáky a tropickými plody. Cibetka je noční tvor, kterého lze ve dne vidět jen velice zřídka, a proto je velice těžké monitorovat jejich výskyt na jednotlivých plantážích.
Mezi nejvýznamější teritoria kde se vyskytuje Cibetka patří indonézské ostrovy Sumatra, Jáva a Bali.
Kunovité šelmy cibetky Luwak zrnka kávy pojídají. Zrna projdou neporušená zažívacím traktem těchto zvířat, přičemž proces trávení zbaví kávu mnohých hořkých látek a ta je pak mnohem aromatičtější a lahodnější. Domorodí obyvatelé tvrdí, že si cibetka vybírá jen ty nejzralejší a nejkvalitnější bobule kávy.
Cibetková káva patří k nejdražším hlavně z důvodu, že se musí vyrábět pouze tradičním způsobem, protože cibetky v zajetí kávové plody jako svou potravu nepřijímají.
Pro představu kolik stojí tato káva, cena za 1 kg této kávy pohybuje v přepočtu kolem 20.000 korun.
Kávu připravujeme z čerstvě namleté kávy (5 - 8 g na šálek) nejlépe za studena (ne v el. mlýnku).
V Indonésii je tradiční způsob přípravy kávy kopi Luwak jako „turek“ s jemně namletým zrnem, které uvolní rychleji a více aroma. Nejvhodnější je vroucí voda těsně před bodem varu (ne z el. varných konvic).
Tradiční podávání a popíjení kávy kopi luwak má v Indonésii také své elegantní zákonitosti.
Kávu podávají ve skle bez ouška s podšálkem. Indonésané milují kávu horkou a sladkou jako karamel. Nejlahodnější a nejtypičtější je cibetková káva hned po zalití vroucí vodou, chladnutím ztrácí své chuťové kvality. Indonésané si proto ještě první vroucí doušek kávy nalijí ze skla na podšálek, tím si kávu zchladí na pitelnou míru a přecedí tím i nadbytečný lógr, který zůstává ve skle. První doušky cibetkové kávy popíjejí z podšálku.
Samozřejmě Kopi Luwak můžeme připravit i jako presso nebo překapávanou kávu s hrubším namletým zrnem kávy.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie