(recept
si oblíbilo 132 návštěvníků)
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ . ***OPRAVDU VYNIKAJÍ***
Potřebné ingredience
1kg masa (hovězí, vepřové nebo zvěřina), mrkev asi 3/4 kg , celer asi 1/2kilový a petržel asi 40 dkg, 1 velká cibule, tak cca 10 dkg špeku , 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 3 hřebíčky, 1 kysaná smetana,cukr, ocet, sůl, polohrubá mouka, knedlíky: 3 hrnky hrubé mouky 1/4 kostky droždí 1 a půl hrnku vody 1 lžíce tuku 1 vejce sůl
Postup přípravy
Svíčková na smetaně ( JINOU UŽ NEDĚLÁM) VYZKOUŠELA JSME Z INTERNETU A JE PROSTĚ NEJLEPŠÍ NA SVĚTĚ)
fakt doporučuji
FOTO MÁM S VEPŘOVÝM MASEM
1/2kg oškrábané mrkve, 1/4kg oškrábané petržele, 1/4 kg celeru - nakrájíme na kostičky, 1 nakrájená cibule, 10 dkg špeku, ze kterého jsme seřízli kůži a nakrájíme ho na malé kostičky
- tohle všechno mícháme v hrnci cca. 30minut, dokud to "nezhadrovatí". Špek to omastí, takže nic jiného nepřidáváme, nepřipálí se to.
- odložíme a necháme do rána
- 1kg masa (hovězí, vepřové nebo zvěřina, potřeme roztajeným máslem a uložíme do lednice
druhý den.
znovu trochu opečeme zeleninu, protože to máme všechno ztuhlé.
Zeleninu odsypeme stranou do mísy a do hrnce dáme maso, které opečeme ze všech stran.
K opečenému masu nasypeme zpět zeleninu a přidáme koření:
10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 3 hřebíčky, sůl
- Zalijeme horkou vodou, aby bylo maso zakryté.
Na mírném plameni vaříme cca. 2 hodiny, podle kvality masa.
Vyndáme maso a rozkrájíme na plátky. Odložíme stranou.
Vyndáme všechno koření, kuličky počítáme, aby byly opravdu všechny.
Nic se nestane, když ještě dolijeme trochu horké vody a necháme chvíli ještě povařit, pokud chceme víc omáčky a vyndáním masa samozřejmě ubylo
Připravíme si mixér (nástavec s noži) a omáčku důkladně rozmixujeme dokud není hladká.
-Připravíme si do misky 1 kysanou smetanu a rozmícháme ji s cca 4 lžícemi polohrubé mouky. Dáme to do omáčky a opět důkladně rozmixujeme.
přidáme 1 lžíci octa.
- Do pekáčku si dáme 8 kostek cukru nebo 8 hodně plných lžiček cukru krupice a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, jakmile je cukr měkký, má krásně zlatavou barvu, už ho déle na sporáku nenecháváme a hned ho nalijeme do omáčky, karamel je hodně horký, hned mixujeme, rychle tuhne.
Pozor! Pokud by vám karamel přešel až do tmavé barvy a nehezky smrděl, udělejte ho znovu, zničili byste si omáčku, byla by hořká!!!!!!!!!!!!!, to se ale stane jen když ho přepálíte, nemícháte, zapomenete na něj...
- Omáčku ochutnáme, můžeme dosolit, přidat ocet.
HOTOVO!!!
knedlíky :
dno mísy osolíme přidáme mouku, lžíci tuku, vejce a kvásek(rozpustili jsme ho ve vlažné vodé)a nechali vykynout zvlast.po přidání kvásku
vše smícháme a uděláme těsto dělá se velmi dobře a nechame vykynout asi 3/4 hodiny, jak těsto vykyne uválíme knedlíky a dáme je vařit do osolené vody knedlík vaříme 10 minut z obou starn takze celkem 20 minut po vyndani knedliku hned ho vidlickou 3x pichnem aby se nam nesrazil
fakt doporučuji
FOTO MÁM S VEPŘOVÝM MASEM
1/2kg oškrábané mrkve, 1/4kg oškrábané petržele, 1/4 kg celeru - nakrájíme na kostičky, 1 nakrájená cibule, 10 dkg špeku, ze kterého jsme seřízli kůži a nakrájíme ho na malé kostičky
- tohle všechno mícháme v hrnci cca. 30minut, dokud to "nezhadrovatí". Špek to omastí, takže nic jiného nepřidáváme, nepřipálí se to.
- odložíme a necháme do rána
- 1kg masa (hovězí, vepřové nebo zvěřina, potřeme roztajeným máslem a uložíme do lednice
druhý den.
znovu trochu opečeme zeleninu, protože to máme všechno ztuhlé.
Zeleninu odsypeme stranou do mísy a do hrnce dáme maso, které opečeme ze všech stran.
K opečenému masu nasypeme zpět zeleninu a přidáme koření:
10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 4 bobkové listy, 3 hřebíčky, sůl
- Zalijeme horkou vodou, aby bylo maso zakryté.
Na mírném plameni vaříme cca. 2 hodiny, podle kvality masa.
Vyndáme maso a rozkrájíme na plátky. Odložíme stranou.
Vyndáme všechno koření, kuličky počítáme, aby byly opravdu všechny.
Nic se nestane, když ještě dolijeme trochu horké vody a necháme chvíli ještě povařit, pokud chceme víc omáčky a vyndáním masa samozřejmě ubylo
Připravíme si mixér (nástavec s noži) a omáčku důkladně rozmixujeme dokud není hladká.
-Připravíme si do misky 1 kysanou smetanu a rozmícháme ji s cca 4 lžícemi polohrubé mouky. Dáme to do omáčky a opět důkladně rozmixujeme.
přidáme 1 lžíci octa.
- Do pekáčku si dáme 8 kostek cukru nebo 8 hodně plných lžiček cukru krupice a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, jakmile je cukr měkký, má krásně zlatavou barvu, už ho déle na sporáku nenecháváme a hned ho nalijeme do omáčky, karamel je hodně horký, hned mixujeme, rychle tuhne.
Pozor! Pokud by vám karamel přešel až do tmavé barvy a nehezky smrděl, udělejte ho znovu, zničili byste si omáčku, byla by hořká!!!!!!!!!!!!!, to se ale stane jen když ho přepálíte, nemícháte, zapomenete na něj...
- Omáčku ochutnáme, můžeme dosolit, přidat ocet.
HOTOVO!!!
knedlíky :
dno mísy osolíme přidáme mouku, lžíci tuku, vejce a kvásek(rozpustili jsme ho ve vlažné vodé)a nechali vykynout zvlast.po přidání kvásku
vše smícháme a uděláme těsto dělá se velmi dobře a nechame vykynout asi 3/4 hodiny, jak těsto vykyne uválíme knedlíky a dáme je vařit do osolené vody knedlík vaříme 10 minut z obou starn takze celkem 20 minut po vyndani knedliku hned ho vidlickou 3x pichnem aby se nam nesrazil
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
8. 5. 2016, 10:24
PetraRol
(upraveno)
7. 5. 2016, 21:04
kykina
(upraveno)
7. 5. 2016, 17:59
Tak přátelé,co dodat? Právě jsem dodělala tuto svíčkovou ( je nutno dodat,že jsem ji dělala poprvé a to proto,že sem ji chtěla prostě vyzkoušet,i když to byl veliký risk. Čekám totiž zítra děti na oběd) a nemohu se jinak vyjádřit než že je VYNIKAJÍCÍ Uvidím podle reakcí ,ale myslím si že už jinak dělat nebudu a svůj letitý recept schovám do šuplíku Pro paní Evu P. (plamenek) já jsem také maso prošpikovala a co se týče omáčky,není třeba zahušťovat,je tam dost zeleniny a omáčka je hustá po rozmixování dost ( a to já dělám hodně hustou) a smetanu klidně povařím i s omáčkou a nikdy se mi nestalo,že by s srazila :D
plamenek
(upraveno)
7. 5. 2016, 20:12
@kykina
Asi jsem se špatně vyjádřila, do hotové omáčky přidávám šlehačku,ale provařím ji jen minutku. Ale já jsem z oboru a nedělám karamel. Opeču maso ,vyjmu a ve výpeku opékám cibuli do zlatova,pak přidám zeleninu,taky míchám . Vrátím maso a dusím do měkka.
plamenek
(upraveno)
24. 10. 2015, 18:57
Koření dobré, ale hovězí maso špikuji trochou slaniny. Co mi vadí, je, že mouku nevaříte?? Rozmícháte se smetanou a to už nevaříte? No smetana by omáčku srazila,kdyby se s ní vařila, ale já dávám smetanu až do hotové omáčky.
Dan.ka
(upraveno)
24. 10. 2015, 18:40
Vypadá luxusně,mňam,takhle nějak ji taky dělám. A dám malou radu.Když mám v omáčce koření (rajská,svíčková apod.) tak ho dávám do toho vajíčka na čaj a lupnu do hrnce.Je to pak bez počítání
andrejka73
(upraveno)
24. 10. 2015, 18:19
Vynikající, jako z luxusní restaurace!!!
ostorka
(upraveno)
23. 2. 2015, 19:57
také vařím..
Lukášek duben
(upraveno)
18. 10. 2013, 18:51
Nikdy už dělat jinou nebudu, nejlepšíí svíčková jakou jsme kdy jedli!! |:o Je prostě luxusní, žravá ta nej nej nej všichni si k nám chodí pro recept!!!
Marcelkaa
(upraveno)
29. 4. 2012, 15:27
Dnes jsem dělala na oběd a je výborná ,jen jsem měla menší problém s karamelem ale nakonec to dobře dopadlo
Lucka293
(upraveno)
2. 12. 2011, 13:27
Právě jsem dodělala a je luxusní...podle reakcí čekám že už jinak ani dělat nebudu Díky za receptík
11Monča11
(upraveno)
5. 12. 2011, 9:35
@Lucka293
to jsem strašně ráda, že chutnala ))))))))))) my už také jinou neděláme