(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
Kynutý borůvkový koláč (posemberák - tak se mu říkalo dříve na jihu čech)
Potřebné ingredience
těsto:1/2 kg prosáté hladké mouky, 2 vejce, 100 g másla ( stela, hera), 100 g cukru, 1 droždí, 250 ml mléka - teplé, šp. soli, vanikový cukr, trošinku PDP, citronová kůra, plech: rozehřáté sádlo, hrubá mouka drobenka: 50 g másla, 4 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce cukr krystal, vanilkový cukr, rozdrcené mandle
Postup přípravy
Do mísy dáme prosátou přes síto hladkou mouku, přidám citronovou kuru a trošinku PDP, a 1/2 sáčku vanilkového cukru, uděláme důlek, vedle do umělohmotné mističky rozdobím droždí, dám jednu lžíci z celkového množství krystalového cukru a zaliji částí mléka asi tak 100 ml, mírně popráším hladkou moukou a nechám kynout :o), dále si rozehřeji máslo, do něj přidám zbytek mléka a 2 vejce (dávám celá vejce těsto pak drží pohromadě) a rošlehám, do důlku v misce naliji směs mléka a tuku s vejci a po té přidám kvásek - nakynutý, vše pomalu zamíchám a pokud těsto řídké zahustím hladkou moukou, přikryji utěrkou a dám kynout - já 1/2 - 1 hodina kynutí. Dle toho jak vyskakuje těsto :o). Po vykynutí rozdělím na 2 části těsto zpracuji, rukama hnětu, vyválím, dám na vymazaný plech, posypu borůvkami a navrch dám drobenku, nechám ještě tak 10 - 15 min. kynout na stole, pak pomažu okraje sádlem a peču na 200 stupňů, hned jak zčervená stáhnu na 100 stupňů a dopeču. Po vystydnutí dle potřeby posypu práškovým cukrem. DOBROU CHUŤ :O)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
juditap
(upraveno)
18. 8. 2012, 20:19
Děkuju za ztracený recept mé babičky a chuť dětství! VŠEM DOPORUČUJU ZKUSIT! Místo sádla se v naší rdině kraje potíraly máslem,ale na tom vůbec nezáleží Dají se dát i švestky!
nula
(upraveno)
19. 7. 2012, 15:04
Určitě zkusím jen pro upřesnění tato dávka je na 2 plechy nebo 1 ?
t.nadezda.t
(upraveno)
14. 7. 2012, 23:30
Koláč už jsem pekla dvakrát a má veliký úspěch,dcera je vybíravá a jí všechno bez okrajů ale tenhle zblajzne i s tím okrajem,opravdu vynikající dobrůdka děkujem za recept
Boňule
(upraveno)
21. 7. 2011, 19:11
HNED BYCH SI DALA, VYPADÁ ÚŽASNĚ, A COPAK U VÁS UŽ ROSTOU BORUVKY?
vašulina
(upraveno)
21. 7. 2011, 20:47
@Boňule
Jasně, ale je jich letos dost málo jako všude , ale stejně každoročně upeču tento koláč i několikrát a je fakt výborný - zvláště teplý jako od babičky a děkujiii
Údička
(upraveno)
21. 7. 2011, 10:20
Děkuji za receptík..určitě vyzkouším
vašulina
(upraveno)
21. 7. 2011, 17:32
@Údička
Peti vyzkoušejte - bude za královnu kynutých starých koláčů