Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 295 návštěvníků)

Zákusek - Větrník na plechu

0.0
Zákusek - Větrník na plechu

Potřebné ingredience

750ml vody, 22,5dkg ceressoftu (nebo másla), 22,5dkg hl. mouky, špetka soli, 8-9 vajíček

Postup přípravy

Vodu rozpustíme spolu s ceresoftem a špetkou soli, pak přidáme NAJEDNOU hladkou mouku a za stálého míchání mícháme na slabém ohni tak dlouho, dokud se těsto nelepí ani na hrnec, ani na vařečku (asi tak 4 minutky).

Za občasného promíchání necháme vychladnout.

Do vychladlé hmoty přidáváme PO JEDNOM vajíčka. Jestli jsou menší, tak 9 vajec, když jsou střední velikosti tak 8. Důležité je opravdu každé vajíčko krásně vymíchat a pak přidat až další (jde to i robotem, ale já dělám ručně :-)

Vymažeme si 2 plechy nejlépe ceresoftem, ale může být i máslo, a na ty dva plechy stěrkou rozetřeme hmotu (těsto od oka rozdělíme na 2 díly). Jde to pěkně. Vznikne nám tenká vrstva. Ale to je právě ono :-)
Dáme péct na 200 st. a prvních 15min troubu v žádném případě neotvíráme. Nejlépe je péct v horkovzdušné troubě (použít ventilátor, ať je přívod horkého vzduchu všude stejný).

Pečeme zhruba tak 30-40 min. Nebojte se, nespálí se. Je třeba, aby povrch byl na dotyk trochu takový křupavější (medové barvy), protože těsto jak chladne, tak trochu ještě změkne. Takže se nebojte, nebude to křupat, když se pak zakousnete.... Z trouby vytáhněte a nechte pozvolna vychladnout, nééé do zimy - může vám to pak spadnout, a to by byla škoda.

Na náplň používám nejčastěji: 3 pudinky karamelové (nebo salko na karamel uvařené), 700ml mléka, skoro celé máslo a cukru dle chuti. Uděláme klasický krém (do vychladlého pudinku vmícháme máslo - nebo varianta se salkem: vmícháme také pudink a máslo, prostě jaký kdo má rád krém).
Na první plát těsta naneseme karamel.náplň, na to dám ušlehanou jednu šlehačku a přiklopíme druhým plátem. Dáme na chvíli do ledničky, a můžeme podávat. Zdobím jen moučkovým cukrem, ať to není přeplácané. Je to úžasná dobrota.
PS: Tento skvělý zákusek Vás opravdu vyjde celkem levně, do těch 100,-Kč, podle náplně. Těsto vyjde ccca na 40,-Kč na oba plechy.

takhle to vypadá na celém plechu. Oba pláty těsta takhle krásně naběhnou - udělají takové "mraky"
Je to strašně jednoduché a docela rychlé, na to, jaká je to famózní záležitost!!!!!!!!!!!!!!!!!

pohled z boku. Náplň :-) každý si může udělat tu svou. U nás se prodává zákusek, jmenuje se Povidloň, a je to to samé těsto, jen se dají na první plát povidla, a pak šlehačk a pak druhý plát. Taky výborné. Jen jeden malý kousek stojí 15,-Kč...... takže si to raději peču sama :-)

a ty verze "povidloň". Tedy namazat spodní korpus povidly a na to ušlehanou šlehačku. Výýýborné.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

novackova 7. 4. 2017, 13:37
(Y) (Y) (Y) (F)
nasta77 16. 9. 2012, 7:51
(Y) Káťo Váš receptík už jsem zkoušela...zákusek je super |:o) |:o)dnes zkusím povidla + šlehačku :-) :-)
pavka5555 7. 5. 2012, 14:19
zrovna peču vaši dobrotu a příde mi to těsto hrozně řídké na plech to šlo vylejt mraky jsem už dělávala a to těsto bylo o hodně hustší tak nevííím *-) *-)
Kacur 1. 6. 2012, 12:07
@pavka5555 Pavli, omlouvám se, že odepisuji tak pozdě... nevšimla jsem si Vašeho komentáře. Těsto rozhodně řídké být nemá - tak, že by šlo vylít na plech určitě ne. Musí se roztírat stěrkou. Konzistence něco jako kaše. Nedala jste moc vody? Nenapadá mě, čím by to jinak mohlo vzniknout. Snad se ale větrník povedl a chutnal (L) (F) (F) (F)
dadinec 24. 7. 2011, 10:17
U nás tak oblíbené vlnky,dělám je už hodně let,ale vždy se po nich jen zapráší (Y) (clamp) (F)
betulín (upraveno) 21. 7. 2011, 20:50
mám dotaz, když děláte krém jen z pudinků(bez Salka) to tam nedáváte žádný cukr?
Kacur 24. 7. 2011, 8:16
@betulín Kači, máte pravdu. Chybí mi tam uvedený cuk. Když používám salko, tak cukr nedávám, když pudink, tak sladím dle chuti. Jdu hned recept opravit ,-) Děkuji a přeji krásné léto (plavec) (plavec) (plavec) (F) (F) (F) (L)
analie 16. 7. 2011, 12:50
RECEPT JE UŽASNÝ DELALA JSEM MALE VETRNIČKY NO JSOU SUPROVNI DIÍK MOC ZA RECEPTÍK DELALA JSEM POPRVE Z ODPALOVANÉHO TESTA A POVEDLO SE JE TO PROSTE BOMBA DÍÍÍÍÍK (Y) ( :-) ANETA
Kacur 18. 7. 2011, 22:06
@analie Anet, děkuji moc. Jsem ráda, že chutnalo (L) (L) (L) Krásné léto (plavec) (plavec) (plavec)
ditaf 13. 9. 2010, 9:44
jedním slovem LUXUSNÍ (zajic) Moc děkuji za tento recept (pusa)
Kacur 14. 9. 2010, 20:31
@ditaf Dituško, moc děkují. Jsem ráda že šmakovalo :-) :-) :-) Hezký večer vinšuji (L) (L) (L)
zdena1011 6. 9. 2010, 0:17
(Y) (F) (clamp) (clamp) Mňam zákusek!!! (Y) (Y)
Kacur 14. 9. 2010, 17:58
@zdena1011 Děkujíí (L) (L) (L)
IvetaV 4. 6. 2010, 20:53
Dobrý den Kateřino, a opravdu tam patří tolik vody? Když si pročítám jiné recepty na odpalované těsto, tak je tam té vody v poměru k mouce míň. Odpalované těsto jsem ještě nikdy nedělala a nerada bych to zkazila. Iveta :-)
Kacur 4. 6. 2010, 22:30
@IvetaV Dobrý den Ivet, ano ano, recept je napsán správně. Nebojte se ničeho, není to nic těžkého. A opravdu doporučuji: péct na 200-210st. Troubu neotvírat minimálně 15minut a péct skutečně 40minut minimálně (někdy peču i více). Nebojte, nespálí se. Tak pečení zdar a ať chutná (L) (L) (L) (F)
Zrušený účet 23. 4. 2010, 21:34
:-) :-) :-)tak jsem dnes upekla podle vašeho receptu a právě se tu s manželem ládujeme ,-)jen krém ze salka mi tentokrát neztuhl *-)chci upéct kolegyním do práce a zkusím krém z pudinků :-$ Děkuji moc (F) (F) (F)Manžel větrníky zbožňuje a už mě několikrát pochválil :-) :-) :-)
Martafonek 3. 4. 2010, 16:39
(L) (L) (L) (L) (L) (L) velké díky za recept,úplně super jako pravej větrník z cukrárny fakt.,Ještě jsem přidala tu karamelovou polevu!!!! Báječný už ho peče celá rodina ,-) dostala by jste řád zlaté vařečky (clamp) (clamp) (clamp)
Kacur 6. 4. 2010, 21:24
@Martafonek Marti, móc děkuji za krásný komentář (L) (F) (F) (F) Jsem moc ráda,že chutnalo. Mějte se moc hezky (L) (F) (flower) (leto)
personalistka 5. 6. 2009, 19:00
Katko zaujal mě Váš receptík, ráda bych vyzkoušela o víkendu, přečetla jsem si pár komentářů a jsem na pochybách, jestli chápu správně. Krém děláte z karamelových pudinků a másla nebo z karamelových pudinků, uvařeného salka a másla? A ještě mi není jasné, jak péct oba plechy najednou. Mám elektrickou troubu a dva plechy tam nedám. Mohu péct jednotlivě? Jsem jak začátečník, ale raději se hloupě zeptám, než abych takovou dobrotu zkazila. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď.
Kacur 6. 6. 2009, 10:33
@personalistka Ivet, snad nepíšu pozdě ... Plechy můžete péct každý zvlášť, nic se neděje. Jestli máte dva plechy, tak si to klidně rozetřete na 2 plechy, a jak se jeden plech upeče, tak tam hned šupnete druhý plech. Péct opravdu skoro 40minut, nebát se, a opravdu na 200st. Vůbec se to nespálí. Krém je jen inspirací: Někdy dělám z karamel.pudinků a do toho máslo a ušlehanou šlehačku, někdy z uvařeného salka a másla - vše vyšlehat, natřít na 1 plát a na to natřít ušlehanou šlehačku a přiložit druhý plát, a když je čas a chci mít více krému, tak do uvařeného salka dávám ještě uvařený karamel.pudink a máslo. Opravdu záleží na každém, jak to má rád. Všechno, co chutná a voní po karamelu je určitě supér ;-) Určitě to Ivi nezkazíte, a doufám, že bude všem chutnat (F) (F) (F) PS: před týdnem jsem z toho těsta dělala takové malé hromádky (stříkala takové pusniky jakoby) a když se to upeklo a vychladlo, tak jsem trubičkou dovnitř stříkla karamelový krém (uvařené salko s máslem vyšlehané) a vznikly mini karamelové větrníčky. Bylo jich hodně a byly moc dobré. Zmizely rychlostí blesku. Některé jsem napovrchu jen cukrovala, jiné postříkala cik cak čokoládou. Tak snad jsem trochu poradila :-$ Mějte se moc hezky (L) (L) (L)
personalistka 6. 6. 2009, 17:19
@Kacur Tak jdu Katko na to, dnes upeču těsto a uvařím si pudink a zítra ráno spojím .. teda jestli se to povede .. zatím moc děkuji za Vaše rady i za prima inspiraci na malé větrníčky.
kurel 16. 3. 2009, 13:10
Výborné! (clamp) (clamp) (clamp)
nanda /kluci 05+06/ 15. 3. 2009, 10:51
Je to skvělé. Včera jsem pekla. Ještě zkusím variantu s povidlama. Moc doporučuju!!!!!! Kupodivu i odpalované těsto se mi poprvé povedlo. |:o)
Kacur 16. 3. 2009, 21:26
@nanda /kluci 05+06/ Aničko, tak to jsem ráda,že chutí (Y) :-) :-) :-) A s těmi povidly a šlehačkou jen doporučuji! Je to lehké a díky povidlům jemně nakyslé jakoby. Nemá to chybu. Šlehačku doporučuji osladit ! Jsem ráda,že se povedlo. Mějte se hezky (L) (L) (L) (F)
nula 10. 3. 2009, 16:29
;-) nevěsta to dělá pod názvem Dunajské vlny - je to moc dobré |:o) (jidlo)
Kacur 16. 3. 2009, 15:36
@nula No, jak vidím,tak názvu je spousty ;-) Já pod názvem Dunajské vlny dělám dvoubarevné těsto s višněmi nebo třešněmi ;-) ale hlavně,že nám chutná!!!!!! (Y) (L) (L) (L)
azaleia 10. 3. 2009, 11:52
Je to bomba,můžu se po něm umlátit (jidlo) Sama jsem ho zatím nezkoušela ,ale dělala ho moje drahá matinka a prostě božské,nemá to chybu [A] Malýmu v bříšku taky hrozně chutnalo (child5)
Kacur 15. 3. 2009, 13:38
@azaleia Leon, to jsem rááda,že taky chutí i malýmu v bříšku (Y) :-) (L)
TIENTEE 7. 3. 2009, 15:10
Já to taky občas peču, znám to jako mořské vlny. A jako vylepšení se může dát na krém ještě šlehačka. A když se chcete opravdu trochu pochlubit, tak smíchám jednu šlehačku pařížskou a jednu bílou, ušlehám, přidám trochu cukru moučky (menší množství, aby ta chuť nebyla příliš sladká a výrazná). Tak si to někdy vyzkoušejte. A dejte vědět, jaké to bylo. (Y) :-) (Y)
Kacur 10. 3. 2009, 14:30
@TIENTEE Evi, určitě zkusím s tou pařížskou šlehajdou (Y) Tu miluju. Dávám na krém klasickou ušlehanou šlehačku, ale s pařížskou to může být mocinky dobré (clamp) Díky za tip. Dám vědět, jak chutnalo. Ale už teď vím,že to bude eňo ňuňo :-) (Y) (Y) (Y)
Cylka 7. 3. 2009, 13:21
Jdu je píct!!! Z tohoto těsta peču věnečky, tedy z půl dávky. Těsto nacpu do pytlíku a na suchý plech dělám věnečky - točím dvakrát dokola. Těším se na ten krém ze salka..... :-)
Kacur 7. 3. 2009, 16:55
@Cylka Evi, ať se povede. Já se na ně chystám přes týden, mám hodně vajíček a chuť na věnečky nebo větrníky - takže ideální kombinace. ;-) Tak ať chutná (L) (F) (F) (F)
lenavackova (upraveno) 3. 3. 2009, 15:00
Kačenko, ostatní ingredience jsem zachovala podle Vás,jen do pudinkového krému (ten z karamel.pudinků je fakt vynikající) jsem pak zašlehala obyč.tuk Lando (Kaufland).Ani mi při mém poměru másla,mouky a zbytku ingrediencí nepřišlo,že by to těsto bylo blbý,stěrkou šlo rozetřít pěkně a hezky mi vyskočily v troubě ty vlny.Kdybych nevyplácala karamel.pudinky,pustím se dnes do řezů znovu :-) L.
Kacur 3. 3. 2009, 15:04
@lenavackova Ahá, tak to já taky někdy zkusím :-) :-) :-) A jsem ráda,že Vám vlnky pěkně vyskočily. No, a jak tak o tom "mluvíme", tak hned bych se do těch řezů pustila taky ;-) :-$ :-$ Ještě jednou děkuji za krásné komentáře. Mějte se hezky!!! (L)
lenavackova 3. 3. 2009, 8:56
Kačenko,chutnalo a to tolik,že na dnes k snídani nic nezbylo,včera večer plech zlikvidovali.Okamžitě začali křičet:"jé to je jako větrník"!Na mě zbyly dva malé kousky,ale pochutnala jsem si.Neměla jsem šlehačku,takže řezy byly jen s karamel.pudinkama vyšlehanýma s máslem a navrch moučk.cukr a byla to mňamka.Jo a nedělala jsem je z Ceressoftu,ale z másla a protože jsem byla líná krájet to máslo,nechala jsem celou kostku,tedy 250g a taky jsem dala tolik mouky.Krém jsem pak dost osladila,když je těsto bez cukru a povedlo se mi vše nádherně!!!Jak píšete,je důležité péct aspoň 40min. a troubu neotvírat,nemám horkovzdušnou,jen ele., a šlo to taky dobře.Mějte se a ještě jednou díky za recept!!! (Y)
Kacur 3. 3. 2009, 13:44
@lenavackova Leni, to mám radost,že chutnalo (Y) (L) (L) (L) A je supér,že jde místo Ceressoftu použít i máslo. Já to dělala vždycky jen z toho Ceressoftu nebo sádla. Ale máslo miluju!!!! A vody jste dávala více, nebo těch 750ml, když jste dala více másla a mouky? Mně teď s kalkulačkou vyšlo, že by to bylo nějakých 830ml na celé máslo :-) Ještě jednou děkuji za krásný komentář a jsem moc moc ráda, že chutnalo (F) (L) (L) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie