Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 38 návštěvníků)

PIŠKOTOVÝ KORPUS

0.0
PIŠKOTOVÝ KORPUS

Potřebné ingredience

· 5 vajec vel.M · 200g polohrubé mouky, · 200g pískového cukru, · 1 lžička kypř.prášku, · 5 lžic vroucí vody, · špetka soli opět na menší formu na větší formu 7 vajec 280 g cukru - moučka či krupice 280 g polohr. výběr. mouky asi 3/4 PRášek DO PEČiva 1 lžička soli 7 lžic vody

Postup přípravy

Z bílků a špetky soli našleháme tuhý sníh. Pak do něj opět šlehačem zašleháme polovinu cukr. Žloutky s druhou polovinou cukru šleháme do pěny 4 minuty. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme horkou vodu. Šleháme ještě jednu minutu. Do mouky přidáme kypř. prášek a prosijeme. Do žloutkové směsi šlehačem zašleháme asi 3/4 mouky. Pak metlou opatrně zašleháme polovinu sněhu, potom zbytek mouky a nakonec zbytek sněhu.
Dno formy vyložíme pečícím papírem, stěny nevymazáváme. Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 150 stupňů . Vyndáme a po pár minutách odřízneme stěny korpusu a vyklopíme dnem vzhůru.

Teplotu a dobu pečení je nutno přizpůsobit zkušeností s vlastní troubou.
Korpus je pečený, když během té hodiny vyběhne, ztmavne a pár minut před dopečením klesne tak, že není ani vypouklý ani propadlý.
Často se mi stávalo, že korpus "přetekl" nebo po vyndání z trouby se propadl. Vypozorovala jsem, že je třeba dát si pozor zejména na tři věci:
- lžičku kypř. prášku nedávat vrchovatou, spíš méně
- vejce max. velikost M ne větší
- lžíce vody nedávat příliš plné

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 1. 10. 2013, 12:05
(Y)
LEJLA 1. 10. 2013, 11:00
Budu péct vykrajovanou postavu,z kolika vajec mám upéct jeden plát na klasický plech(chtěla bych pak slepit dva pláty na sebe?)děkuji
blazken 6. 10. 2013, 20:38
@LEJLA dalal bych 4 vajíčka, tohle vyjde tak na formu 20-24 cm. Asi být Váma tak bych uděla z 8 vajec a pak rozdělila na dva nízké plchy jako na roládu jen těsto v tenké vrstvě
vojteschka 23. 2. 2012, 10:14
(Y) (clamp) :-) Moc děkuji za super návod na korpus!!! (Y) |:o) (F) Váš recept jsem použila na dort pro dcerku ke 2.narozeninám a takhle dobrý dort jsem ještě neupekla!!! ,-) (clamp) (L) PS: Korpus jsem fakt tak tu hodinku pekla ,-)
blazken 23. 2. 2012, 19:50
@vojteschka jsem ráda, že se vám povedl a že chutnal. On se peče opravdu dlouho, ale aby někdo neměl připomínky, že s to peče moc dlouho tak jsem to raději smazala (L) (L) (L) (L)
vojteschka 23. 2. 2012, 21:49
@blazken Byl vynikající!!! (zajic) (jidlo) Po dvoudenních oslavách mi v ledničce zbyly jen dva kousíčky... ,-) Dortík mám v albu "Dorty" - sice není jako od profesionála, ale malá z něj byla nadšená! A tu hodinku se na něj před troubou vyplatilo čekat ,-) (L) (L)
Zrušený účet 26. 7. 2011, 14:32
Mě to přijde strašně dlouho péct korpus hodinu *-)
blazken 26. 7. 2011, 16:05
@ já to nepeču hoďku, ale podle potřeby jak peče trouba. Prostě zkusím to špejlí a jak je hotov tak ho vytáhnu. I když jsem ho teď hodně dlouho nepekla a peče se myslím celkem dost dlouho, kvůli té vodě co se tym dává, ale opravdu si nejsem teď úlně jista :-$
Zrušený účet 29. 7. 2011, 19:32
@blazken Mě to přijde jako nesmysl, ta voda těsto jen víc napění....nemá to vliv na dobu pečení. Peču docela dost a vím, že pokud je trouba pěkně rozehřátá, tak se korpusy na plech pečou max.1/2hodiny a to jen když jsou opravdu vyšší.... *-)Tak raději do receptu napiš , že se peče podle typu trouby... (H) ať se v tom nikdo zbytečně nešťourá jako já ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie