Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

MERUŇKOVÁ CHELSEA

0.0
MERUŇKOVÁ CHELSEA

Potřebné ingredience

TĚSTO:
250 ml vlažného mléka,
1 rozšlehané vejce,
75g změklého másla,
3 lžíce cukru,
1/2 lžičky soli,
440g hladké mouky,
2 lžičky sušeného droždí nebo 1/2 kostky živého droždí ( já dělám ze živého )
NÁPLŇ :
nakrájené sušené nebo zavařené meruňky - 150 - 200g
rozpuštěné a vychladlé máslo na potření
mletá skořice nebo koření " jablečný štrúdl "
3 lžíce cukru krystal nebo krupice
meruňkový džem na potření

Postup přípravy

Mléko, vajíčko a máslo dáme do pečící nádobi, zasypeme hladkou moukou. Do jednoho rohu dáme cukr, do protějšího sůl, doproetře rozbrobíme droždí. Pekárnu zapneme na program TĚSTO a čekáme....
Po dokončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál a lehce prohněteme. Pomoučeným válečkem vyválíme čtverec asi 35x25 cm. Plát těsta potřeme tím rozpuštěným a vychladlým máslem - ale pozor, ne úplně až ke krajům, tak asi 0,5,cm od okraje. Posypeme nakrájenýma meruňkama, kořením a cukrem.
Těsto s náplní srolujeme do rolády a konce dobře " uzavřeme " . Pak roládu rozkrájíme ostrým nožem na kolečka asi 3 - 4 cm vysoké, ty potom přeneseme do vymazané dortové formy nebo vymyzaný pekáč. Překryjeme utěrkoua dáme ještě chvilku kynout. Nakonec potřeme marmeládou rozmíchanou v trošce vody a dáme péct. Pečeme při 220°C asi 30 minut ( čas je orientační, raději hlídejte. Záleží na výšce jednotlivých dílů ).

Příprava je sice trošku složitější ale fakt to stojí za to. Je to prostě MŇAM MŇAM....

Myslím, že by byla možná i obměna s jiným druhem zavařeného ovoce. Chystám se to vyzkoušet.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

zjelenice 14. 2. 2008, 20:42
Markétko, tak jsem před chvilkou dopekla. A musím říct, že něco tak vynikajícího jsem už hoooodně dlouho nejedla. Je to naprosto luxusní záležitost, kterou cpeme i teplou. (Y) Těsto neuvěřitelně vykynulo, až jsem měla strach, že se nevleze do nádobky a pak se s ním i v pohodě pracovalo. :-) No a na náplň jsem použila sušené meruňky , které jsem namočila do rumu s vodou, pak nasekala v mixéru a nakonec přidala rozinky. Na tenhle recept jsem se schystala už dlouho, ale nějak nebyl čas, což mě teď moc mrzí, vzhledem k tomu, že takovou dobrotou jsme se mohli cpát už mnohem dřív. ;-) Díky za recept, je skvělý (L)
Machalajda 15. 2. 2008, 22:29
@zjelenice Jsem ráda, že vám chutná. My se tím cpeme též za tepla a pak to podle toho vypadá.... Holky i s manžou se po tom můžou utlouct.... Už jsem to zkoušela i s kakem a též to není špatné. Ale musí se dát hoooodně cukru a toho kakaa trošku míň - poprvé jsem to udělala obráceně a bylo to děsně hořký..... Každopádně s meruňkama je to bezkonkurenční. Tak ať vám chutná a pozor na bolebřuchy :-))))))))))))))))
zjelenice 6. 1. 2009, 20:52
@Machalajda tak jsem pekla zase, jako už po několikáté.... a klasicky byla naprosto vynikající. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1599353 Ještě jednou díky za neskutečný receptík. U nás fakt frčí (flower)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie