Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

krkonošské kyselo

0.0
krkonošské kyselo

Potřebné ingredience

kvásek*suš.houby*brambory*3 vajíčka*cibule*sůl*kmín

Postup přípravy

Den předem si v mističce namočíme kvásek do vody.
Do hrnce dáme suš.houby zalejem vodou,osolíme ,okmínujem a vaříme,když jsou poloměké přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měka.Na pánev kápnem trošku oleje a osmahnem do zlatova na kostičky nakrájenou cibulku,kterou pak bez toho oleje přendáme do hrnce s polévkou a na pánev s olejem kápnem asi 3 vejce a usmažíme je a necháme vychladnout.Mezitím si v mističce rozkvedláme kvásek ať v něm nejsou hrudky a nalejem do hrnce a stále mícháme aby se polévka nepřipálila vaříme asi 5-10 minut a vypnem do polévky přidáme usmažená vajíčka a podáváme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

krišon 11. 2. 2014, 19:23
Kyselo dělám úplně stejně - došla jsem k němu složitou cestou protože pocházím z Plzně, poprvé jsem byla v nemocnici v Jilemnici, kyselo bylo k večeři, ani jsem se ho nedotkla a můj talíř snědla jiná pacientka ... mimochodem snědla svůj, můj a ještě si šla pro nášup.... když jsem pak v téže nemocnici rodila, bylo opět kyselo - to už jsem ochutnala, ale veliký gurmánský zážitek to nebyl ... pak v práci mi ho přinesla kolegyně, že je od babičky - to už mi chutnalo a teď po 38 letech ho sním také 3 talíře jako kdysi ta paní ve špitále .... :-D :-D :-D
Kacer z Prahy 16. 12. 2012, 18:57
(Y) (Y) (Y) (L)
veleprcek 17. 2. 2012, 10:57
(pl) Kyselo vypadá moc lákavě, dělala bych stejně, ale dělám jak mě to naučila babička, jelikož děda nesnášel kvásek.Tak dělám trochu jinak, a do vajíčka nedávám cibuli. Ochutnala jsem kyselko jak ho dělá známá a nějak mě nenadchlo, díky tomu že za ty roky jsem ho jedla tak jak babička ho dělávala pro dědečka.Nic ve zlým. Hned bych si dala. Asi uvařím díky za připomenutí.I když to kyselko od vás bych taky ochutnala a porovnala, třeba vyzkouším. (hello) A taky dávám šlehačku na zjemění před koncem pak v míchám vajíčka a mám hotovo.
gabulle 1. 3. 2012, 10:41
@veleprcek Jasně,každej dělá jak je zvyklej já to dělám tak jak je tady v okolí zvykem,zrovna mám namočenej kvásek a o víkendu jdu na něj :-$ :-$ (L)
Michaela_ 12. 2. 2012, 10:02
to vypada taky moooc dobre (jidlo)... (hello)
gabulle 15. 2. 2012, 17:48
@Michaela_ a taky tak i chutná ,-) (L)
spílja 20. 6. 2008, 12:30
No,paráda,konečně zas nějaký pořádný recept.Už jsem pomalu přestala recepty otvírat,protože už mě ty "falešný marcipány" ,kterými jsou v poslední době tyto stránky "ucpány",lezly krkem.Jezdíme pravidelně každé prázdniny do Podkrkonoší ,za Novou Paku ,odkud si pravidelně vozím kvásek do Prahy,dám do mrazáku a pravidelně každých 14 dní vaříme kyselo,zásoby mi vydrží do Vánoc.Jo,a a na závěr,/tak mě to známí naučili/,přidávám do polévky smetanu/šlehačku/
pianista 20. 6. 2008, 12:17
Dobry den,chci se jen zeptat asi hloupe,ale nevim,jak pripravujete kvasek. Je to stejne jako na kynute testo? Muzete mi prosim poradit? Dekuji Eva Synkova
IIvik 20. 6. 2008, 12:10
MILÁ GABČO, (jidlo) (jidlo) (jidlo) (jidlo) JE BÁÁJEČNÉÉ !!!!!!!!!!!!!!! DÍKY ZA TIP, URČITĚ HO BUDU DĚLAT ČASTO :-))))))))))))) IVČA A KUBÍK A SPOL
Katka.J. 9. 1. 2008, 13:58
ahojky (hello), ráda bych přidala ještě jeden tip pro ostatní maminky, u nás se kyselo dělá podobně jako u Vás Gábi, akorát dáváme vařit brambory ve slupce a přidáváme je do hotové polévky stejně jako míchané vajíčka až na konec, a klíďo se ještě ochutí octem třeba rovnou na talíři, když to má někdo rád kyselejší (jako já :-$) s těma bramborama to vyzkoušejte i takhle je to pak tošičku jiný, ale chuť je stejně vynikající (Y), a také ji děláme tak krásně hustou všemy přísadamy jako na té fotce ..... (flower) (flower) (flower)
gabulle 10. 1. 2008, 17:42
@Katka.J. Jojo Katko, máte pravdu (F)tahhle to vařila moje babička i mamka ,ale já jsem si řekla proč mít o jeden špinavej kastrolek víc ;-) ;-)tak to vařím rovnou v tom,já v tom nevidím žádnej chuťovej rozdíl a ty vajíčka dávám úplně na konec když tu polívku už vypnu tak je to možná na stejno.Můj manžel si do toho na talíři zase leje magi 8o|,to úplně nesnášímjak to znehodnotí ;-) ;-) ;-) (F)
bubble 7. 1. 2008, 11:54
Gábi, kváskem myslíte to, že dáte kvasnice do vody? a přes noc to necháváte při pokojové teplotě nebo v ledničce? *-)
gabulle 7. 1. 2008, 12:48
@bubble Jitko kvasnice né.Kvas je taková polotekutá hmota z který se dělá chleba.Já pocházím z krkonoš a tady ho prodávaj v každých potravinách,ale kdyby jste si zašla někam do pekárny kde pečou chleba tak se tam dá určitě sehnat.Já už kvásek posílala maminkám na mmb 3x poštou ;-) ;-)
Jitule64 7. 1. 2008, 13:28
@gabulle Gabi a jaký jsi posílala? Ten v prášku? :-) Nebo tekutý ve skleničce? ;-)
gabulle 7. 1. 2008, 13:34
@Jitule64 polotekutý v pytlíku ;-) u nás ho prodávaj v igeliťáku chceš poslat?? ;-)
Jitule64 7. 1. 2008, 14:00
@gabulle Nee, díky...kupuju v Kauflandu ten sypký kvásek. Dělá se mi to z něj líp. :-) (Y)
gabulle 7. 1. 2008, 14:30
@Jitule64 hmtak to sypký nemusím,má to úplně jinou chuť,ale hlavně že Vám chutná (pl).U nás padá (koule)jako blázen,jdeme stavět (snehulak) (hello) (hello) (hello)
Jitule64 7. 1. 2008, 12:28
@bubble Ahojda. V Boleslavi kvásek těžko seženeš. Je to místní specialita. Ale pokud by jsi chtěla vyzkoušet alespoň "Falešné krkonošské kyselo", tak nakoukni ke mě: http://bucifousek.webgarden.cz/houby/kyselo.html Je trochu světlejší, protože jsem ho tentokrát dělala z hříbků. :-) (Y)
gabulle 7. 1. 2008, 12:52
@Jitule64 Ahojdá,zrovna jsem k tobě včera koukla tak jsem si sem lupla to svoje ;-) ;-) ;-) (D)
Jitule64 7. 1. 2008, 13:27
@gabulle :-) (Y) (L) (L) (L)
Bára D. 7. 1. 2008, 12:12
@bubble Jitko, je to kvas, prodávají ho skoro v každé pekárně... Teda aspoň já tam dávám kvas a né kvasnice :-p A v čím větším chladu, tak je kyselo kyselejší, a naopak... Omlouvám se, že lezu paní Gábině do zelí, ale chtěla jsem se podělit se svými zkušenostmi...
gabulle 7. 1. 2008, 12:51
@Bára D. Báro,vůbec mě do zelí nelezete :-$akorát bych řekla že čím je to kyselo odleželejší tak je kyselejší,myslím že to s chladem asi nebude mít nic společnýho,do ledničky se stejně musí dát aby neskejslo. (flower) (L)
Bára D. 8. 1. 2008, 9:28
@gabulle Gábi, ale prý je to tak, slyšela jsem to už od více lidí, že i záleží na tom, v jaké teplotě se kvas uchovává. A podle zkušeností mi to tak vychází, čím větší chlad, tím kyselejší... A uleželé je taky kyselejší :-p
gabulle 8. 1. 2008, 9:48
@Bára D. Já fakt nevím *-)Kdyby todle četla moje mistrová tak by po mě snad chtěla vrátit i vyučák (H) Jsem vyučená pekařka ;-) ;-) ;-)
Bára D. 8. 1. 2008, 13:34
@gabulle ;-)
Jitule64 8. 1. 2008, 10:20
@gabulle :-D :-D :-D :-D Já o tom ale taky ještě neslyšela....asi na tom ale něco bude... *-)
Jitule64 7. 1. 2008, 13:29
@gabulle Já si ho stejně ještě octuju. ;-) ;-) ;-) (L)
gabulle 8. 1. 2008, 9:49
@Jitule64 Kdyby jsi nekupovalo kvas v prášku tak si ho nemusíč octovat ;-) ;-) ;-)
Jitule64 8. 1. 2008, 14:12
@gabulle To víš že musela! Od mala mám ráda Kyselo kyselý. ;-) ;-) ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie