Zobrazit přihlášovací formulář

Ořechové oválky

0.0
Ořechové oválky

Potřebné ingredience

Ingredience: * 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky BIO * 90–100 g másla * 80 g strouhaných vlašských ořechů * 30 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky * 30 g rýžového sladu * 1 žloutek * 2 lžíce bílku * 3 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí být) * půlky vlašských ořechů na ozdobení * 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“ – fruktóza s vanilkou

Postup přípravy

Budeme potřebovat nastrouhané vlašské ořechy, změklé máslo, rýžový slad, sojový nápoj s příchutí vanilky a pšeničnou celozrnnou mouku v BIO kvalitě.

Na spojení těsta pak z jednoho vajíčka žloutek a trochu bílku. Bílek přidáváme pouze v množství potřebném pro zpracování těsta.

Všechny suroviny si připravíme s předstihem do kuchyně, aby se vytemperovaly na stejnou teplotu. Půjdou pak lépe propracovat na vále v jednolité těsto.

V závěru těsto ovoníme třemi kapkami citrónového aromatického oleje, ale kdo nemá, nemusí. Pro vůni pro tentokrát postačí i pár kapek citrónové šťávy, ale jenom doopravdy trošku.

Z těsta si uhněteme kouli, kterou poprášíme moukou, přikryjeme a necháme v misce v chladu alespoň 1 hodinu odležet.

Těsto po odležení již nemusíme propracovávat. Dle mých zkušeností je lepší si přímo odkrajovat stejné kousky. Každý pak v dlani dvakrát zmáčkneme a vytvarujeme z něho kuličku a následně zaoblený oválek.

Oválky ozdobíme na vrchní straně půlkami vlašských oříšků, tzv. „žabičkami“. Hotové skládáme na plech na pečící papír a dáme pak péci do mírně předehřáté trouby. Pečeme krátce při teplotě asi 180°C. Obvykle stačí 15–20 minut. Hlídáme a raději kontrolujeme upečení rozlomením jednoho oválku.

Upečené oválky nejlépe za tepla, ještě na plechu, pocukrujeme vanilkovým cukrem light. Nemáme-li, postačí jenom fruktóza. Oválky necháme na plechu vychladnout a až po té je z plechu sundáme. Po vychladnutí jsou na manipulaci pevnější a nebudou se lámat.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie