(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Marcipánové bonbóny
Potřebné ingredience
Světlý marcipán:
* 170 g jemně namletých mandlí
* 150 g mixované fruktózy, popř. třtinového cukru
* 1 menší bílek (i méně)
* pár kapek rumu pro vůni
Další ingredience:
* mléčná čokoláda na vaření s třtinovým cukrem (pro světlejší bonbóny)
* hořká čokoláda na vaření s třtinovým cukrem (pro tmavé polévané bonbóny)
* krájené a sekané mandle
* celé oloupané mandle
Postup přípravy
Z marcipánové hmoty na mandlové hříbečky můžeme připravit velice efektní a jednoduché bonbóny. V naší rodině se ujaly okamžitě. Lze je vytvořit určitě z jakékoliv mandlové hmoty, ať již dle receptu na mandlové hříbečky s javorovým sirupem, s fruktózou anebo s třtinovým cukrem.
Mandle zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut odstát. Pak je sloupneme ze slupky a dáme na teplo usušit. Suché mandle jemně nameleme nebo nastrouháme a přesejeme.
Ovocný nebo třtinový cukr, který budeme používat na přípravu světlého marcipánu namixujeme na prášek. Přeseté mandle odvážíme a smícháme s připraveným práškovým cukrem a na vále zpracujeme s trochou bílku v těsto, které „ovoníme“ pár kapkami rumu. Těsto dobře propracujeme a vyválíme váleček.
Nakrájíme si stejné dílky, které tvarujeme v rukou na kuličky. Do každé kuličky zapracujeme sloupnutou mandli. Takto připravené kuličky necháme odležet v chladu. Budou se pak lépe obalovat v první vrstvě čokolády.
Část mandlí nakrájíme na plátky anebo je ještě v dalším kroku nasekáme na jemné kousky. Je lepší je sekat nožem, při mixování, byť na hrubo, nedocílíme stejné konsistence mandlových drobečků.
Na vodní lázni si rozehřejeme mléčnou čokoládu na vaření a ještě bez přídavku mandlových nasekaných kousků obalíme kuličky v první vrstvě čokolády. Kuličky necháme zatuhnout v chladu. Do čokolády zamícháme mandlové zlomky a teplou čokoládovou hmotu přidáváme, nejlépe malou lžičkou, na vrstvu první.
Dle zkušenosti je tento postup lepší než kuličky z marcipánu přímo obalovat v čokoládě promíchané s mandlovými drobečky, protože k první vrstvě čokoládové slupky se již další vrstva přilepí snáze. Můžeme též lžičkou navrstvit větší vrstvu čokoládovo-mandlové hmoty.
Chceme-li však kuličku s první vrstvou čokolády obalit přímo v nakrájených mandlových plátcích, můžeme ještě než první vrstva čokolády zatuhne. Získáme tak také efektní bonbón, viz čokoládová hrudka obalená plátky mandlí na fotografii uprostřed.
I po dalším kroku necháme čokoládové hrudky zatuhnout v chladu a pak je teprve přendáme do papírových košíčků.
Mandle zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut odstát. Pak je sloupneme ze slupky a dáme na teplo usušit. Suché mandle jemně nameleme nebo nastrouháme a přesejeme.
Ovocný nebo třtinový cukr, který budeme používat na přípravu světlého marcipánu namixujeme na prášek. Přeseté mandle odvážíme a smícháme s připraveným práškovým cukrem a na vále zpracujeme s trochou bílku v těsto, které „ovoníme“ pár kapkami rumu. Těsto dobře propracujeme a vyválíme váleček.
Nakrájíme si stejné dílky, které tvarujeme v rukou na kuličky. Do každé kuličky zapracujeme sloupnutou mandli. Takto připravené kuličky necháme odležet v chladu. Budou se pak lépe obalovat v první vrstvě čokolády.
Část mandlí nakrájíme na plátky anebo je ještě v dalším kroku nasekáme na jemné kousky. Je lepší je sekat nožem, při mixování, byť na hrubo, nedocílíme stejné konsistence mandlových drobečků.
Na vodní lázni si rozehřejeme mléčnou čokoládu na vaření a ještě bez přídavku mandlových nasekaných kousků obalíme kuličky v první vrstvě čokolády. Kuličky necháme zatuhnout v chladu. Do čokolády zamícháme mandlové zlomky a teplou čokoládovou hmotu přidáváme, nejlépe malou lžičkou, na vrstvu první.
Dle zkušenosti je tento postup lepší než kuličky z marcipánu přímo obalovat v čokoládě promíchané s mandlovými drobečky, protože k první vrstvě čokoládové slupky se již další vrstva přilepí snáze. Můžeme též lžičkou navrstvit větší vrstvu čokoládovo-mandlové hmoty.
Chceme-li však kuličku s první vrstvou čokolády obalit přímo v nakrájených mandlových plátcích, můžeme ještě než první vrstva čokolády zatuhne. Získáme tak také efektní bonbón, viz čokoládová hrudka obalená plátky mandlí na fotografii uprostřed.
I po dalším kroku necháme čokoládové hrudky zatuhnout v chladu a pak je teprve přendáme do papírových košíčků.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
adelko
(upraveno)
4. 12. 2015, 19:11
dobrý den, tento recept je ze stránekwww.varimezdrave.cz . sluší se odkázat na zdroj, pokud není váš... dělám je taky, jsou moc dobré,,,Adéla