Zobrazit přihlášovací formulář

Dietní rýžové kokosky

0.0
Dietní rýžové kokosky

Potřebné ingredience

Ingredience:

* 160 g rýžové krupice + 500 ml vody
* 50 g rýžového nápoje „Zajíc“
* 100 g mletého kokosu
* 2 kapky citrónového arom. oleje „Just“ (nemusí)
* 2 bílky
* 2 rovné malé odměrky „Sladkého polibku“ (Stevie) nebo 60 g fruktózy
* špetka mořské soli do bílků

Postup přípravy

Sladké kokosky bývají dost kalorické a obsahem kokosu patří mezi cukroví hůře stravitelné a to nejen pro oslabenou slinivku. Mívala jsem je však ráda a tak jsem přemýšlela, jak toto cukroví „ošidit“ a jak nahradit cukr, zčásti i kokos, aby byly kokosky lehčí, méně sladké i méně tučné.

Základem těchto kokosek je uvařená kaše z rýžové krupice. Rýžovou krupici rozmícháme ve studené vodě a dáme ji vařit. Míchat musíme raději stále, jinak u dna začne kaše vlivem tepla houstnout a pak se nám již mohou tvořit žmolky.

Při ohřevu současně rozpustíme v rýžové kaši sušený rýžový nápoj. Za varu a míchání kaši provaříme asi 4–5 minut.

Teplou kaši osladíme dle vlastní volby buď bylinkou stévií nebo fruktózou. Zvolíme variantu, kterou chceme připravit. Oslazením přípravkem „Sladký polibek“ si kokosky zachovají tvar a zůstanou pěkně nadýchané. Budou křehké, méně sladké a také zůstanou světlé tak jak je vyfoceno na horním obrázku.

Při oslazení fruktózou dojde k částečnému poklesu těsta při pečení. Kokosky budou méně nafouklé a více tmavší obsahem ovocného cukru. Ale chuťově jsou dobré, i když mají trochu „mechovou“ strukturu.

Pro obě varianty necháme kaši po oslazení nejdříve prochladnout, ale ne úplně, aby nám neztuhla. Mezitím co chladne, si připravíme plechy, které vyložíme papírem na pečení.

Ze dvou bílků ušleháme se špetkou soli hodně tuhý sníh. Do mírně teplé kaše zamícháme kokos, můžeme ji přivonět aromatickým olejem a nakonec do ní zlehka zašleháme sníh z bílků. U obou variant postupujeme velice opatrně, sníh spíš jenom stěrkou do kaše zabalujeme.

Z takto připravené šlehané hmoty klademe na plech na papír dvěma lžičkami malé hromádky. Z uvedeného množství budeme mít asi dva plechy kokosek, ať již zvolíme oslazení jakékoliv.

Ve velice mírné troubě, cca 150–160°C, kokosky spíš sušíme než pečeme a to více jak jednu hodinu, dokud nejsou i uvnitř suché.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie