Zobrazit přihlášovací formulář

Jetelíčky bez cukru

0.0
Jetelíčky bez cukru

Potřebné ingredience

Ingredience: * 140 g mletých vlašských ořechů * 1 celé vejce, +1 žloutek (nemusí) * 50 g kukuřičné strouhanky * 100 g sušeného ovesného nápoje * 50 g fruktózy * 3 kapky pomerančového nebo citrónového arom. oleje „Just“ * celé lískové oříšky (cca 100 g)

Postup přípravy

Recept na toto jednoduché a velmi pěkné ořechové cukroví jsem získala od kolegyně z práce, ale byl plný cukru a klasické strouhanky z rohlíků. Po úpravě a záměně neprospěšných surovin vzniklo, alespoň podle mne, zdravější cukroví.

Ze všech surovin, kromě jednoho žloutku, vytvoříme na vále těsto, které „ovoníme“ pomerančovým aromatickým olejem. Dobře propracujeme prohnětením. Samostatný žloutek přidáme, jen je-li těsto moc suché.

Z hmoty vyválíme váleček a nakrájíme ho na stejně malé kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které vždy tři slepíme k sobě lískovým oříškem.

Pozorně pečeme na pečícím papíře v mírné troubě (cca 200 °C) 10–15 minut až jetelíčky naskočí a slupka oříšku popraská. Je dobré vyzkoušet na jednom kousku, jak je upečený.

Po upečení nesundáváme jetelíčky hned z plechu, mohly by se nám rozlomit. Počkáme až vychladnou a potom též sloupneme špičkou nože opatrně slupku z oříšku, aby cukroví vypadalo lépe.

Cukroví je náročnější na přípravu, ale vypadá na míse velice efektně.

Poznámka: Pro snazší manipulaci s cukrovím spojuji tři těstové kuličky lískovým oříškem až na plechu. Je nutno dávat oříšky neloupané, protože oloupané by při pečení ztmavly. Takto je oříšek při pečení chráněn slupkou, kterou pak odstraníme.

Jetelíčky snese i nemocná slinivka, ale i zde opatrně i když je cukroví bez bílého cukru. Cukroví z ořechů může být ve větším množství také hůře stravitelné.

Nemáme-li kukuřičnou strouhanku a nedržíme bezlepkovou dietu, můžeme místo ní použít i hrubou špaldovou mouku BIO.

V poslední době tyto jetelíčky peču více z hladké kukuřičné mouky, protože strouhanka bývá instantní a ta se musí namixovat. Je jinak hrubá a v jetelíčkách pak jsou takové „křupinky“ :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie