Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

VÁNOČKA

0.0
VÁNOČKA

Potřebné ingredience

-0,5 kg hladké mouky -13 dkg cukru krystal -20 dcl mléka - kostka droždí může být i sušené -1vejce (váženo ve skořápce 6 dkg) -1 žloutek -3/4 lžičky soli -10 dkg másla -2 dkg sádla -1 lžička citronové kůry -1 vejce na potření -podle chuti rozinky mandle nebo ořechy(my dělámě bez hrozinek)

Postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, smícháme s droždím, solí, cukrem, kůrou, přilijeme rozpuštěné máslo, sádlo, vlažné mléko, vejce, žloutek a napřed zpracujeme měchačkou. Těsto, které už se nebude lepit, vyklopíme na vál a pořádně propracujeme.
Propracované těsto dáme do mísy, posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme a dáme kynout na teplé místo.(já dávám do peřin). nechám tak dvě až tři hodiny kynout,a pak mám těsto pěkně vláčný

Nakynuté těsto vyklopíme na vál. Z těsta vytvoříme 5 silnějších a 2 slabší válečky cca 40-43 cm dlouhé. Silnější válečky cca 15 dkg, slabší cca 10 dkg.Napřed upleteme cop ze tří silnějších válečků, které dáme na pečící papír. Nezapomeneme hřbetem ruky udělat o těsta takovou kolébku, aby druhé patro copánků, které bude ze dvou větších kousků nesjelo při pečení. Zase uděláme kolébku a položíme cop z menších kousků. Než budete na sebe dávat copy, můžete těsto pomazat bílkem, který to trochu spojí.
Připíchneme na stranách a v prostředku špejlemi a necháme ještě nakynout asi 20 – 30 minut.
Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi.
Troubu si předehřejeme na 200 st., vánočku dáme do předehřáté trouby. Po sedmi minutách teplotu zmírníme na 170 st. Celková doba pečení bude asi 45 minut. Kdyby se začal vršek připalovat, přikryjeme vánočku alobalem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie