Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

Seitan - vege maso - základní recept + zeleninový vývar

0.0
Seitan - vege maso - základní recept + zeleninový vývar

Potřebné ingredience

1kg hladké mouky, 0,5l vody .... kořenová zelenina, sojová omáčka (kvalitnější), bylinky, sůl, pepř, možno i kvalitnější masox (Alnatura), případně šťáva z červené řepy (není vůbec nutná)

Postup přípravy

Mouku s vodou smícháme a uhněteme vláčné těsto, které se nelepí.
Necháme alespoň hodinku odpočinout v chladu.
Připravíme si do dřezu velkou mísu, napustíme studenou vodou a těsto v ní hněteme, dokud je voda bílá. Pravidelně ji vyměňujeme. Dáváme pozor, abychom těsto netrhali na kousky a nerozpojovalo se - chce to trochu síly a cviku. Vypereme celkem asi čtyřikrát (až se voda přestane barvit do bíla, je hotovo). Zůstane nám cca polovina původní hmotnosti - vymysli jsme z těsta veškerý škrob.
Pokud chcete autentické "hovězí", můžete seitan obarvit šťávou z červené řepy.
Vytvarujeme a/nebo nakrájíme do požadovaného tvaru - pokud řízky, uděláte placky, pokud "čína", kostky, pokud pečeně, necháte šišku vcelku...

Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, přisypeme bylinky (stabilně dávám libeček, bobkový list a česnek), případně masox (žádné nekvalitní potvory za pětku!) zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Jakmile se voda začne vařit, přidáme seitan a vaříme cca půl hodiny - u šišky až hodinu. Dále upravujeme jak jsme zvyklí s masem.
Z vývaru můžeme udělat polévku, stačí přidat zavářku.

VŽDY před další přípravou seitan pokapeme kvalitní sojovou omáčku - doplní zbývající látky a vytvoří plnohodnotnou bílkovinu.


Seitan je možno i zavařovat - jako zeleninu, za nálev poslouží vývar z přípravy. Je stejně dobrý.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

marky18 1. 2. 2013, 21:49
Děkuji za super tip (Y) :-) zadařilo se!!! (clamp) a chutná
zuzazuza55 18. 8. 2012, 10:15
Dobrý den ,nejsem sice autorkou receptu,ale snad nebude vadit ,když odpovím zároveň na oba dotazy Dělám ho poměrně dost často.Držím totiž dělenou stravu a miluji řízky :-),a tohle se dá dost dobře udělat jako řízek .Můžete to udělat z jakékoliv mouky ,ale stejně mi malinko lepší přece jen přijde ta hladká.A v lednici vydrží dost dlouho,já si ho tedy vždy "naložím" do nějaké marinády a mám ho tam i týden,ale občas ho obrátím,aby byl pořád naložený v té marinádě Přeji hezký den a ať Vám chutná
antmara 11. 6. 2012, 14:08
jde to udelat i z jine, nez hladke mouky?
udoli 28. 5. 2012, 20:14
jak dlouho vydrží v lednici? nebo se musí rovnou spotřebovat, stejně to vyzkouším už jsme ho jednou dělali když jsem byla mladá holka ale byla z toho cihla :) určo vyzkouším (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie