Nejlepší bavorské vdolečky, jaké jsem kdy jedla :-) !!!

Potřebné ingredience
Na těsto: 20g droždí, 250 ml mléka, 2 PL cukru, 1/2 čl soli, 2 PL rumu, 2 PL změklé Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 500g polohr. mouky ( já dělám z dávky a půl) Na zdobení: marmeláda/džem (nejlepší je jahodový), zakysaná smetana, na posypání nastrouhaný tvrdý tvaroh
Postup přípravy
Skleničkou, nebo hrnečkem krouživým pohybem vykrajujeme kolečka, která necháme přikrytá ještě tak 20 min kynout.
Rozehřejeme si v hrnci větší množství oleje ( vdolečky musí plavat), a když je dost horký ( to uvidíte, jsou tam bublinky), uděláme druhým koncem skleničky ( nebo štamprlátka, nebo širším koncem vajíčka...) postupně do koleček ďůlek a vhodíme vdoleček do oleje, a to ďůlkem ke dnu. Pozor, abyste neměli vdolečky moc těsně u sebe, během smažení nabydou. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout (nikam neodcházejte, jde to velmi rychle .-)), otočíme a smažíme z druhé strany. Potom je vyndáme a já je kladu na plech vyložený ubrouskama, aby se odsál olej a nebyly moc mastné.
Pak už je jen ozdobíme - do důlku dáme lžičku džemu, na to lžičku a více zakysané smetany a posypeme strouhaným tvarohem. Můžete také zkusit obměnu - potřít vdolek rozpuštěným máslem a " namočit " jej do talířku s kakaem s trochou moučkového cukru.
Jsou výborné, jen se rozplývají na jazyku.

vykynuté těsto

dáme na vál, vyválíme a vykrajujeme kolečka

dále je přikryjeme a necháme ještě tak 20min kynout

takto nám krásně nabydou

uděláme důlky

vhodíme do horkého oleje, důlkem dolů

až okraje zezlátmou, otočíme je

poklademe na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk

ozdobíme a pak už si jen pochutnáváme :-).
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu











































































