(recept
si oblíbilo 39 návštěvníků)
Lihapullat - finské masové kuličky - "univerzální" použití :)
![Lihapullat - finské masové kuličky - "univerzální" použití :)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/120219/02/j123928.jpg)
Potřebné ingredience
500g mletého hovězího masa (možno napůl s vepřovým, málo tučné), 2 - 3 krajíce staršího chleba, 200g zakysané smetany, 1 vejce, 1 - 2 menší cibule, půl lžičky soli, půl lžičky nového koření, půl lžičky mleté sladké papriky, čtvrt lžičky bílého pepře, olej
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte na drobno a nechte na oleji na pánvi lehce zesklovatět a změknout. Dejte stranou a nechte vystydnout.
Střídky z chleba rozdrobte a smíchejte se zakysanou smetanou a nechte asi 10 minut rozležet - výsledek musí být hmota jednotné konzistence. Přidejte maso, vejce, osmahnutou cibuli, koření a všechno důkladně propracujte.
Navlhčenýma rukama (směs lepí o něco víc než ta na naše karbanátky) tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem. V troubě, předehřáté na 220°C pečte cca 15 minut. V půlce pečení obraťte.
Jdou udělat i v pánvi v přibližně centimetrové vrstvě oleje.
Hotové můžete zamrazit, vydrží cca 2 měsíce. Použití je... no, spousta. Do omáčky na špagety, k rajské, nebo samotné s bramborovou kaší, brusinkovým kompotem a "ruskou" omáčkou (na másle uděláte zlatou jíšku, zalijete hovězím vývarem, svaříte cca na 1/3 a dochutíte solí a pepřem - POZOR - chce to pravý vývar, z kostky vám z toho vyjde typické UHO - před koncem přidáte trochu smetany).
Střídky z chleba rozdrobte a smíchejte se zakysanou smetanou a nechte asi 10 minut rozležet - výsledek musí být hmota jednotné konzistence. Přidejte maso, vejce, osmahnutou cibuli, koření a všechno důkladně propracujte.
Navlhčenýma rukama (směs lepí o něco víc než ta na naše karbanátky) tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem. V troubě, předehřáté na 220°C pečte cca 15 minut. V půlce pečení obraťte.
Jdou udělat i v pánvi v přibližně centimetrové vrstvě oleje.
Hotové můžete zamrazit, vydrží cca 2 měsíce. Použití je... no, spousta. Do omáčky na špagety, k rajské, nebo samotné s bramborovou kaší, brusinkovým kompotem a "ruskou" omáčkou (na másle uděláte zlatou jíšku, zalijete hovězím vývarem, svaříte cca na 1/3 a dochutíte solí a pepřem - POZOR - chce to pravý vývar, z kostky vám z toho vyjde typické UHO - před koncem přidáte trochu smetany).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
16. 2. 2013, 13:13
![(pl)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![(pl)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![(pl)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![(pl)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![(pl)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/34.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/090506/18/b137723-1241627355.jpg)
Radka22
(upraveno)
16. 2. 2013, 12:56
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100207/22/b1232-1265578682.jpg)
kvítečko
(upraveno)
6. 2. 2013, 15:27
vyzkouším,vypadá dobře
![|:o)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/11.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120201/19/b75400-1328122705.jpg)
madetka
(upraveno)
5. 2. 2013, 14:08
Děkuji za inspiraci a receptík
Mňamóóóózní
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/071005/21/b36932-1191613387.jpg)
novackova
(upraveno)
27. 6. 2012, 12:04
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(F)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/9.gif)
lemali
(upraveno)
27. 6. 2012, 11:46
JÉÉÉJ MÍŠO, TAKY JSEM NĚJAKOU DOBU POBÝVALA NA SEVERU
, FINOVÉ DĚLAJÍ OPRAVDU ČASTO, MAJÍ JE VÝBRONÉ.....
VÍM ŽE MÍSTO ZÁKYSKY DÁVALI I KLASICKOUS METANOU NA ŠLEHÁNÍ TAK KDYBY NĚKDO NĚML ZÁKYSKU I TA SMETANA JDE
) A JAK ŘÍKÁTE BRUSINKY K TOMU BRAMB KAŠE SUPEER, JINAK BYLI FINI ÚPLNĚ KO Z NAŠICH BRAMBORÁKU TAK JSEM DĚLALI ČESKOFINSKÉHO HYBRIDA PALCKY S KULIČKAMA
))
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![:-D](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/2.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110219/20/b208146-1298143289.jpg)
lidare
(upraveno)
20. 6. 2012, 12:34
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/130917/10/b76232-1379407423.jpg)
Garpi
(upraveno)
20. 6. 2012, 12:08
Recept se mi zalíbil tak jsem hned vyzkoušela s malou inovací
Místo chleba jsem použila pohankovou krupici a místo vajíčka trošku bio hořčice. Lepilo to krásně, upečeno bylo hned, jelo to jako po másle
Kuličky jsme si dali s ratatouille takže to se Finskem mělo pramálo společného, ale vynikají to bylo.. to tedy jo!!
Děkujeme za receptík, hned si ho dávám do oblíbených a pro jistotu mám zapsáno i do sešitku
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)
![(kolo)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/85.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![(flower)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/76.gif)
![(flower)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/76.gif)
![(flower)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/76.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/110513/13/b311215-1305286855.jpg)
Bonovoxova
(upraveno)
16. 5. 2012, 14:29
Vyzkoušeno, zdlábnuto. Do mrazáku jsme je nějak nestihli dát
Jsou výborné, děkujeme za receptík
Pa
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/120710/11/b282449-1341914007.jpg)
lu456
(upraveno)
21. 2. 2012, 22:28
ano,tady ve Finsku velmi oblíbené...i já si kupuji,i jen tak s hořčicí a cibulkou paráda
![|:o)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/11.gif)
Morroc
(upraveno)
22. 2. 2012, 2:10
@lu456
Já už mám smůlu, toulky po severu mi překazil syn
alespoň jsem si přivezla recept a dělám doma, oproti "českým karbanátkům" jsou mnohem lepší.
![,-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/18.gif)
![:)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)