Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Smažený Tempeh obalovaný v hrašce

0.0
Smažený Tempeh obalovaný v hrašce

Potřebné ingredience

1 už smažený Tempeh, 2 lžíce hrašky, voda do hrašky

Postup přípravy

Koupíme si smažený Tempeh, dále si koupíme jemnou hrašku. Tempeh si podélně rozkrojíme a krájíme malé tyčinky, které obalujeme v hrašce. Smažíme na palmovém olje. Jako přílohu dávám brambory a okurky.


Hraška je novinkou na trhu s výrobky zdravé výživy, kterou na konci roku 2002 představila společnost Ceria, s.r.o. Je to hrachová směs, která má kulinářské vlastnosti směsí obsahujících vejce, nadýchanost srovnatelnou s omeletovým těstíčkem. Lze ji úspěšně použít k obalování zelenin jako je květák, brokolice, celer, cuketa, kedluben, ale jelikož těstíčko s Hrašky nestéká, lze obalova i zeleniny, které se běžně neobalují (např. mrkev, petržel, cibuli, zelí). Používá se k obalování rostlinných texturátů, hub, sýrů a masa. Dále je vhodná při přípravě základů omáček a pomazánek, k zahuštění polévek a k přípravě zavářek a k přípravě pojiva do karbenátek, sekané, placiček nebo bramboráků.

Složení Hrašky
hrách ochucený směsí koření a ingrediencemi z přírodních zdrojů. Vlastnosti vajec získává Hraška přidáním běžně v domácnosti používaných potravin rostlinného původu. Neobsahuje přídatné látky a je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Nutriční vlastnosti Hrašky:sytivost srovnatelná s bílkovinnými koncentráty (rostlinného původu - klaso, tofu, tempeh, Robi, živočišného původu - sýr, vejce, maso). Zelenina obalená v Hrašce zasytí jako sýr nebo Klaso. Hraška má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje vyšší množství vlákniny, hořčíku a vápníku, neobsahuje cholesterol ani lepek

smažený tempeh

hraška

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

štefina 4. 10. 2015, 16:01
(Y) (Y) (Y)Díky za tip...vynikající (clamp) (clamp) (clamp)
andyy 15. 1. 2012, 10:07
(Y)
MatildaH 11. 9. 2011, 18:43
Dnes jsme měli k obědu tempeh podle Vašeho receptu, s bramborovou kaší a oblohou, moc jsme si pochutnali (Y) Tempeh máme moc rádi, akorát se k němu těžko hledají dobré recepty. Tato úprava nemá chybu, díky za recept! (F)
Navis 23. 1. 2008, 7:54
Jen mám takavý dotez:co je to ten tempech?,Vypadá to jako arašidové uříšky.A jakou má chuť?Vůbec nemám představu,v bio potravinách už jsem tu hašku viděla ale ten tempech ne.Já vařím pak zatím z větší části normální jídla ale Bio kupuji.Masa máme od Bio chovatelů,jsou opravdu úžasná! :-)
sonka 23. 1. 2008, 9:03
@Navis Petro, tempeh jsou fermentované zkvašené sojové boby, chutná to moc dobře, řekla bych, že lépe než tofu. Stejně jako tofu patří tempeh k tradičním výrobků dálného východu. Na výrobu tempehu se přišlo zajímavým způsobem a to tak, že lidé si uchovávali a balili sojové boby do listu podobného našemu lopuchu. Najednou se zjistilo, že sojové boby jsou prorostlé určitou plísní. Intuitivně věděli, že tato plíseň bude blahodárně působit pro výživu člověka. Udělali kuličky z uvařených sojových bobů, zamotali je do listu a nechali na nejteplejším místě svého obydlí. To byli prvopočátky výroby tempehu. Později to dělali tak, že měli speciální přístřešek se slámou a sláma podporovala proces zrání plísně. Tempeh musí mít totiž dostatek přívodu vzduchu při výrobě, což sláma umožňuje. Tempeh je zajímavý tím, že obsahuje všechna vitamíny řady B, je to takový vitamínový komplex, včetně vitamínu B12. Vitamín B12 je produktem toho, jak plíseň dýchá. Čím víc proroste plísní a povrch je bělejší, tím je v tempehu více B12. Tempeh můžeme zařadit pro výživu malých dětí, dospělých, nemocných či dříve narozených, a také u vrcholových sportovců. Jinak od koho nakupujete maso?
Navis 27. 1. 2008, 13:17
@sonka Mě vozí tatka až z Třince maso.Je tam jeden straší pán a ten chová vše doma.Máme mladé králíky za 100kč-1ks.když mě ho donésl dom už vykuchaného jen jsem zírala,je 2x vetší než z obchodu a ty játýrka!!Žádné fleky no prostě nic.Kačeny a husy taky za 100kč.Prasátko jsme zabíjeli a to byla nádhera to maso i to sádlo potom z něj.Jinak bydlím v okr. hodonín a kupujeme ho až tak daloko protože tam pracuje tatka na víkend jezdí domů.měla bych si pozhišťovat kde je v blízkosti Bio chov.Nebo to bypadá tak že to budeme chovat u tatky na baráku,tak jak jsem to dělala v dětství.Poslední dobou se mě ty masa z obchodu vůbec nelíbý.Děkuji za vyčerpávající informaci!!manže hned zbystřil při informaci o obsahu vitamínu B.On hodně cvičí a posiluje,tak to tak vypadá že ho zahrneme na náš jídelníček.
sonka (upraveno) 13. 4. 2012, 16:36
@Navis to máte fajn

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie