Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 22 návštěvníků)

Domácí lisovaná šunka

0.0
Domácí lisovaná šunka

Potřebné ingredience

1kg libového masa (vepřové, kuřecí krůtí,....), 25g soli, 1lžička cukru, 100ml vody a já přidávám ještě 1/2lžičky rychlosoli - bez ní se to nedá jíst :)

Postup přípravy

Maso nakrájím na kostičky (já dělám spíš menší 1,5x1,5cm ale v receptu je uvedeno 3x3cm to se mi ale víc rozpadala). Dáme do mísy, přidáme ostatní přísady a hodně dlouho!!!!!! (dokud budeme cítit ruku :o)) mačkáme a mícháme maso. Tím se do něj dostane ta sůl.
Potom maso v nádobě umačkáme a uzavřeme. Necháme dva dny proležet. Já ještě každý den maso znovu promíchávám a znovu umačkám, zavřu a dám zpět do lednice.
Potom si do šunkovaru dám silnější mikrotenový sáček, nebo dva či tři slabší do sebe a maso po kouskách dávám dovnitř a vždy důkladně upěchuju rukou. Nakonec zavážu sáček a zavřu šunkovar.
Dám do vody tak aby byl co nejvíc potopený (ale nesmí do něj zase téct voda) a pak vařím DVĚ!!! hodiny při 80°C.
Nemám zavařovací hrnec, takže to dám do obyčejného a nahoru si dám přes hrnec dvě vařečky a mezi ně zavěsím teploměr z udírny abych mohla hlídat teplotu. Bez toho teploměru se mi to nikdy nepovedlo. Buď byla šunka jako uvařený maso, nebo byla nedovařená.
Po dvou hodinách vyndám nádobu a nechám jí zavřenou vychladnout. Teprve potom vyndavám šunku!!
Tenhle recept je z časopisu Chalupář udí a vaří z roku 1987 který mi dala kdysi babička.
Na fotce je vidět šunka z krůtího masa. Vůbec se nerozpadá a jdou krájet i tenké plátky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

nese v lese 16. 12. 2013, 12:39
Je nutné masot krájet? Co kdyby se rozemlelo? Nemám s tím žádné zkušenosti...díky za radu. (F)
Verdaska 27. 7. 2013, 20:42
Naprosto famozní |:o) |:o)a má čtyřletá dcerka již jinou prý nechce :-) :-)fakt super a u mě velká radost, že to napoprvé byla taková paráda (Y) (Y)a už se chystám na vepřoou (smich) (smich)díky za receptík a přeji krásné léto (child2) (child2) (plavec) (pl)
yvoušek 19. 8. 2013, 21:26
@Verdaska to jsem moc ráda (L)
LenkaKrikra 18. 9. 2012, 18:46
Je senzační, mohu jen doporučit (Y)
littlenail 18. 4. 2012, 9:02
Také to tak dělám, dávám na 1 kg masa 25g soli, asi půl na půl sůl a Pragandu, odležet tak 2 - 3 dny a pak jen uvařit a jak vychladne, tak už sníst. Právě jedu pro vepřovou kýtu, co ji mají ode dneška v Albertu na akci, aby byla šunčička na víkend (F), Daniela
jitule1220 22. 3. 2012, 14:04
Prima recept, jen by mě zajímalo proč tam přidáváte tu rychlosůl.
yvoušek 22. 3. 2012, 16:18
@jitule1220 mě to bez ní nejde. Vždycky to chutná jako vařený maso a ne jako šunka, ale v původním receptu to není, asi dělám neco špatně, ale mě se to zkrátka za ty dva dny nikdy neproleželo bez ní
anaba 22. 3. 2012, 7:47
teda,vypadá moc dobře (Y) (Y) (Y)jen nemám ,bohužel,šunkovar *-) *-) *-)
yvoušek 22. 3. 2012, 13:52
@anaba nevadí dá se vařit i v sáčcích na tlačenku, ale nemám s tím zkušenost
marcelau 22. 3. 2012, 6:02
super, přemýšlím o ní delší dobu (clamp)
yvoušek 22. 3. 2012, 6:46
@marcelau Jděte do ní. Je to úplně jiný pocit když víte co jite (Y) včera jsme jí hned půlku snědli ,-) ,-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie