Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 34 návštěvníků)

Kuskus á la lasagne zapečený s bešamelem a sýrem

0.0
Kuskus á la lasagne zapečený s bešamelem a sýrem

Potřebné ingredience

NA "LASAGNOVOU SMĚS": 5PL lžic oleje, 1 menší cibule, cca 700g mletého masa (já dala směs vepřového a hovězího), 1 velký nebo 2 malé rajské protlaky,oregano, trošku sladké mleté papriky, sůl, pepř, kečup a cukr podle chuti. NA KUSKUS: hrneček o objemu 350ml kuskusu, 1PL oleje, vývar (použila jsem hovězí). NA BEŠAMEL: 500ml mléka, 60g hladké mouky, 50g másla, nastrouhaný muškátový oříšek dle chuti, trocha soli, sýr na zasypání.

Postup přípravy

Nejprve si připravíme masovou směs. Na pánvičce necháme rozehřát olej (můžeme ho samozřejmě použít i méně), na něj dáme nadrobno nasekanou cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme mleté masíčko a rovnoměrně ho rozprostřeme tak, abychom nikde neměli příliš velké "cucky". Když se masíčko orestuje ze všech stran, zalijeme ho rajským protlakem, osolíme, opepříme, dochutíme oreganem a sladkou paprikou, případně podle chuti přidáme kečup. Poté přisladíme (protlak udělá směs hodně kyselou) a pod pokličkou necháme zhruba půl hodinky dusit. Ke konci dušení můžeme tuk a šťávičku, kterou masíčko pustilo, z povrchu vysbírat.
Poté si připravíme bešamel: V menším hrnci si rozpustíme máslo. Poté přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Když je jíška zlatavá, zalijeme ji mlékem a mícháme tak dlouho, dokud vzniklá směs nezhoustne (pokud se vám bude zdát bešamel příliš tekutý, můžeme přidat lžíci mouky navíc). Nakonec do bešamelu vmícháme nastrouhaný muškátový oříšek a osolíme dle chuti.
Kuskus nasypeme do misky, vmícháme do něj lžíci oleje a zalijeme horkým vývarem (můžeme použít i vývar z kostky), asi 0.5cm nad okraj kuskusu. Pod pokličkou necháme 5 minut odstát.
Potom kuskus smícháme s masovou směsí, vzniklou hmotu navršíme do zapékací nádoby, zalijeme bešamelem a zasypeme hustě sýrem. Pečeme při 180°C, dokud povrch není krásně zlatavý.

Recept jsem si vymyslela sama narychlo, když jsem neměla sebemenší tušení, co uvařit :-). Tak snad zachutná i vám! :-))

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

zuzzanaa 26. 6. 2012, 10:59
Určitě někdy vyzkouším!!!
Inkakos 26. 6. 2012, 11:10
@zuzzanaa zkuste, je to ňamka :-)
mimicek 4. 5. 2012, 22:10
(pl) (pl) (pl)
Inkakos 8. 5. 2012, 20:47
@mimicek Děkuji za komentík :-$
mimicek 1. 6. 2012, 14:24
@Inkakos Recept byl vynikající, děkuji (L)
Inkakos 22. 6. 2012, 7:57
@mimicek jsem moc ráda, že vám chutnalo (L) (Y)
snecka 25. 4. 2012, 20:12
(Y) noooo. tak třeba někdy... všechy suroviny máme rádi :-)) (clamp) (clamp)
Inkakos 25. 4. 2012, 20:19
@snecka My taky, taky jsem je skloubila a výsledek moc chutnal (Y). Snad bude chutnat i vám, ať se podaří |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie