(recept
si oblíbilo 20 návštěvníků)
Rybízový koláč s vlašskými ořechy
Potřebné ingredience
Ingredience: Těsto: 400g hladká mouka, prosátá, 200g studené máslo, nakrájené na malé kostičky, 130g cukr moučka, 4 žloutky Ořechová vrstva: 300g mleté vlašské ořechy, 150g cukr moučka, 20ml rum, 1 lžička skořice, 4 bílky Rybízová vrstva: 800g červený rybíz, 200g cukr moučka, 4 bílky
Postup přípravy
Těsto:
Smíchejte cukr a mouku. Přidejte máslo a nejdříve nožem, pak konečky prstů, vypracujte směs připomínající drobenku. Uprostřed utvořte jamku, do ní nalijte lehce rozmíchané žloutky a nožem je zapracujte do mouky a másla. Pak použijte konečky prstů a lehce těsto prohněťte do vytvoření hladkého těsta - vše dělejte jemně a co nejkratší dobu. Utvořte z těsta placku, zabalte do fólie a chlaďte asi 30 minut. Vyndejte těsto z lednice, vybalte a na pomoučněném vále rozválejte naobdélník o velikosti cca 30x40cm. Přendejte na vymazaný a vysypaný plech a vytáhněte okraje na asi 2cm.
Ořechová vrstva:
V míse smíchejte všechny přísady a dobře promíchejte.
Sestavení:
Ořechovou vrstvu rovnoměrně rozetřete na těsto na plechu a pečte v předehřáté troubě max. 10 minut (těsto by nemělo změnit barvu). Vyndejte z trouby, rychle na povrch rovnoměrně rozetřete rybízovou vrstvu a dejte znovu do trouby, ale už pečtě jen na 160-150C asi 20-30 minut nebo dokud není porch lehce zlatavý. Nechte zcela vystydnout (jinak by se to rozpadlo) a pak servírujte.
Rybízová vrstva: Šlehejte bílky s cukrem, až se zformují tuhé špičky (zabere to několik minut). Přidejte červený rybíz a jemně vmíchejte vařečkou.
Smíchejte cukr a mouku. Přidejte máslo a nejdříve nožem, pak konečky prstů, vypracujte směs připomínající drobenku. Uprostřed utvořte jamku, do ní nalijte lehce rozmíchané žloutky a nožem je zapracujte do mouky a másla. Pak použijte konečky prstů a lehce těsto prohněťte do vytvoření hladkého těsta - vše dělejte jemně a co nejkratší dobu. Utvořte z těsta placku, zabalte do fólie a chlaďte asi 30 minut. Vyndejte těsto z lednice, vybalte a na pomoučněném vále rozválejte naobdélník o velikosti cca 30x40cm. Přendejte na vymazaný a vysypaný plech a vytáhněte okraje na asi 2cm.
Ořechová vrstva:
V míse smíchejte všechny přísady a dobře promíchejte.
Sestavení:
Ořechovou vrstvu rovnoměrně rozetřete na těsto na plechu a pečte v předehřáté troubě max. 10 minut (těsto by nemělo změnit barvu). Vyndejte z trouby, rychle na povrch rovnoměrně rozetřete rybízovou vrstvu a dejte znovu do trouby, ale už pečtě jen na 160-150C asi 20-30 minut nebo dokud není porch lehce zlatavý. Nechte zcela vystydnout (jinak by se to rozpadlo) a pak servírujte.
Rybízová vrstva: Šlehejte bílky s cukrem, až se zformují tuhé špičky (zabere to několik minut). Přidejte červený rybíz a jemně vmíchejte vařečkou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
eri368
(upraveno)
26. 4. 2015, 12:25
výborný koláč! Chutil aj mlsnému jazyku môjho manžela a to je čo dodať
šubka
(upraveno)
26. 7. 2012, 11:27
tak to je dobrota určitě, brzy vyzkouším
KatkaT.76
(upraveno)
17. 7. 2012, 20:39
Romano zdravím, musím Vám tento receptík moc pochválit,dnes jsem jej vyzkoušela.Místo rybízu jsem použila jostu (kříženec černého rybízu a angreštu)a celá rodinka se rozplývá!!! .Nemám jej asi tak vysoký jako je na fotečce,ale na první pokus vážně luxus!!!Krásný večer,Katka T.
romcan
(upraveno)
22. 7. 2012, 17:45
@KatkaT.76
Katko, děkuji za pochvalu a jsem moc ráda, že chutnal
romanareh
(upraveno)
16. 7. 2012, 17:20
tak ten vypadá fakt dobře taky vyzkouším, ale první musím na ořechy
spero
(upraveno)
25. 7. 2012, 22:03
Dostala jsem ořechy a hned jsem musela upéct aspoň z poloviční dávky do koláčové formy tento váš koláček. Je naprosto luxusní, všichni si ho pochvalujeme. Díky moc za skvělý recept. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4126583
romcan
(upraveno)
28. 7. 2012, 18:28
@spero
Ivčo, jsem ráda, že chutnal Když se dívám na tu Vaši fotku, tak hned dostávám na koláč chuť
vikuša
(upraveno)
12. 7. 2012, 18:27