Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

čerstvý domácí sýr

0.0
čerstvý domácí sýr

Potřebné ingredience

5l mléka - domácího nebo z mlékomatu, 1 jogurt nebo kasaná smetana (musí obsahovat jen mléko a jogurtovou kulturu) hollandia nebo dokonce jeden druh jogurtu v lídlu, 0,5 ml sýřidla a velká polévková lžíce soli. Nářadí: teploměr (může být i zavařovací pokud je od 30°C), cedník používám plastový, dlouhý nůž

Postup přípravy

Mléko nepasterizuji pouze ohřeji na 35-38°C při pasterizaci se ztrácí z mléka spousta užitečných živin. V misce rozmíchám jogurt s trochou mléka a vliju do ohřátého mléka a důkladně zamíchám asi minutku. Nechám odpočívat asi 30-40 minut. Ve sklenici rozmíchám asi 0,5 deci vody 0,5ml sýřidla a vliju do mléka opravdu důkladně rozmíchám a hladinu mléka ustálím aby se netočila.
Teď se bude opět čekat 45 minut. Když po této době vsunete nůž do hrnce viz foto v rodiných foto. je v něm už sýřenina konzistence jako puding. Tuto nakrájíme na 3x3 čtverce (foto) a necháme chvíli odpočinout vystoupá syrovátka. Opět začneme míchat a krájet na menší zrno velikost asi jako nehet.
Postavíme na sporák a opět začneme přihřívat pomalu na 39-41°C a stále pomalu promícháváme hlavně odedna. Píšu schválně rozmezí protože je to u tohoto druhu sýru "relativně" jedno.
Po dosažení teploty 39°C odstavíme ze sporáku a necháme odpočinout asi 10-15 minut občas promíchneme ať se to úplně nespojí.
Po té scedíme sýřeninu do síta nasypeme na ni sůl a promícháme. Stále odtéká syrovátka. Nemusíte se bát přesolení protože syrovátka sůl odplavuje ale dát se tam musí aby se sýr nekazil.
Síto dáme na hrnec na něj talířek a na něj závaží, aby se syrovátka odplavovala z celé plochy. Talířek musí být o trochu menší než je hladina sýřeniny v sýtě. Asi po půl hodině sýr vyklopíme a v sítě otočíme. Po třech hodinách už se dá vyklopit a krájet a krájet.....
Pokud to vydržíte dýl necháte sýr v sítě ještě 24 hodin a pak vydrží dlouho i 3měsíce v chladu. Hladina syrovátky se nesmí dotýkat sýru. pokud odtíká syrovátka i v lednici na talíři je potřeba talíř denně měnit a taky sýr otáčet na talíři.
Nějaké fotky dám na rodinné fotografie pro představu.
Kkdyž jsem lísovala poprvé vzala jsem kelímky od ramy udělala směrem ven spoustu dírek z vršku vyřízla deklík aby se postupně propadal dovnitř a vytlačoval syrovátku.
Z 5l mlíka je asi 70-80 dkg sýru.
Na fotce je Niva, ale v začátku není žádný rozdíl a výsledek po 3 hodinách vypadá stejně.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

svetvysivek 10. 8. 2012, 21:37
Doma delame taky syr, jen nedavame jogurt. Vyzkouseli jsme i tvrdy syr. |:o)
pajdulinka 12. 8. 2012, 17:26
@svetvysivek jak jste dělali ten tvrdý sýr prosím? (F)
novackova 10. 8. 2012, 16:47
už jsem taky dělala ale byl to trochu jiný postupa sýr byl určen k rychlé spotřebě (asi tak týden) (F),tak ten váš taky prubnu (F)
Myšelka 10. 8. 2012, 15:02
určitě vyzkouším a prosím, kde se koupí sýřidlo?
marie.radka 10. 8. 2012, 15:10
@Myšelka www.ekokoza.cz v sekci e-shop vše co by se mohlo hodit. Ale kupte si nejdřív sýřidlo a až uvidíte jestli vám to chutná objednejte si další pomůcky. Sýřidlo ji kupuji 100ml lahvičku za 109,- + poštovné a je na zpracování 1500l mléka což je dost :-) ale ta cena je fajn a výrobek taky (C)
Myšelka 10. 8. 2012, 20:12
@marie.radka moc děkuji

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie