Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

Rakouská dýňova polévka

0.0
Rakouská dýňova polévka

Potřebné ingredience

1 střední dýně (výhodou je dýně Hokkaido, která se nemusí loupat) 1 cibule kousek másla 250ml smetany ke šlehání či sladké smetany voda na podlití cukr, sůl, pepř, citronová šťáva na dochucení muškátový oříšek

Postup přípravy

Dýni omyjeme, oloupeme (s výjimkou dýně Hokkaido, ta se tepelně upravuje i se slupkou), důkladně vydlabeme semínka (ta můžeme použít k výrobě pražených semínek) a nakrájíme na větší kousky. Dýni naskládáme do pekáčku spolu s cibulí, nakrájenou na větší kusy, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na cca 180°C.
Po 40 minutách dýně i cibule v troubě krásně změkne. Necháme chvíli zchládnout, po zchládnutí vysypeme do většího hrnce a přilijeme horkou vodu (vody tolik, aby byly všechny kousky dýně lehce pod vodou), rozmixujeme tyčovým mixerem. Vzniklou kaši okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, pepřem, solí, dle chuti cukrem a kapkou citronové šťávy, přidáme kousek másla a přivedeme k varu. Stáhneme z ohně a za lehkého míchání zvolna přiléváme šlehačku či sladkou smetanu (dle individuálních požadavků na hustotu polévky).
Podávat můžete zakápnuté dýňovým či lanýžovým olejem (mé asi nejoblíbenější varianty), s kopečkem kysané smetany, s opraženými krutony, dýňovými semínky.

recept naleznete také na paryzkova.blogspot.cz

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Hanily 28. 9. 2012, 11:44
Teda, moje první dýnová polévka, nemůžu srovnat s ostatníma..ale na můj vkus luxusní! Děkuji, určitě nedělám naposled!!! (Y)
mananda 2. 10. 2012, 8:31
@Hanily Dobrý den Hani, jsem ráda, že chutnala :-) a přej pěkné podzimní dny Jana. (jablka)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie